ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Η νηστεία κατά τους Αγιους Πατέρες

«Να μη νηστεύει μόνο το στόμα, αλλά καί το μάτι καί ή ακοή, καί τα πόδια καί τα χέρια καί όλα τα μέλη του σώματος μας.Να νηστεύουν τα χέρια, παραμένοντας καθαρά από την αρπαγή καί την πλεονεξία. Να νηστεύουν τα πόδια, ξεκόβοντας από τους δρόμους πού οδηγούν σε αμαρτωλά θεάματα. Να νηστεύουν τα μάτια, έξασκοΰμενα να μην πέφτουν ποτέ αμαρτωλά σε όμορφα πρόσωπα». (Αγ.Ιωάννης Χρυσόστομος).

 «Όπως ακριβώς νηστεύουμε από τροφές, έτσι καί ή γλώσσα μας να είναι μακριά από την καταλαλιά, από το ψέμα, από την άργολογία, από την αποδοκιμασία του πλησίον, από την οργή καί γενικά από κάθε αμαρτία πού γίνεται με τη γλώσσα... Να απέχουμε από κάθε αμαρτία, πού διαπράττεται με όλες τίς αισθήσεις».(Αγ.Δωρόθεος)

 «Ή αληθινή νηστεία είναι αποξένωση από κάθε κακό. Συγχώρησε τον πλησίον, συγχώρησε τον για τα χρέη. Δεν τρώγεις κρέας, αλλά τρώγεις τα κρέατα του αδελφού σου. Δεν πίνεις οίνο, αλλά δεν είσαι εγκρατής στις ύβρεις».(Μέγας Βασίλειος)

«Νηστεύεις από τροφές; Ασφαλώς κάνεις καλά, διότι ή νηστεία είναι όπλο κατά των παθών γι' αυτούς, βέβαια, πού το χρησιμοποιούν καλώς. Να νηστέψεις όμως καί τον φθόνο, ώστε ή νηστεία σου να θεωρηθεί ως νηστεία καί από τον Θεό καί να μην είναι προσωπείο, με το να καλύπτονται οι διάφορες κακίες με την προσποιητή ασιτία σαν κάτω από παραπέτασμα...Νηστεύεις από τροφές; Να νηστέψεις καί την κενοδοξία. Αυτή είναι ή μητέρα τον φθόνου, πού αυξήθηκε μαζί με τη μωρία... Να νηστέψεις την καταλαλιά καί τη συκοφαντία, πού κι αυτά είναι γεννήματα τον φθόνου καί πρωτότοκες αδελφές του φόνου...»(Μέγας Φώτιος)

«Χωρίς νηστεία κανένας καί καμιά αρετή μπόρεσε ποτέ να κατορθώσει. Ή νηστεία είναι ή αρχή καί το θεμέλιο κάθε πνευματικής εργασίας. Όσα, λοιπόν, χτίσεις πάνω σ' αυτό το θεμέλιο, δεν πέφτουν καί δεν γκρεμίζονται, επειδή κτίστηκαν πάνω σε στερεή πέτρα. "Οταν όμως αφαιρέσεις αυτό το θεμέλιο (τη νηστεία) καί αντί γι' αυτό τοποθετήσεις τον χορτασμό της κοιλιάς καί τις αισχρές επιθυμίες, τότε παρασύρονται αυτά (οι αρετές) από τους πονηρούς λογισμούς καί τον ποταμό των παθών όπως ή άμμος, καί γκρεμίζεται ολόκληρο το οικοδόμημα των αρετών.Για να μη συμβεί, λοιπόν, καί σ' εμάς αυτό το πράγμα, ας σταθούμε με χαρά πάνω στο στέρεο θεμέλιο της νηστείας ας σταθούμε, αδελφοί μου, καλώς, ας σταθούμε με όλη τη διάθεση μας»(Αγ. Συμεών ο Νέος Θεολόγος)

2 σχόλια:

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Πάτερ,συγχαρητηρια για το blog.
Την ευχή σας και καλή σαρακοστή.

π.Γεώργιος-Προσκυνητής είπε...

Την ευχή σας π.Παντελεήμων.Συγχαρητήρια και για το δικό σας μπλογκ.Μπαίνω σχεδόν καθημερινά,ασχετα αν δεν έχω κάνει κάποιο σχόλιο.Οι θέσεις σας με εκφράζουν απολύτως.Καλή Σαρακοστή,καλόν πνευματικό αγώνα