ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Οδοιπορικό στους Επιβάτες της Θράκης,τον τόπο καταγωγής της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής

Ο ναός της Αγίας Παρασκευής στους Επιβάτες της Θράκης
Οι Επιβάτες ιδρύθηκαν από τους αρχαίους Έλληνες αποίκους,στις θρακικές ακτές της Προποντίδας,στα ανατολικά της Συληβρίας,το πιθανότερο τον 5ο αιώνα π.Χ..Στο παρελθόν είχε και άλλες ονομασίες:Πλιβάτες,Πίγαντος,Βοίαδοςή Βίγατος.Σήμερα ονομάζεται Σελίμ Πασά εις ανάμνηση του Μεχμέτ Σελίμ Σιρρί Πασά που υπήρξε ένας από τους μεγάλους βεζίρηδες των Οσμανλήδων.
 Στους Επιβάτες υπήρχε ο περίφημος πύργος του Αλεξίου Αποκαύκου,στρατηγού του Ιωάννη Καντακουζηνού91325-1345)Το 1912 κατεστράφη και στα ερείπιά του οι κάτοικοι έκτισαν τον ναό του Αγίου Γεωργίου,ενω είχαν και έναν ναό αφιερωμένο στην δική τους Αγία Παρασκευή την Επιβατινή,την οποία λάτρευαν ιδιαίτερα.
Ο ναός του Αγ.Γεωργίου στους Επιβατες της Θράκης


Παλιά οι Επιβάτες είχαν τέσσερις εκκλησίες:Της Παναγίας,των Αγίων Θεοδώρων,του Αγ.Γεωργίου και της Οσίας Παρασκευής.Η τελευταία ήταν κτισμένη πάνω στο πατρικό σπίτι της Αγίας Παρασκευής.Μετά από φωτιά όλες οι εκκλησίες κάηκαν.Αργότερα οι Επιβατινοί ξανεκτισαν τους ναούς του Αγ.Γεωργίου και της Οσίας Παρασκευής.
Αυτό που έκανε γνωστούς τους Επιβάτες ήταν τα Αρχιγένεια Διδασκαλεία,που ιδρύθηκαν από το μεγάλο τέκνο των Επιβατών,γιατρό του σουλτάνου και καθηγητή της Ιατρικ΄λης Σχολής Κωνσταντινούπολης,Σαράντη Αρχιγένη.Μαζί με την σύζυγό του Έλενα θεωρου΄νται μεγάλοι ευεργέτες των Επιβατών.
Το χωριό κυριευθηκε από τους Τούρκους το 1453,όμως οι Τούρκοι δεν κατοίκησαν ποτέ εδώ.
Ο Ναός της Αγίας Παρασκευής στους Νέους Επιβάτες

Κειμήλια που έφεραν οι πρόσφυγες από τους Επιβάτες της Θράκης
Το 1922 οι κατοικοι έφυγαν ως πρόσφυγες για την Ελλάδα.Άλλοι εγκαταστάθηκαν στον Βόλο,άλλοι στην Θεσσαλονίκη και άλλοι στην Αθήνα.Το ένα τέταρτο των κατοίκων εγκαταστάθηκε στην ανατολική έξοδο του Θερμαικού Κόλπου,στην θέση Μπαξε Τσιφλίκ και έδωσαν το όνομα Νέοι Επιβάτες.Το 1945 έκτισαν επιβλητικό ναό προς τιμήν της προστάτιδάς τους Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής.
πηγή-Μνήμες Επιβατών-Λόγια ψυχής του Γιώργου Καριώτη και Sfanta Parascheva calauza pelerinilor/www.proskynitis.blogspot.com


 -Ο ΒΙΟΣ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΒΑΤΙΝΗΣ
-Προσκυνητής στο Ιάσιο στο λείψανο της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι να Αξιωθεί Κανείς να Δεί από Κοντά το Μέρος που Έζησε και Γεννήθηκε η Αγία.