ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Η εκκλησία που «αρνείται» να βυθιστεί

Αποτέλεσμα εικόνας για црква  во селото Маврово, Скопје.
Λειτούργησε επί έναν αιώνα και βυθίστηκε μαζί με το χωριό όταν έγινε ένα φράγμα 
Κάποτε ήταν η μεγαλύτερη εκκλησία του χωριού, όπου οι πιστοί πήγαιναν να προσκυνήσουν. Σήμερα είναι βυθισμένη στο νερό και εμφανίζεται ανάλογα με τη στάθμη της λίμνης. Πρόκειται για την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στο χωριό Μαύροβο των Σκοπίων. 
Αποτέλεσμα εικόνας για црква  во селото Маврово, Скопје.
Βυθίστηκε το 1953, όταν δημιουργήθηκε τεχνητό φράγμα με αποτέλεσμα η περιοχή γύρω από την εκκλησία να μετατραπεί σε λίμνη. Σήμερα, εξαιτίας της ξηρασίας, τους περισσότερους μήνες του χρόνου, βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια του νερού. Ξεκίνησε να χτίζεται το 1850 από ντόπιους εργάτες και ολοκληρώθηκε επτά χρόνια αργότερα. Κατασκευάστηκε από μάρμαρο και γρανίτη και βρισκόταν ανάμεσα σε δύο λόφους. Διέθετε εντυπωσιακό καμπαναριό και διακοσμήθηκε με εικόνες άγνωστου αγιογράφου.
Αποτέλεσμα εικόνας για црква  во селото Маврово, Скопје.
Λειτούργησε επί έναν αιώνα ώσπου, το 1953, η κυβέρνηση αποφάσισε τη δημιουργία τεχνητής λίμνης στην περιοχή. Όταν ολοκληρώθηκε το φράγμα, η εκκλησία και μερικά κτίρια του χωριού βυθίστηκαν κάτω από το νερό. Τα περισσότερα κτίρια καταστράφηκαν αλλά η εκκλησία παραμένει μέχρι σήμερα σε καλή κατάσταση.
 Σύμφωνα με τους ντόπιους ο Θεός είναι εκείνος που δεν επιτρέπει την εξαφάνιση της. Το εσωτερικό της εκκλησίας έχει υποστεί σημαντική φθορά, μεγάλο μέρος της οροφής έχει πέσει αλλά η εξωτερική της όψη παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο. Πλέον, αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, οπότε και έρχεται στην επιφάνεια....
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: