Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Άγιος Αλέξιος του Γκολοσέεβ(+11 Μαρτίου 1917)

Στις 14 Απριλίου 1840,σε μια οικογένεια στο Κίεβο γεννιόνταν το ένατο παιδί.Οι γονείς του έδωσαν το όνομα Βλαδίμηρος,ο μετέπειτα Όσιος Αλέξιος του Γκολοσέεβ.Το παιδί δεν μιλούσε μέχρι τα δώδεκά του χρόνια,όταν στην Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία ο τότε μητρόπολίτης και μετέπειτα Άγιος Φιλάρετος(Μητροπολίτης Κιέβου-19 Νοεμβρίου) του είπε:«Βλαδίμηρε,Χριστός Ανέστη».Την τρίτη φορά του απάντησε:«Αληθώς Ανέστη».

 Τα χρόνια πέρασαν και ο νεαρός Βλαδίμηρος καταλαμβανόμενος από θείο πόθο,κατεύθυνε τα βήματά του στην Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου.Στην κουρά του ο ηγούμενος ήθελε να του δώσει το όνομα Νικόλαος,αλλά τη στιγμή εκείνη ξέχασε το όνομα.Μια εσωτερική φωνή του είπε ''Αλέξιος''Αυτό ήταν το όνομα που του δόθηκε.

 Ο Όσιος Αλέξιος ήταν ένας άνθρωπος που είχε την Θεία Χάρη και ένας μεγάλος πνευματικός.Εξομολογούσε και καθοδηγούσε πνευματικά χιλιάδες μοναχούς και λαϊκούς τόσο στην λαύρα των Σπηλαίων όσο και στην Μονή Γκολοσέεβ,χτισμένη από τον Άγιο Ιεράρχη Πέτρο Μοβίλα,τον 17ο αιώνα.

 Ο Όσιος Αλέξιος εκοιμήθη το 1917.Μετά την κοίμησή του έγιναν αναρίθμητα θαύματα στον τάφο του.
 Το 1993,όταν ξανάνοιξε η Μονή Γκολοσέεβ,βρέθηκαν τα άγια λείψανά του,ενώ στις 4 Οκτωβρίου του ίδιου έτους έγινε η αγιοκατάταξη του.Η μνήμη του τιμάται στις 11 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου