του Δημήτρη Γκοσμάνη
Στην πίστη στην ανώτερη δύναμη ή στο θαύμα δεν υπάρχουν διακρίσεις. Ακόμη και οι πιο ισχυροί άνθρωποι κάποτε λυγίζουν από τις συγκυρίες της ζωής. Μπορεί κάποιοι άνθρωποι να είναι ευρέως αναγνωρίσιμοι και να τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους, αλλά έχουν και αυτοί προβλήματα και ανησυχίες που τους αναγκάζουν να καταφεύγουν στην ανώτερη δύναμη. Στον Πανορμίτη της Σύμης, που αύριο γιορτάζει, κάθε χρόνο φτάνουν πιστοί από κάθε γωνιά της Ελλάδας ελπίζοντας ότι θα ζήσουν το δικό τους θαύμα.
Πίσω από τα τάματα και τις προσευχές κρύβονται ιστορίες πόνου. Πολλά πρόσωπα της showbiz έχουν προστρέξει στη χάρη Του και έχουν ζήσει το θαύμα, γι’ αυτό και γυρίζουν φέρνοντας το τάμα τους στην εικόνα. Εκείνες τις στιγμές αναζητούν τη δύναμη, την ελπίδα, να πάρουν την ευλογία του και, γιατί όχι, να φύγουν ίσως καλύτεροι άνθρωποι. Οι ντόπιοι συζητούν για όλα αυτά αλλά και για τις «κρυφές» ιστορίες που τα ακολουθούν. Η Νατάσα Θεοδωρίδου, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, η Σοφία Αλιμπέρτη, η Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου, η Νίνα Λοτσάρη, η Καίτη Γαρμπή, ο Νίνο είναι μερικά από τα ονόματα που κατέφυγαν και εκείνοι για την προσωπική τους δέηση. Αλλά και οι εφοπλιστικές οικογένειες Λάτση, Αγγελοπούλου επισκέπτονται πολύ συχνά τη χάρη Του και φυσικά υπάρχουν ιδιόχειρες υπογραφές τους στο βιβλίο των επισκεπτών.
ΜΑΣΤΡΟΚΩΣΤΑ
Πριν από λίγο καιρό ένα αθόρυβο και διακριτικό ζευγάρι μπήκε στο γραφικό μοναστήρι της Σύμης. Ηταν η Γωγώ Μαστροκώστα και ο σύζυγός της Τραϊανός Δέλλας. Η Γωγώ ασπάστηκε τη θαυματουργή εικόνα και ακολουθώντας το τελετουργικό αιώνων του μοναστηριού, πήρε τη σκούπα και καθάρισε τον χώρο γύρω από την εικόνα. Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με την παράδοση, διώχνει το κακό από τη ζωή του προσώπου που καταφεύγει στον Αρχάγγελο Μιχαήλ.
ΚΟΡΟΜΗΛΑ
Η Ρούλα Κορομηλά ταξίδεψε στη Σύμη με τη θαλαμηγό «Quintessa» και τον Δημήτρη Κοντομηνά. Σκοπός της; Να προσκυνήσει στον Πανορμίτη. Η Ρούλα φίλησε το χέρι του ηλικιωμένου ηγούμενου και προσκύνησε με κατάνυξη τη θαυματουργή εικόνα. Από καιρό είχε προγραμματίσει αυτό το προσκύνημα, όπως άλλωστε χιλιάδες πιστοί από όλη την υφήλιο, που προστρέχουν στο θαυματουργό μοναστήρι ζητώντας ένα θαύμα! Η Ρούλα ξεναγήθηκε και στο μικρό μουσείο όπου φυλάσσονται τα τάματα, τα αφιερώματα αλλά και οι φιάλες με τα μηνύματα που στέλνουν οι πιστοί από όλον τον κόσμο. Φεύγοντας, λένε, ήταν ιδιαίτερα συγκινημένη και ανακουφισμένη που είχε καταφέρει να αφήσει το κακό πίσω της μετά την περιπέτεια της υγείας της.
ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ
Σχετικά πρόσφατα είδαν και τον Γρηγόρη Αρναούτογλου να παρακολουθεί με κατάνυξη τη Θεία Λειτουργία και όλοι συζητούσαν ότι και εκείνος είχε επισκεφθεί τη μονή για να εκπληρώσει το τάμα του.
ΡΕΜΟΣ
Ο Αντώνης Ρέμος πριν από τη συναυλία του στον Πανορμίτη της Ρόδου ασπάστηκε και εκείνος τη θαυματουργή εικόνα στη Σύμη και αυτό το μοιράστηκε το βράδυ της συναυλίας με τον κόσμο που πήγε να τον ακούσει. Οσοι τον είδαν τις επόμενες ημέρες είχαν να λένε για την καλή του διάθεση και την ηρεμία στο βλέμμα του.
ΒΑΝΔΗ - ΚΟΚΚΙΝΟΥ
Το «ευχαριστώ» στον Ταξιάρχη είπαν το καλοκαίρι και η Δέσποινα Βανδή με την Ελλη Κοκκίνου, οι οποίες επισκέφτηκαν το νησί για την προγραμματισμένη συναυλία τους.
ΚΟΥΡΚΟΥΛΗΣ
Για τη ζωή του δοξάζει τον Θεό και τον Αρχάγγελο Μιχαήλ και ο Νίκος Κουρκούλης, που και εκείνος με τη σειρά του επισκέπτεται τη Μονή της Σύμης κάθε καλοκαίρι. Ο καλλιτέχνης είχε πάει πρώτη φορά όταν έμαθε για το πρόβλημα της υγείας του. Μάλιστα, όπως εξομολογήθηκε σε δικό του άνθρωπο, πλέον δεν φοβάται τίποτα, αφού νιώθει τον Αρχάγγελο στο πλευρό του.
Ο Μπερλουσκόνι και οι εύποροι Τούρκοι
Η φήμη του μοναστηριού δεν περιορίζεται εντός των συνόρων της χώρας μας. Αντίθετα, έχει φτάσει στα πέρατα του κόσμου! Η θαυματουργή δύναμη του Αρχαγγέλου Μιχαήλ δεν συγκλονίζει μόνο εμάς τους ορθοδόξους, καθώς το μοναστήρι δέχεται πολύ συχνά επισκέψεις μέχρι και εύπορων Τούρκων, οι οποίοι, όταν ταξιδεύουν με τα γιοτ τους ώς τη Σύμη, δεν παραλείπουν να κάνουν μια ευχή στον δικό μας Πανορμίτη!
Ακόμη και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι προσκύνησε την ιερή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Σύμη πριν από λίγο καιρό, όταν βρέθηκε με τη θαλαμηγό του σε διακοπές ανοιχτά της Ρόδου, αποδεικνύοντας περίτρανα την παγκόσμια φήμη της θαυματουργής εικόνας.
Η ιστορία της εικόνας
Ενα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Δωδεκανήσου με πανελλήνια και πανορθόδοξη ακτινοβολία είναι η Μονή του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη στη Σύμη. Η παράδοση λέει ότι μια Συμιακιά, η Μαριώ του Πρωτενιού, βρήκε σκάβοντας το χωράφι της στον Πάνορμο το εικόνισμα του Πανορμίτη στη ρίζα ενός σκίνου. Το πήρε στο σπίτι της και το έβαλε στο εικονοστάσι με τα άλλα εικονίσματά της.
Την άλλη μέρα το εικόνισμα έλειπε. Πήγε στον Πάνορμο και το εντόπισε πάλι στο ίδιο σημείο όπου το είχε βρει. Το ξαναπήγε στο σπίτι και την επόμενη μέρα το εικόνισμα έλειπε πάλι. Στον ύπνο της εμφανίστηκε ο ίδιος ο Αρχάγγελος και της είπε ότι η επιθυμία του είναι να μείνει στον Πάνορμο. Η γυναίκα μετέφερε το συμβάν στον ιερέα και εκείνος της είπε να χτίσει ένα εκκλησάκι στον τόπο όπου βρήκε το εικόνισμα. Ετσι χτίστηκε το μοναστήρι. Η μονή καταστράφηκε στα μέσα του 18ου αι. και ανοικοδομήθηκε το 1783.
Είχε ενεργό δράση στην επανάσταση του 1821 ενισχύοντας τον αγώνα χρηματικά.
Το πλήθος των θαυμάτων του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη σε διάφορες περιστάσεις (κινδύνου ναυαγίου ή πνιγμού στη θάλασσα, ασθένειας, οικογενειακών προβλημάτων, οικονομικής δυσπραγίας) τον καθιέρωσε πολιούχο της Σύμης και προσέδωσε μεγάλη αίγλη στη μονή του.
Τάματα σε μπουκαλάκια αφήνονται στη θάλασσα και φτάνουν στη μονή
Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ο Πανορμίτης, πέρα από τα αμέτρητα επιβεβαιωμένα θαύματα που έχει κάνει εδώ και εκατοντάδες χρόνια, πραγματοποιεί και ένα διαχρονικό και ταυτόχρονα μοναδικό παγκοσμίως θαύμα σε όσους πιστούς βρίσκονται σε διάφορα μέρη του κόσμου και δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στο μοναστήρι του. Οποιος αδυνατεί να επισκεφθεί την Ιερά Μονή μπορεί μέσα σε ένα μικρό μπουκαλάκι να τοποθετήσει θυμίαμα, ένα χαρτί με τα Υπέρ Υγείας και τα Υπέρ Αναπαύσεως ονόματα εκείνων που επιθυμεί, ένα χαρτάκι με το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση ή και το τηλέφωνό του.
Επίσης, μπορεί να συμπεριλάβει και ένα γράμμα προς το μοναστήρι για οποιοδήποτε θέμα τον απασχολεί και θα ήθελε να γίνει θέμα προσευχής στην Ιερά Μονή. Αφού τοποθετήσει μέσα όλα αυτά τα αφιερώματα για τον Ταξιάρχη και κλείσει το μπουκαλάκι, μπορεί, είτε από ένα λιμάνι είτε από κάποιο πλοίο που βρίσκεται στα ανοιχτά να πετάξει το μπουκαλάκι στη θάλασσα, αφού πρώτα προσευχηθεί στον Αρχάγγελο Μιχαήλ τον Πανορμίτη και να του ζητήσει να το οδηγήσει ο ίδιος στο μοναστήρι του στη Σύμη.
Ο Πανορμίτης θα το αναλάβει και το μπουκαλάκι με τα αφιερώματα θα φτάσει τελικά στη Σύμη, στον όρμο της Ιεράς Μονής ή διαφορετικά θα μπλεχτεί στα δίχτυα των ψαράδων στα ανοιχτά του νησιού. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο τελικός προορισμός του θα είναι να καταλήξει άθικτο στα χέρια των ανθρώπων του μοναστηριού, οι οποίοι με τη σειρά τους (ως επιβεβαίωση του θαύματος, προς Δόξαν Θεού) θα αποστείλουν ευχαριστήρια επιστολή προς τον πιστό που το έστειλε, ευχαριστώντας τον για τα αφιερώματα.
Στην Ιερά Μονή φυλάσσονται μέχρι σήμερα αφιερώματα, που ταξίδεψαν μόνα για τον Πανορμίτη από διάφορα μέρη του κόσμου (για παράδειγμα από την Αυστραλία) και σε διάφορες εποχές. Τα παλιά χρόνια, οι πιστοί έστελναν με τον τρόπο αυτό τα αφιερώματά τους μέσα σε γυάλινα μπουκάλια, ακόμη και σε κιβώτια:
http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=2&catid=1&artid=1257921
http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=2&catid=1&artid=1257921
http://exagorefsis.blogspot.com/2010/11/blog-post_258.html/Αντιγραφή
Ενδιαφέρον.
ΑπάντησηΔιαγραφή