Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Ποτήριον Ψυχρού...»(Αληθινή ιστορία)!


Το κείμενο έχει τίτλο «Ποτήριον Ψυχρού» εμπνευσμένο άπό την φράση του Κυρίου μας πού καταγράφεται στο Κατά Ματθαίον Εύαγγελιον ι' 42 «κα ς ν ποτίσ να τν μικρν τούτων ποτήριον ψυχρο μόνον ες νομα μαθητο, μν λέγω μν, ο μ πολέσ τν μισθν ατο..».
 Αναφέ­ρεται σε μία προσωπική εμπειρία του συγγρα­φέως, γνωστού και διακεκριμένου δικαστικού. 
Ό κ. Κανίνιας θυμάται μία δίκη κατά την όποία είχε καταδικασθεί σε βραχυχρόνια φυ­λάκιση ένας νέος άνδρας με βεβαρημένο ποι­νικό μητρώο. Με την ανακοίνωση της αποφά­σεως ό κατηγορούμενος κατελήφθη από έντο­νη οργή και άρχισε να απειλεί τους μάρτυρες, οι όποιοι κατέθεσαν εναντίον του. Τότε: «Την κρίσιμη εκείνη στιγμή τον φώναξα με το όνο­μα του, τον κοίταξα και με κοίταξε. Δεν θα λη­σμονήσω την διασταύρωση των βλεμμάτων μας. Μου φάνηκε ότι ζητούσε κάτι από μένα και ότι ήταν πρόθυμος να υπακούσει σε ό,τι τον διέταζα... Αμέσως παρακάλεσα τον κλητή­ρα να φέρει «ένα ποτήρι νερό στον άνθρωπο».... Ρούφηξε το νερό από το ποτήρι ό ταλαίπωρος κατάδικος και με ξανακοίταξε κάπως γαληνε­μένος. 
 Τότε με λόγια απλά και σταθερή φωνή τον συμβούλευσα να επιβληθεί στον εαυτό του, ώστε ή καταδίκη αυτή να αποβεί ή τελευ­ταία της ζωής του... 
Επί χρόνια δοκίμαζα την ευτυχία να δέχομαι χαιρετίσματα ευγνωμοσύ­νης από τον πολυμερώς και πολυτρόπως διψα­σμένο εκείνο άνθρωπο. Τα έστελνε με τον δι­κηγόρο του, ό οποίος με έβεβαίωνε ότι ό φίλος μας δεν ξαναεγκλημάτισε και ότι δεν έπαυε να με θεωρεί «ευεργέτη» του. Ακόμη με διακα­τέχει ή απορία, αν είναι δυνατόν ένα ποτήρι νερό να αποδειχθεί φάρμακο τόσο θεραπευτι­κό...». 
 Προφανώς είναι δυνατόν, αξιότιμε κύριε Είσαγγελεϋ του Αρείου Πάγου. Ή αγάπη, ή συμπόνια, ή καλή διάθεση προς τον συνάν­θρωπο, τον κάθε συνάνθρωπο, τον πλησίον πού μας διδάσκει και το Ευαγγέλιο, είναι το μεγα­λύτερο φάρμακο. Άλλα ό ανθρώπινος εγωι­σμός το αφήνει πολλές φορές αναξιοποίητο.
περιοδικό ΠΟΙΜΗΝ Απρ.2008 Ι.Μ.Μυτιλήνης/www.proskynitis.blogspot.com

1 σχόλιο:

  1. Απλά, συγκλονιστικό, ελπιδοφόρο, παρήγορο...
    Ο Θεός να ευλογεί και τους 2 πρωταγωνιστές αυτής της διήγησης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή