Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

«Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι...(Ισοκράτης)

«Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία.»
Ισοκράτης (436 π.Χ.- 338 π.Χ.)

11 σχόλια:

  1. Τι όμορφο ρητό! πόσο απέχει σήμερα δυστυχώς η δημοκρατία από την αληθινή της έννοια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν διαφωνω αγαπητέ. Σίγουρα η δημοκρατία έχει χάσει το νόημα της. Άλλωστε η δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Πάντως άμα μπορείτε, καλό θα ήταν να με ενημερώσετε και εμένα πότε και που στο καλό το είπε αυτό ο Ισοκράτης. Δεν το έχω βρεί πουθενά. Το ψάχνω. Πραγματικά, θα ήταν τεράστια χαρά μου αν κάποιος με ενημέρωνε απο πού είναι αυτό το γνωμικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ελλαδα και προ τουρκοκρατιας και μετα δεν ειχε πλεον την δημοκρατια αρχιοελληνικου τυπου αλλα την ολιγαρχικη της ρωμης.Για αυτο και θεωρει ο κοσμος οτι η δημοκρατια εχει πολλα αρνητικα.
    Μα ποια δημοκρατια?
    Και επειτα οποια δημοκρατια η συνταγμα, η νομους και αν εχεις οταν τα καταπατεις τι περιμενεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάτι έκανε λάθος ο συγγραφέας/μεταφραστής:

    Η αναφορά στην «αυτοκαταστρεφόμενη δημοκρατία», θεωρείται ότι γίνεται στην παράγραφο 18 του Αεροπαγιτικού λόγου του (ο οποίος αναφέρεται αποκλειστικά στην ανεπαρκή εφαρμογή του Πολιτεύματος και την διάλυση της κοινωνίας και της πολιτείας), όπου ο Ισοκράτης εξηγεί την κατάχρηση της ισότητας που συμβαίνει στην εποχή του, σε σύγκριση πάντα με τον καιρό του Σόλωνα και του Κλεισθένη

    Διαβάστε περισσότερα: Η πραγματική ρήση του Ισοκράτη περί «αυτοκαταστρεφόμενης δημοκρατίας».

    Οἱ γὰρ κατ’ ἐκεῖνον τὸν χρόνον τὴν πόλιν διοικοῦντες κατεστήσαντο πολιτείαν οὐκ ὀνόματι μὲν τῷ κοινοτάτῳ καὶ πραοτάτῳ προσαγορευομένην, ἐπὶ δὲ τῶν πράξεων οὐ τοιαύτην τοῖς ἐντυγχάνουσι φαινομένην, οὐδ’ ἣ τοῦτον τὸν τρόπον ἐπαίδευε τοὺς πολίτας ὥσθ’ ἡγεῖσθαι τὴν μὲν ἀκολασίαν δημοκρατίαν, τὴν δὲ παρανομίαν ἐλευθερίαν, τὴν δὲ παρρησίαν ἰσονομίαν, τὴν δ’ ἐξουσίαν τοῦ ταῦτα ποιεῖν εὐδαιμονίαν, ἀλλὰ μισοῦσα καὶ κολάζουσα τοὺς τοιούτους βελτίους καὶ σωφρονεστέρους ἅπαντας τοὺς πολίτας ἐποίησεν.

    «Διότι εκείνοι που διοικούσαν την πόλη τότε (αναφέρεται στον Σόλωνα και τον Κλεισθένη), δεν δημιούργησαν ένα πολίτευμα το οποίο μόνο κατ’ όνομα να θεωρείται το πιο φιλελεύθερο και το πιο πράο από όλα, ενώ στην πράξη να εμφανίζεται διαφορετικό σε όσους το ζουν· ούτε ένα πολίτευμα που να εκπαιδεύει τους πολίτες έτσι ώστε να θεωρούν δημοκρατία την ασυδοσία, ελευθερία την παρανομία, ισονομία την αναίδεια και ευδαιμονία την εξουσία του καθενός να κάνει ό,τι θέλει, αλλά ένα πολίτευμα το οποίο, δείχνοντας την απέχθειά του για όσους τα έκαναν αυτά και τιμωρώντας τους, έκανε όλους τους πολίτες καλύτερους και πιο μυαλωμένους.»

    Μ’ άλλα λόγια, ο Ισοκράτης δεν μίλησε για «δημοκρατία που αυτοκαταστρέφεται». Αυτό είναι προϊόν ερμηνείας, για να μην πω προϊόν φαντασίας. Όπως προϊόν φαντασίας, που καμιά σχέση δεν έχει με το πραγματικό ρητό του Ισοκράτη, είναι και η ατάκα ότι η δημοκρατία «κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οποιος κι αν εγραψε το ρητο εχει τη σημασια του, αλλα ειναι οπως το ερμηνευσει - ή οπως θελει να το ερμηνευσει κανεις, ή οπως νομιζει κανεις οτι θελουν να το ερμηνευσουν. Εγω οταν το διαβασα δεν θεωρησα με κανενα τροπο οτι η δημοκρατια σαν εννοια η θεσμος "αυτοκαταστρεφεται". Θεωρησα απλα οτι η δημοκρατια στη συγκεκριμενη πολιτεια (ειτε Αθηνα ειτε οποιαδηποτε αλλη) καταστρεφεται απο την ΚΑΚΗ χρηση των ανθρωπων - οχι οτι "φταιει" η ιδια η δημοκρατια.

      Διαγραφή
  5. Διαβαζω εδω και ωρα για να καταλαβω τη διαφορα! Οντως δεν το ειπε οπως γραφεται, αλλα αυτο που γραφεται, δεν εκφραζει επακριβως αυτο που ειπε!? Αν ο λογος του Ισοκρατη εκφραζοταν σημερα δε θα ελεγε τα ιδια με αυτα που γραφονται?? Μηπως απλα αλλοι παιζουν με τις λεξεις και χανουν το νοημα της ρησης? Το αφηνω στην κριση σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ή Δημοκρατία,έχει αξία όταν εφαρμόζεται σέ μικρά πληθυσμιακά σύνολα!
    Αυτό πού ονομάζουμε σήμερα δημοκρατία,είναι μία ΑΠΑΤΗ,διότι τά κόμματα είναι Ολιγαρχικές δομές πού ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ απόψεις καί τάσεις προ-σχεδιασμένες...
    Επίσης μία δημοκρατία πρέπει νά εμπεριέχει καί στοιχεία ΑΜΕΣΗΣ συναπόφασης τών πολιτών,αλλά αυτό χωρίς τό ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ κριτήριο,διαχωρισμό καταντά ΟΧΛΟκρατία....
    τήν Διοικητική βέλτιστη λύση τήν δίδει ΚΑΙ εδώ ή Ορθόδοξη Εκκλησία,πού ορθώς κατά τήν γνώμη μου,εκλέγει τά υψηλόβαθμα στελέχη της,μέσα από στενότερο κύκλο ΟΜΟΙΩΝ(Αξιωματική ΔΙΑΚΡΙΣΗ)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το κείμενο αυτό είναι μια πλαστογράφηση αρχαίου ρητού προς ''εξυπηρέτηση΄΄ των εχθρών της δημοκρατίας. Είναι της μοδός τωρα τελευταία να είμαστε κατά τηε δημοκρατίας, οπότε και παραποιούμε τους αρχαίους όπως μας βολεύει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μα...τι σχολιαζουμε τωρα? Ποια ειναι η ουσια? ειναι για δεν ειναι αληθεια αυτα που διαβαζουμε?, η τα ειπε ετσι ο Ισοκρατης ειτε τα ειπε αλλειως...ειναι αληθεια αγαπητοι μου η οχι?...ανταποκρεινοντε τα λογια αυτα στη σημερινη πραγματικοτητα? Περι δημοκρατιας ? η παιζουμε την κολοκυθια? Για μενα αυτο εχει σημμασια..κι'οχι να κανουμε ο ενας στον αλλο τον εξυπνο..και τον ποιο σπουδασμενο...παρ'επιπτοντως εγω ειμαι αγραματος και ανορθρογραφος..αλλα το πως ειναι και το πως λειτουργει η δημοκρατια/ες μας σημερα..το βλεπω και το ζω καθημερινα! ειναι ακριβως οπως το Λαλει..ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ .....(Ισοκρατης)..Τι θα γεινει τελικα με μας τους Ελληνες? Θα βαλουμε καμια φορα μ υ α λ ο..? Οχι μυλαο των οστων μας...της κεφαλης μας μυαλο..ελεγα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  9. Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει να κυκλοφορεί αυτή η εξόφθαλμη παραποίηση του Αρεοπαγιτικού λόγου του Ισοκράτη, την οποία βλέπω να ανεβάζουν και σοβαροί άνθρωποι. Ουδέποτε τα είπε αυτά ο φουκαράς. Το πρωτότυπο είναι:
    "Οἱ γὰρ κατ' ἐκεῖνον τὸν χρόνον τὴν πόλιν διοικοῦντες κατεστήσαντο πολιτείαν οὐκ ὀνόματι μὲν τῷ κοινοτάτῳ καὶ πραοτάτῳ προσαγορευομένην, ἐπὶ δὲ τῶν πράξεων οὐ τοιαύτην τοῖς ἐντυγχάνουσι φαινομένην, οὐδ' ἣ τοῦτον τὸν τρόπον ἐπαίδευε τοὺς πολίτας ὥσθ' ἡγεῖσθαι τὴν μὲν ἀκολασίαν δημοκρατίαν, τὴν δὲ παρανομίαν ἐλευθερίαν, τὴν δὲ παρρησίαν ἰσονομίαν, τὴν δ' ἐξουσίαν τοῦ ταῦτα ποιεῖν εὐδαιμονίαν, ἀλλὰ μισοῦσα καὶ κολάζουσα τοὺς τοιούτους βελτίους καὶ σωφρονεστέρους ἅπαντας τοὺς πολίτας ἐποίησεν." και η μετάφρασή του: "Εκείνοι λοιπόν που διοικούσαν τότε την πόλη (στην εποχή του Σόλωνα και του Κλεισθένη) δεν εγκαθίδρυσαν πολίτευμα που είχε ονομασία προσιτή σε όλους και πολύ ωραία, αλλά όμως κατά την εφαρμογή του δεν φαινόταν τέτοιου είδους σε όσους το ζούσαν, ούτε πολίτευμα που εκπαίδευε τους πολίτες με τρόπο που να θεωρούν δημοκρατία την ασυδοσία, ελευθερία την παρανομία, ισονομία την ελευθεροστομία και ευτυχία τη δυνατότητα να κάνει κάποιος τούτα· αντίθετα εγκαθίδρυσαν πολίτευμα που, επειδή μισούσε και τιμωρούσε τους ανθρώπους αυτού του είδους, έκανε καλύτερους και φρονιμότερους όλους τους πολίτες." (μτφ Σ. Παπαϊωάννου). Από πουθενά δεν προκύπτουν αυτά τα γενικά περί δημοκρατίας που "αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη" και τρίχες κατσαρές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η δημοκρατία καταργήθηκε το - 322 στον Λαμιακο πόλεμο, η δημοκρατία έφερε τον λαιμό της της Αθήνας. Το τιμαριο είναι το πολιτικο συστημα του Σόλωνα. Η δημοκρατία του Κλεισθένη το - 508

    ΑπάντησηΔιαγραφή