Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Η εξέγερση των ''Μπόξερς και το μαρτύρικό τέλος των Κινέζων Νεομαρτύρων

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη των  Ἅγιων Μητροφάνη Τσί-Σοὺνκ (Κινέζος) καὶ τους μετ αυτών μαρτυρήσαντες: Τατιανή η Πρεσβυτέρα του, Ἡσαΐας καὶ Ἰωάννης οἱ γιοί του, Μαρία η νύφη του καὶ άλλοι 222 Κινέζοι Μάρτυρες.***ΕΔΩ


Το μαρτύριο τους έλαβε μέρος κατά την αιματηρή εξέγερση των ''Μπόξερς''όπως ονομάστηκαν.Παρακατω παραθέτουμε μερικά ιστορικά στοιχεία για να καταλάβουμε τις ιστορικές συνθήκες υπο τις οποίες έλαβε μέρος το μαρτύριο των Κινέζων αγίων Νεομαρτύρων.


Ο ΑΓΙΟΣ ΜΗΤΡΟΦΑΝΗΣ

Η εξέγερση των μπόξερ ήταν μια επανάσταση από μέλη της Ομάδας της Ηθικής αρμονίας της Κίνας ενάντια σε κάθε ξένη επιρροή στην Κίνα. Η εξέγερση διήρκεσε από το Νοέμβριο του 1899 μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου του 1901 που καταπνίγηκε στο αίμα. Οι επαναστάτες ονομάστηκαν μπόξερ από τους Δυτικούς εξαιτίας των πολεμικών τεχνών που μάθαιναν. Οι Μπόξερ πίστευαν ότι τα φυλαχτά και η γυμναστική θα τους έκαναν άτρωτους. Στερούνταν όμως στρατιωτικών ικανοτήτων καθώς τους έλειπαν ο στρατιωτικός εξοπλισμός και η οργάνωση της Δύσης.
Ο 19ος αιώνας ήταν μια περίοδος αμοιβαίων απογοητεύσεων για την Κίνα και τη Δύση. Η Δύση προσπαθούσε να κάνει την Κίνα να ανοιχτεί στο τομέα του εμπορίου αλλά οι Κινέζοι αντιμετώπιζαν τους Δυτικούς σαν βάρβαρους. Επρόκειτο για μια σύγκρουση διαμετρικά αντίθετων πολιτισμών. Η καχυποψία της Κίνας ενισχύθηκε από την άποψη ότι δεν χρειαζόταν τίποτε από τη Δύση. Στα τέλη του 19ου αιώνα τα αντιδυτικά αισθήματα ήταν ασυγκράτητα. Ενισχύονταν από την ταπείνωση της Κίνας στους πολέμους του οπίου. Οι φήμες για Δυτικούς ιεραπόστολους που απήγαγαν ορφανά Κινεζάκια και η οργή για το σιδηρόδρομο που παραβίαζε το φενγκ σούι χειροτέρευε την κατάσταση. Το κίνημα των μπόξερ ήταν όχι μόνο αντιδυτικό αλλά και αντιδυναστικό. Στρεφόταν και κατά της δυναστείας των Τσινγκ την οποία θεωρούσε υπεύθυνη για την αδυναμία της Κίνας.
Οι οχυρωμένες πρεσβείες πολιορκήθηκαν από τις 20 Ιουνίου έως τις 14 Αυγούστου. Διοικητής των πολιορκημένων ήταν ο Βρετανός υπουργός στην Κίνα Κλάουντε Μακ Ντόναλντ. Η φρουρά των πρεσβειών που αποτελούταν από 507 άντρες κατάφερε να αντέξει ενάντια σε περίπου είκοσι χιλιάδες Κινέζους χάρη στην υπεροχή του εξοπλισμού τους. Η πολιορκία άρθηκε από ένα διεθνές στράτευμα.
Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ιαπωνία, η Ρωσία, η Αυστροουγγαρία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία συμμάχησαν για να αντιμετωπίσουν τους Μπόξερ. Η διεθνής δύναμη που στάλθηκε για να βοηθήσει τους ξένους στο Πεκίνο αποτελούνταν από 18,000 άντρες υπό την διοίκηση του βρετανού Άλφρεντ Γκασελε. Μετά από μερικές αποτυχημένες προσπάθειες κατάφερε να εισβάλει στο Πεκίνο στις 14 Αυγούστου και να σώσει τους πολιορκημένους ξένους. Ακολούθησε άγρια λεηλασία από τους στρατιώτες, ιδιαίτερα από τους Γερμανούς από όπου έμεινε και ο χαρακτηρισμός Ούννοι όπως τους αποκαλούσαν κατά τη διάρκεια των δυο παγκοσμίων πολέμων.
Στις 7 Σεπτεμβρίου η Κίνα αναγκάστηκε να υπογράψει το πρωτόκολλο των Μπόξερ. Σύμφωνα με αυτό η Κίνα έπρεπε να καταβάλει πολεμική αποζημίωση στις ξένες δυνάμεις. Έπρεπε επίσης να εκτελεστούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ευγενείς οι οποίοι είχαν υποστηρίξει τους Μπόξερ.
Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης 48 καθολικοί ιεραπόστολοι και 18,000 χιλιάδες Κινέζοι καθολικοί δολοφονήθηκαν. Δολοφονήθηκαν επίσης 222 Κινέζοι ορθόδοξοι,182 προτεστάντες ιεραπόστολοι και 500 Κινέζοι προτεστάντες

Η διεθνής δύναμη έχασε περίπου 250 άντρες ενώ οι Κινέζικες απώλειες ήταν τεράστιες. Με την εξέγερση των Μπόξερ η Κίνα συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να εκσυγχρονιστεί. Η αυτοκρατορική δύναμη εξασθένησε και άλλο ενώ φούντωσαν τα αισθήματα ενάντια στη δυναστεία των Τσινγκ, η οποία εκδιώχθηκε το 1911..
Τα βασανιστήρια στα οποία υπέβαλλαν οι Μπόξερς τα θύματά τους ήταν πολύ σκληρά.Η Κίνα έχει έτσι και αλλιώς «παράδοση»στα βασανιστήρια(εξ'ου και το μαρτυριο της κινέζικης σταγόνας).Ένα από τα βασανίστήρια ήταν το πέρασμα στον λαιμό του θύματος ενός κομματιού ξύλου το οποίο το έδεναν στο χέρι του θύματος.Ο θάνατος ήταν αργός και βασανιστικός.



Φωτογραφίες της εποχής εκείνης και των βασανιστηρίων ΕΔΩ και ΕΔΩ

Παλιές φωτογραφίες από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Κίνας ΕΔΩ

ΠΗΓΗ κειμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου