"Δύο εκχριστιανισμοί της Ρωσίας"-Η Ορθοδοξία από το Κίεβο ως το Βλαδιβοστόκ
Μια έκθεση με τίτλο "Δύο εκχριστιανισμοί της Ρωσίας" και με θέμα τη σύγχρονη ζωή στη Ρωσική Ορθοδοξία, έχει ανοίξει στη γκαλερί του μετρό της Μόσχας.
Η γκαλερί φωτογραφίας λειτουργεί στον σταθμό του μετρό Βγισταβότσναγια από το 2005. Θα μπορούσε να ανταγωνιστεί κεντρικούς εκθεσιακούς χώρους, όσον αφορά τον αριθμό των δυνητικών επισκεπτών.
Ο σταθμός βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο του Διεθνούς Επιχειρηματικού Κέντρου της Μόσχας, δίπλα στο εκθεσιακό κέντρο Expocenter, το οποίο πάντα σφύζει από ζωή.
Η έκθεση, που άνοιξε πρόσφατα στο μετρό, είναι αφιερωμένη σε δύο επετείου: Στα 1.025 χρόνια από τον εκχριστιανισμό του αρχαίου κράτους των Ρώσων και στα 25 χρόνια από την αναβίωση της εκκλησιαστικής ζωής στην πρώην Σοβιετική Ένωση, που συχνά αποκαλείται «δεύτερος εκχριστιανισμός»
Τριάντα έργα που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών περιγράφουν τη ζωή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, από την Γιακουτία στην Ανταρκτική και από το Κίεβο ως το Βλαδιβοστόκ. Δείχνουν το φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας, καθώς και πορτρέτα ανώτερων κληρικών, ιερέων και ενοριτών.
Τα 1000 χρόνια από τον εκχριστιανισμό των Ρως τον Ιούνιο του 1988 ήταν η πρώτη γιορτή της εκκλησίας, που σημειώθηκε στο σοβιετικό κράτος. Αυτό ήταν ένα σημείο καμπής στη σχέση εκκλησίας και κράτους, καθώς και για την κατανόηση της σημασίας και τη θέσης της Εκκλησίας στην ιστορία της Ρωσίας.
Τα έργα του Ρομάν Γιαροβίτσιν δείχνουν τη στιγμή που τα λείψανα του Σεραφείμ του Σάρωφ, ενός από τους ποιο σεβαστούς αγίους της Ρωσίας, ασκητής και στυλίτης, έφτασαν στο μοναστήρι Ντιβέγιεβο. Το ταξίδι των λειψάνων διήρκεσε ένα μήνα από τη Μόσχα μέχρι το Ντιβέγιεβο, γνωστό παλαιότερα ως Σάρωφ. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο Πατριάρχης Αλέξιος Β λειτουργούσε και πραγματοποιούσε θεία μυστήρια στις πόλεις και τα μοναστήρια.
Από τότε άρχισε να αυξάνεται το ενδιαφέρον για την Ορθοδοξία και την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Σε μια εποχή που το σοβιετικό κράτος κατέρρεε, δόθηκε η ευκαιρία στους ανθρώπους να πάρουν πνευματική βοήθεια και να βρεθούν άνετα στην εκκλησία. Επίσης, η σύνδεση με τα χίλια χρόνια της παράδοσης, έδωσε επίσης ελπίδα ότι όλες οι πτυχές της ζωής θα μπορούσαν να βελτιωθούν και να ομαλοποιηθούν.
Μια φωτογραφία από το αρχείο του Πετρ Ζάντιροδ της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας στην Ανταρκτική, στο νησί Βατερλό, που είναι η νοτιότερη ορθόδοξη εκκλησία στον κόσμο.
Ο Μαξίμ Βορόμπιοφ φωτογράφισε την πομπή των πιστών που ονομάζεται Βελικορέτσκογε και είναι μία από τις ορθόδοξες παραδόσεις που αποκαταστάθηκαν στη δεκαετία του 2000. Οι πιστοί μεταφέρουν την εικόνα του Αγίου Νικολάου του θαυματουργού, περπατώντας 93 μίλια με τα πόδια, με τα παιδιά στην αγκαλιά τους, από τη Βιάτσκα, όπου βρισκόταν η εκκλησία με τη θαυματουργή εικόνα του Αγίου Νικολάου (χάθηκε το 1924, όταν η εκκλησία καταστράφηκε) μέχρι το χωριό Βελικορέτσκογε.
Ο Σεργκέι Τετέριν απαθανάτισε τη θεία λειτουργία στην εκκλησία που συνδέεται με τον οίκο των κωφών και τυφλών παιδιών στο Σεργκιέφ Ποσάντ.
Ο Πατέρας Ντμίτρι Λουκιάνοφ λειτουργεί σε μια ακτή του Αρκτικού Ωκεανού.
Χαμογελαστά παιδιά μια παγωμένη μέρα μπροστά από μια εκκλησία στη Γιακουτία (φωτογραφία του Σεργκέι Κλίμτσοφ).
Η επιστροφή του ευλογημένου σταυρού από το Σολόβκι στο χώρο εκτέλεσης Μπούτοβο, όπου θύματα της καταστολής του Στάλιν, μεταξύ αυτών και ιερείς, πυροβολήθηκαν και θάφτηκαν σε μαζικούς τάφους (φωτογραφία από τον Σεργκέι Γκουμπάτσεφ).
Στα έργα της έκθεσης περιλαμβάνονται επίσημες αναφορές αλλά και καλλιτεχνικά έργα, εθνογραφικά σκίτσα και φωτογραφίες αρχείου. Μέσα από τα πορτρέτα, οι επισκέπτες γνωρίζουν ανθρώπους που έχουν αφιερωθεί στην πνευματική ζωή. Η έκθεση "Δύο εκχριστιανισμοί της Ρωσίας" θα είναι ανοικτή μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, κατά τις ώρες λειτουργίας του μετρό της Μόσχας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου