Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Η πρόκληση του "Νέου Διαφωτισμού"

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

 Η πρόκληση του νέου διαφωτισμού είναι η εξής: ή αρνείσαι τον Χριστό (Λόγο) ως θεμέλιο της ζωής σου ή δεν επιβιώνεις στην νέα εποχή.

Η πρόκληση ενώ εμφανίζεται ως δίλημμα δεν είναι δίλημμα. Ο χριστιανός αν αρνηθεί το θεμέλιο της ζωής του το Χριστό (Λόγο) δεν ζει. Ο χριστιανός αγωνίζεται πάντοτε διότι πάντοτε διώκεται.

 Ο χριστιανός πάντοτε διώκεται και πάντοτε αγωνίζεται και νικάει. Απόδειξη ότι η Πίστη διώκεται δύο χιλιάδες χρόνια και εξακολουθεί να υπάρχει.

Για τον χριστιανό αυτό που προέχει είναι αυτά τα λόγια του Αποστόλου Παύλου από την Επιστολή του προς τους Κορινθίους: "Ουδείς δύναται θείναι θεμέλιον άλλον, ειμή τον κείμενον, ός έστι Ιησούς Χριστός".

Την πίστη αυτή αντιμάχεται ο νέος , όπως και ο παλιός διαφωτισμός, και ηττάται.

 Οι αρχαίοι Έλληνες λόγιοι ήταν οι προ Χριστού χριστιανοί. Πίστευαν πως αν ο άνθρωπος αποφύγει τον αγώνα του για την ελευθερία και να επιβιώσει, θα χάσει κάθε τι, για το οποίο αξίζει κανείς να ζει.

Αυτό ζητεί με την πρόκλησή του ο νέος, όπως και ο παλιός διαφωτισμός, να μην αγωνίζεται κανείς για να είναι ελεύθερος, με ανδρεία και αρετή, χάριν δήθεν της επιβίωσης.

Οι Έλληνες την επιβίωση αυτή την αρνήθηκαν και εμπόδισαν με τους αγώνες τους, τους Ασιάτες να τη μεταδώσουν στον δυτικό κόσμο, για να μην επιβληθεί από τους δυνάστες η απολυταρχία σε όλο τον κόσμο.

Η πρόκληση του νέου διαφωτισμού, όπως και του παλιού, είναι το "ευχαριστώ" του δυτικού κόσμου, προς την Ελλάδα . Από τη γαλλική επανάσταση και οι παλιοί και νέοι διαφωτιστές του δυτικού κόσμου, επιδιώκουν να διαμορφώσουν έναν τύπο παθητικού ανθρώπου, ένα ανθρώπινο πλαγκτόν από άβουλα πλάσματα, που μην έχοντας θεμέλιο της ζωής τους το Λόγο, θα ζουν, όπως τον διατάσσουν οι εκάστοτε ισχυροί της γης.

  Για τον χριστιανό αυτό που προέχει είναι αυτά τα λόγια του Αποστόλου Παύλου από την Επιστολή του προς τους Κορινθίους: "Ουδείς δύναται θείναι θεμέλιον άλλον, ειμή τον κείμενον, ός έστι Ιησούς Χριστός".

ΠΕΡΙ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΥ 
"Διαφωτισμός" είναι η συντονισμένη προσπάθεια που ξεκίνησε με τη γαλλική επανάσταση, να αντικαταστήσει το Λόγο με το συναίσθημα. Με τη γαλλική επανάσταση ο διαφωτισμός (Βολταίρος, Ντιντερό, Ρουσώ κ.α. ) διακήρυξαν ότι δεν επιθυμούν να είναι το ήθος και ο Λόγος το θεμέλιο της ζωής. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι επιθυμούν τη δύναμη χωρίς ηθικά όρια. .Αυτή είναι η θεωρητική βάσης του φιλελευθερισμού στην οικονομία και της βουλησιαρχίας στην φιλοσοφία. 

Ο ΑΣΤΟΣ ΑΠΕΘΑΝΕ, ΖΗΤΩ Ο ΜΕΓΑΛΟΑΣΤΟΣ!
O στρατηγός Ντε Γκωλ  είπε, κάποτε, πως όταν πλούτος και ειδικότερα δολάριο εισρέει σε μια χώρα, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι κι οι φτωχοί φτωχότεροι. Απόδειξη η σημερινή Ελλάδα, όπου σύμφωνα με ανακοίνωση κάποιου διεθνούς οργανισμού ή κάτι τέτοιου ο πλούτος της Ελλάδος αυξήθηκε κατά 9%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου