Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

George Frideric Handel: Theodora-Ένα σπουδαίο θρησκευτικό δράμα

 Η ιστορία της Θεοδώρας εκτυλίσσεται στην Αντιόχεια του 4ου αιώνα μ.Χ., την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Η Θεοδώρα, μία νεαρή πριγκίπισσα που έχει ασπαστεί τον χριστιανισμό, αρνούμενη να συμμετάσχει στις θυσίες προς το Δία για τον εορτασμό των γενεθλίων του αυτοκράτορα, καταδικάζεται να εκπορνευτεί με τη βία και φυλακίζεται. Ή χριστιανή παρθένος έμεινε ακλόνητη στην ομολογία της και απέλπισε έτσι το ωμό πείσμα του έπαρχου. Τότε αυτός, για να εκδικηθεί τη σεμνή παρθένο, την έκλεισε σε πορνείο για να σπιλωθεί το σώμα της. 
Μόλις πληροφορήθηκε αυτό ένας επίσημος της Αλεξάνδρειας, ό Δίδυμος, αποφάσισε να ριψοκινδυνεύσει, για ν' απαλλάξει τη Θεοδώρα από ενδεχόμενο αίσχος. Ντύθηκε λοιπόν τη στολή του, πήγε στο πορνείο και ζήτησε να δει ιδιαίτερα τη Θεοδώρα. Επωφελούμενος το σκοτάδι, έντυσε τη Θεοδώρα με τη στολή του και έτσι διευκόλυνε τη φυγή της. όταν έμαθε το γεγονός ό Ευστράτιος, κόχλασε από οργή. Διέταξε λοιπόν να αποκεφαλίσουν τον Δίδυμο και κατόπιν το σώμα του το έριξαν στη φωτιά. Ή Θεοδώρα όμως, δεν θέλησε εγωιστικά τη σωτηρία της. Έτσι, παρουσιάστηκε στον έπαρχο και τον ήλεγξε αυστηρά για το φόνο του Διδύμου. Θυμωμένος τότε αυτός, διέταξε να ρίξουν και τη Θεοδώρα στίς φλόγες.(Η εκκλησία μας τιμά την μνήμη της Αγ.Θεοδώρας και του Αγ.Διδύμου στις 5 Απριλίου)
 Ο  Χαίντελ συνέθεσε τη Θεοδώρα το  1749, για να την παρουσιάσει ο ίδιος ένα χρόνο αργότερα στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου. Φαίνεται πως το έργο δεν άρεσε στο βρετανικό κοινό γιατί σύντομα ο αριθμός των προγραμματισμένων παραστάσεων περιορίστηκε στις τρεις.  Χρόνια αργότερα ωστόσο, αναγνωρίστηκε η πραγματική αξία του ορατόριου, ο έντονος λυρισμός και  το συναισθηματικό βάθος της γραφής του Χαίντελ, για να φτάσει σήμερα να θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα θρησκευτικά δράματα όλων των εποχών.

Η Θεοδώρα, το αριστουργηματικό ορατόριο του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ, σε λιμπρέτο του Thomas Morell, παρουσιάζεται σε δραματοποιημένη μορφή, στην «κλασική» πλέον σκηνοθεσία του Πίτερ Σέλαρς ο οποίος μεταφέρει τη δράση στη σύγχρονη Αμερική, αναδεικνύοντας το έργο σε μια διαχρονική παραβολή της πνευματικής αντίστασης σε κάθε είδους τυραννία.

Αγγλικοί υπότιτλοι – English subtitles

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου