Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Αμερικανός ιερέας στην Πορταριά ~ Από την Αγγλικανική στην Ορθόδοξη εκκλησία


Ο π. Γρηγόριος Εντουαρντς μιλάει στην ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τη μετάβαση στην Ορθόδοξη πίστη και τη διακονία στη Μητρόπολη Δημητριάδος

 Σημαντικό έργο επιτελεί ο π. Γρηγόριος Εντουαρντς, εφημέριος του ιερού ναού Αγίων Αναργύρων Πορταριάς, ο οποίος εγκατέλειψε την Αμερική και τις προοπτικές μιας λαμπρής καριέρας, προκειμένου να ακολουθήσει το δρόμο της ιεροσύνης. 
Ο Αμερικανός ιερέας, που αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής Εκκλησίας, είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην περιοχή της Πορταριάς, όπου διαμένει με την οικογένειά του, την πρεσβυτέρα Πελαγία και τα τέσσερα παιδιά τους. Η διαδρομή που ακολούθησε από την Αγγλικανική εκκλησία μέχρι την Ορθόδοξη πίστη είναι γεμάτη γνώση και χρήσιμες εμπειρίες ζωής, που παραθέτει ο ίδιος, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο 36χρονος ιερέας, ο οποίος κατάγεται από την Πενσυλβάνια της Φιλαδέλφεια, βρίσκεται εννιά χρόνια στην Ελλάδα, τα έξι πρώτα στη Θεσσαλονίκη και τα τρία τελευταία στην Πορταριά.

«Μεγάλωσα ως Αγγλικανός και ασπάστηκα την Ορθοδοξία σε ηλικία 21 ετών, όταν ήμουν στο Πανεπιστήμιο μέσω των σπουδών που πραγματοποιούσα και όταν έλαβα το πτυχίο και ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου, αποφάσισα να εκπονήσω τη διδακτορική μου διατριβή στη Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Ετσι ήρθα αρχικά στην Ελλάδα για σπουδές» όπως αναφέρει ο ίδιος.

Οι ρίζες της οικογένειας βρίσκονται στην Αγγλία και όπως σημειώνει ο π. Γρηγόριος, στη διάρκεια των Πανεπιστημιακών του σπουδών βίωσε την περίοδο της αμφισβήτησης γύρω από θέματα θρησκείας. «Εχασα την πίστη μου αλλά κάτι μου συνέβη και αντιλήφθηκα ότι υπάρχει κάτι, μια ανώτερη δύναμη, που δεν ήξερα τι είναι και ψάχνοντας, αποφάσισα να αλλάξω αντικείμενο και να σπουδάσω Θρησκειολογία» ομολογεί ο νεαρός κληρικός. Σπούδασε την ιστορία των θρησκειών, διάβασε για το Βουδισμό, το Ισλάμ, όλες τις θρησκείες του κόσμου, αλλά τελικά το ενδιαφέρον του περιστράφηκε γύρω από το Χριστιανισμό.

«Ενδιαφέρθηκα για όσα άκουσα, γιατί στις προτεσταντικές χώρες δεν ξέρουμε την ιστορία, παρά μόνο μέχρι τον Αγιο Κωνσταντίνο. Δεν γνωρίζαμε τίποτα για τους αιώνες που ακολούθησαν. Στη διάρκεια των σπουδών μου, μια καθηγήτριά μου μας περιέγραψε πως τελούνταν η λειτουργία και μας ανέφερε ότι η συγκεκριμένη λειτουργία τελείται μέχρι σήμερα και μπορούμε να την παρακολουθήσουμε σε μια Ορθόδοξη Εκκλησία. Ενδιαφέρθηκα τότε πάρα πολύ γι’ αυτά που είπε η καθηγήτριά μου, διότι δεν είχα ακούσει ποτέ για την Ορθόδοξη Εκκλησία» ομολογεί ο π. Γρηγόριος.

Η αναζήτηση τον οδήγησε σε μια Ορθόδοξη Εκκλησία, όπου άρχισε να πηγαίνει τακτικά, έγινε κατηχούμενος, κατόπιν Ορθόδοξος Χριστιανός, για να βαπτιστεί λίγο αργότερα, σε ηλικία 22 ετών.


Αξιόλογη πορεία

 Ο π. Γρηγόριος φοίτησε στο πανεπιστήμιο Brown στο Providence, την πρωτεύουσα του Rhode Island. Υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Susan Ashbrook Harvey, μίας φημισμένης ακαδημαϊκού η οποία είχε ήδη ασπασθεί την Ορθοδοξία, ο π. Γρηγόριος ανακάλυψε με τη σειρά του την Ορθοδοξία το 2002. Μετά από ένα έτος κατήχησης, έγινε δεκτός στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Το καλοκαίρι του 2003 αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Brown στον τομέα της θρησκειολογίας. Το Τμήμα Θρησκείας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα του προσέφερε θέση διδάσκοντος βοηθού και παράλληλα τη δυνατότητα μεταπτυχιακών σπουδών στον τομέα «Θρησκείες της αρχαιότητας του δυτικού κόσμου (Καινή Διαθήκη και πρώιμη Χριστιανοσύνη)».

Παντρεύτηκε την πρεσβυτέρα Πελαγία (Χίλλαρυ) Κόπλαντ το 2003 στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού (Πατριαρχείο Αντιοχείας) στην πόλη Yakima της πολιτείας Ουάσιγκτον και το μυστήριο τέλεσε ο πεθερός του, ο πρωτοπρεσβύτερος Ιωσήφ Κόπλαντ. Στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα ο π. Γρηγόριος είχε την τιμή να είναι ένας από τους λίγους μεταπτυχιακούς φοιτητές στους οποίους είχε ανατεθεί η αποκλειστική διδασκαλία σε πανεπιστημιακά τμήματα.

Αμέσως μετά την αποφοίτησή του, ο π. Γρηγόριος και η πρεσβυτέρα Πελαγία κατατάχθηκαν στο AmeriCorps, την εγχώρια αμερικανική εκδοχή του Ειρηνευτικού Σώματος (Εθελοντών). Και οι δύο εστάλησαν στην πόλη Spokane της πολιτείας Ουάσιγκτον, όπου ο π . Γρηγόριος συντόνιζε τις τοπικές κουζίνες συσσιτίων και η πρεσβυτέρα Πελαγία κατασκεύαζε σπίτια με την χριστιανική οργάνωση Κατοικίες για την Ανθρωπότητα (Habitat for Humanity).

Το 2006 ένας από τους κορυφαίους ορθόδοξους ακαδημαϊκούς της Καινής Διαθήκης, ο καθηγητής Πέτρος Βασιλειάδης, δέχθηκε τον π. Γρηγόριο ως υποψήφιο για τη διδακτορική του διατριβή στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αφού πέρασε επιτυχώς τις εξετάσεις γλώσσας στο Πανεπιστήμιο το 2007, ο π. Γρηγόριος άρχισε επισήμως τη διδακτορική του διατριβή στη Θεολογική Σχολή και την ίδια χρονιά, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μάξιμος, ο νέος Επίσκοπος της Σερβικής Ορθόδοξης Επαρχίας της Δυτικής Αμερικής, τον χειροτόνησε διάκονο στο Βελιγράδι.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2007 ο π. Γρηγόριος έγινε δεκτός ως διάκονος στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού και «μέχρι να ολοκληρώσω τις σπουδές μου ερχόμουν στις μεγάλες γιορτές, για να καλύψω τα κενά που υπήρχαν στα χωριά και όταν ολοκλήρωσα το διδακτορικό μου το 2012, μετακομίσαμε εδώ» αφηγείται ο ίδιος. Προϊστάμενος της Ενορίας των Αγίων Αναργύρων Πορταριάς Βόλου ορίστηκε στις 31 Ιουλίου 2012, θέση στην οποία υπηρετεί με ζήλο μέχρι σήμερα, ενώ στις 26 Ιανουαρίου του 2013 του αποδόθηκε ο τίτλος του πνευματικού και από το Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιο.


Στην Ορθόδοξη πίστη

Ονειρο ζωής ήταν για τον π. Γρηγόριο η πνευματική διακονία στους κόλπους της εκκλησίας. Η έλευσή του στην περιοχή μας και στη Μητρόπολη Δημητριάδος έγινε συμπτωματικά, μέσω της γνωριμίας καθηγητού του, με το Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο.

Η πρεσβυτέρα Πελαγία είναι επίσης Αμερικανικής καταγωγής και όλη η οικογένειά της ασπάστηκε τη Χριστιανική πίστη πριν από 25 χρόνια. Βαπτίστηκε Ορθόδοξη σε πολύ μικρή ηλικία, το 1987, όταν έγινε μια μεγάλη κίνηση στην οποία πρωτοστάτησε ο πατέρας της, ο οποίος χειροτονήθηκε κατόπιν Ορθόδοξος ιερέας. 3.000 προτεστάντες της Αμερικής, μεταξύ των οποίων και η οικογένεια της πρεσβυτέρας Πελαγίας, ασπάστηκαν το Χριστιανισμό και βαπτίστηκαν Ορθόδοξοι, την ίδια χρονική περίοδο.

Η Πορταριά είναι ένας επίγειος παράδεισος για τον π. Γρηγόριο και την οικογένειά του, ενώ όπως αναφέρει ο ίδιος «είναι πολύ ωραία περιοχή και έχουμε επισκέπτες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο».

 Ο ναός των Αγίων Αναργύρων, είναι ο πνευματικός πυρήνας που συγκεντρώνει όχι μόνο τους ενορίτες, αλλά και προσκυνητές από το Βόλο, οι οποίοι εκκλησιάζονται την Κυριακή, μαζί με την οικογένειά τους. Παράλληλα έχουν οργανωθεί κύκλοι μελέτης της Αγίας Γραφής και Κατηχητικό, στο χώρο του Πνευματικού κέντρου, που δημιουργήθηκε πρόσφατα και συγκεντρώνει τους πιστούς μετά τη θεία λειτουργία. «Κάθε Κυριακή συγκεντρωνόμαστε στο Πνευματικό Κέντρο και πίνουμε όλοι μαζί καφέ, όπως συνηθίζαμε στην Αμερική. Είναι πολύ ωραίο να υπάρχει ανθρώπινη επικοινωνία» υπογραμμίζει ο Αμερικανός ιερέας.

Ο π. Γρηγόριος είναι πανευτυχής στους κόλπους της τοπικής Εκκλησίας και όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά «όταν ασπάστηκα την Ορθοδοξία είχα μπροστά μου μια σπουδαία καριέρα, την οποία εγκατέλειψα. Πήγα σε ένα καλό Πανεπιστήμιο, οι γονείς μου, η οικογένειά μου είχαν μεγάλες προσδοκίες από μένα, καθώς σπούδασα Αγγλική φιλολογία και κατόπιν σκόπευα να φοιτήσω στη Νομική Σχολή αλλά τα άφησα όλα για να γίνω Ορθόδοξος Χριστιανός και στη συνέχεια να χειροτονηθώ ιερέας».

Ως κληρικός, βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ενοριτών του και των νέων ανθρώπων. «Επειδή είμαι νέος και έχω τέσσερα μικρά παιδιά, συμπαθώ πολύ τους νέους και τις νέες οικογένειες με παιδιά και προσπαθώ να τους φέρω κοντά στην Εκκλησία και δόξα τω Θεώ, έρχονται από το Βόλο για να εκκλησιαστούν στην Πορταριά. Αυτό είναι πάρα πολύ ευχάριστο. Εχουμε παιχνίδια στο σπίτι μου, που είναι δίπλα στο ναό, τα παιδιά τους παίζουν ξέγνοιαστα μαζί με τα δικά μου και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα. Χαίρομαι γιατί σκέπτομαι ότι άφησα την καριέρα μου για να προσφέρω στους ανθρώπους» τονίζει ο π. Γρηγόριος.

Πάγια θέση του ίδιου κληρικού είναι ότι «ο Θεός έδωσε σε όλους μας τάλαντα, τα οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε, για να προσφέρουμε στους γύρω μας. Υπάρχουν πάρα πολλοί αξιόλογοι ιερείς στη Μητρόπολή μας αλλά σκέφτομαι ότι ίσως επειδή είμαι ξένος, μπορώ να προσφέρω κάτι άλλο. Ο Θεός θα μου δείξει το δρόμο της προσφοράς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου