Το 1995, στα 24 του χρόνια, ο Μενέλαος Μιχαηλίδης κέρδισε τα ανδρικά καλλιστεία της Κύπρου. Τότε εκπροσώπησε την χώρα μας με επιτυχία στα αντρικά καλλιστεία της Θαϋλάνδης…
Ο μοναχός Νήφων (στην κοσμική του ζωή, Μενέλαος Μιχαηλίδης) εξήγησε στο taxidiaris.blogspot.com.cy ότι έχει αποφασίσει, να αφιερώσει τη ζωή του στην υπηρεσία του Θεού και έχει οικειοθελώς επιλέξει να εγκαταλείψει την υπόλοιπη κοινωνία και να ζήσει τη ζωή του με προσευχή και περισυλλογή σε ένα μοναστήρι.
Και συγκεκριμένα στην Μονή Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού (Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή), την πρώτη ανδρική Μονή της Μητροπολιτικής περιφέρειας Λεμεσού, η οποία ακολουθεί το Αγιορείτικο Τυπικό και είναι κτισμένη σε κατάφυτη περιοχή στις νότιες πλαγιές του όρους Τρόοδος.
Για τον πάτερ Νύφων, ο οποίος ξεκίνησε ένα πνευματικό ταξίδι, δεν ήταν και μια εύκολη απόφαση να αφήσει συγγενείς, φίλους και την άνεση της ζωής και να αφοσιωθεί σε μια σκληρή μοναστική δοκιμασία.
Kαταλαβαίνει γιατί άνθρωποι δεν κατανοούν εύκολα την ιδέα ενός νεαρού άνδρα, που τελείωσε μάλιστα και πανεπιστήμιο, να επιλέγει τη θρησκευτική ζωή. «Φαίνεται τόσο διαφορετικό και δύσκολο να γίνει αποδεκτό. Για χρόνια οι ίδιοι οι γονείς μου δεν το δέχτηκαν…». Ήταν όμως, μια συνειδητή επιλογή μέσα από μια εσωτερική ανάγκη.
Τηρεί το αγιορείτικο λατρευτικό τυπικό, χωρίς να χάνει την επαφή με τους επισκέπτες. Ακολουθεί την παράδοση χωρίς να αποστερεί τη ζωντάνια από τους επτά μοναχούς. Η μονή είναι κτισμένη σε κατάφυτη περιοχή στις νότιες πλαγιές του όρους Τρόοδος και η ίδρυσή της ανάγεται στον 12ο αιώνα, περίοδο ίδρυσης και άλλων μοναστηριών στο Τρόοδος, λέει ο πάτερ Νήφων.
Αυτό το μοναστήρι έχει διατηρηθεί από την εποχή της Φραγκοκρατίας και την κυριαρχία των Βενετών στην Κύπρο. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 κλάπηκε από τον Ναό της Μονής η θαυματουργή αρχαία εικόνα του Τιμίου Προδρόμου, η οποία πωλήθηκε στο εξωτερικό. Η εικόνα τελικά εντοπίστηκε και με ενέργειες της Εκκλησίας της Κύπρου, επιστράφηκε ξανά στην Κύπρο και σήμερα βρίσκεται και πάλι στη θέση της στο τέμπλο του Ναού της Μονής.
Στην ακολουθία του Μεγάλου και Αγγελικού Σχήματος, δηλαδή στην ακολουθία κατά την οποία κάποιος γίνεται μοναχός, ένα από τα τροπάρια σημειώνει: «Οι θέλοντες ερχεσθαι, φησίν οπίσω μου, προθύμως αρνήσασθε τας κοσμικάς αφορμάς, γονείς τους γεννήσαντας, τέκνα τε και γυναίκας, αδελφούς τε και φίλους, χρήματα και οικίας, συγγενείς τε και δούλους, και δέξασθε αξίωμα των Αποστόλων μου». Δηλαδή όσοι επιλέγουν στην ζωή τους να αφιερωθούν στον Χριστό, απαρνούνται κάθε τι που έχει σχέση με το προηγούμενο παρελθόν τους, ακόμη και με αυτούς τους γονείς τους…
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαίρνοντας αφορμή από τα όσα – καλοπροαίρετα θέλω να πιστεύω – γράφονται για την απόφαση του εν λόγω αδελφού – ο οποίος τυχαίνει στο παρελθόν του να ήταν ένα από τους «επώνυμους» της showbiz – να γίνει μοναχός, θα ήθελα να σημειώσω ότι το μόνο που καταφέρνουμε είναι να δημιουργούμε πρόβλημα στον αγώνα του, με το να του υπενθυμίζουμε τον «παλαιό άνθρωπο» τον οποίο ο ίδιος αποφάσισε να αλλάξει με το σχήμα του μοναχού που ενδύθηκε… Ας μη ξεχνάμε πως και η αλλαγή του ονόματος που επι το πλείστον πραγματοποιείται στις μοναχικές κουρές αυτό το πράγμα υποδηλώνει… την αλλαγή πορείας. Όσο για το εάν το μοναχικό σχήμα είναι αξίωμα απλά θα σημειώσω… «όσοι πιστοί προσέλθετε…» Δεν αποκλείει κανέναν ο Χριστός. Όποιος θέλει να απαρνηθεί τον εαυτό του και να σηκώσει τον σταυρό της αφιέρωσης μπορεί να το κάνει. Δεν είναι προσωπολήπτης ο Θεός για να αποκλείει κάποιον από την κοινωνία μαζί Του!!!
Πολύ χαίρομαι να βλέπω , ανθρώπους να αγαπάνε τοσο τον Χριστο μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοξα Τω Θεω παντων ενεκεν.
Είναι θετικό κατ εμέ ότι ο εν λόγω ήταν ενα προβεβλημένο και δη όμορφο πρόσωπο, διότι λειτουργεί και ώς παράδειγμα για όσους πιστεύουν ότι μονο οι αποτυχημένοι γίνονται μοναχοί. Αφυπνίζει και διδάσκει.
ΑπάντησηΔιαγραφή