Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Άγιος Νικόλαος Ψαρών: "Η Μητρόπολη του Αιγαίου"

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος νικολαος ψαρων

 Η σημαντικότερη παρακαταθήκη της νεώτερης Ιστορίας των Ψαρών, είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου που αποπνέει τις αρετές και την ευσέβεια των προγόνων μας, καθρεφτίζοντας συνάμα την ροπή τους προς το ωραίο, το υπερχρονικό και το αιώνιο. Αυτός ο ναός έζησε τα μεγάλα γεγονότα και τις κρίσιμες στιγμές που καθόρισαν την ιστορική πορεία του νησιού και την έκβαση του ναυτικού αγώνα του 21. 

Την απόφαση για την πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας στην Χίο, την προσευχή του μπουρλοτιέρη Κανάρη πριν ξεκινήσει τη μεγάλη εκείνη αποκοτιά και τις ευχαριστίες του Παπανικολή προς τον Αγιο μετά την πυρπόληση του τουρκικού δικρότου στην Ερεσσό. Το μαρτυρικό αυτό μνημείο, γνώρισε την καταστροφική οργή των Τούρκων ενώ σφαγιάστηκαν και μαρτύρησαν τρείς χιλιάδες γυναικόπαιδα.


Ο Αγιος Νικόλαος Ψαρών, έχει προσελκύσει διαχρονικά μεγάλες ιστορικές και πνευματικές προσωπικότητες που εντυπωσιάστηκαν από το μέγεθος και την περίτεχνη δομή του ώστε να καταγράψουν τις εντυπώσεις τους στα γραπτά κείμενά τους. Χάρις στην επιβλητική του μεγαλοπρέπεια επονομάστηκε «η Μητρόπολη του Αιγαίου». Η μοναδική και ξεχωριστή της αξία, έγκειται στην δομική της διάρθρωση η οποία εμπερικλείει σπάνια για την εποχή της Τουρκοκρατίας αρχιτεκτονικά στοιχεία. Το ύψος του φτάνει στα 28 μ., το πλάτος στα 14 μ και το μήκος στα 28 μ. Διαθέτει 51 παράθυρα και 7 θύρες, που του παρέχουν έναν ξεχωριστό φωτισμό. Ο ρυθμός του είναι συνδυασμός Βασιλικής με τρούλο και μαρμάρινο τέμπλο και με κολώνες που καταλήγουν σε χρυσό στεφάνι πριν την αρχή του κιονόκρανου. Τα τιμαλφή αφιερώματα που διέθετε, λεηλατήθηκαν όλα στην καταστροφή του νησιού το 1824. Τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία όπου οι επιρροές παλαιοχριστιανικών χρόνων συνδυάζονται με ισλαμικές, προσδίδουν στο κτίσμα του ναού μια ιδιότυπη ταυτότητα, μοναδική στον Ελλαδικό χώρο.


Αυτό το υπέροχο μνημείο της Ιστορίας και της Ορθοδοξίας, σήμερα είναι βαριά τραυματισμένο από «τα φθοροποιά κύματα του πανδαμάτορος χρόνου» όπως μας λέει χαρακτηριστικά ο ιερέας των Ψαρών, Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Αρχοντος.  Η αποκατάστασή του εννοείται,είναι προς όφελος όχι μόνο της ιστορικής μνήμης αλλά και του νησιού των Ψαρών καθότι θα συμβάλει ποικιλότροπα στην ανάπτυξή του τονίζοντας τον μνημειακό του χαρακτήρα και προσελκύοντας ταυτόχρονα το τουριστικό και επιστημονικό ενδιαφέρον. Τα Ψαρά ήταν πάντα ένα μικρό και άγονο νησί, αλλά η Ιστορία μας έδειξε πόσο μεγάλη και θαυματουργή δύναμη μπορεί να κρύβεται σε μια απόκρημνη ράχη σαν την μαύρη εκείνη ράχη που έγραψε μια από τις λαμπρότερες σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας μας. Και οι αρμόδιες αρχές μας δεν θα πρέπει να το ξεχάσουν αυτό… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου