Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

Το μέρος που έλαβε μέρος η βάπτιση του Αγ.Βλαδιμήρου

Χερσόνησος.  Καθεδρικός ναός  Ο πρίγκηπας Βλαντιμίρ και το μνημείο της Αγίας  στον Απόστολο Ανδρέα

Ο Άγιος Βλαδίμηρος έλαβε το άγιο Βάπτισμα, στη Χερσώνα της Κριμαίας το 988.
Ο Βλαντίμιρ βαφτίστηκε Βασίλειος προς τιμήν του αγίου στον οποίο ήταν αφιερωμένη η εκκλησία όπου βαφτιζόταν, καθώς και προς τιμήν του κουνιάδου του, του αυτοκράτορα Βασιλείου Β'του Βουλγαροκτόνου(παντρεύητκε την κόρη του την πριγκίπισσα Άννα την Πορφυρογέννητη


****************

Παλαιοχριστιανικά μνημεία στην Χερσώνα και στον τόπο όπου βαπτίστηκε ο Άγιος Βλαδίμηρος
..... Η Χερσώνα της Κριμαίας η οποία, εκτός από τον 5ο και 6ο αιώνα που ήταν η σημαντικότερη πόλη της Κριμαίας, γνώρισε άλλη μια περίοδο άνθησης ανάμεσα στον 10ο και τον 12ο αιώνα.

Η εκκλησία του καθεδρικού ναού στο όνομα του Αποστόλου Πέτρου και το βαπτιστήριο είναι ο τόπος του βαπτίσματος του πρίγκιπα Βλαντιμίρ (η παρούσα κατάσταση).  Φωτογραφία του Oleg Makarov

Από τον 10ο αιώνα σώζονται εκεί τα ερείπια μιας μεγάλης εκκλησίας η οποία χαρακτηρίζεται από τις μεγάλες της διαστάσεις και επίσης την ποιότητα οικοδόμησής της.Μια σταυρική εκκλησία ανακαλύφτηκε το 1897. 
Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών ήλθε στο φως μια ασημένια λειψανοθήκη που φέρει το μονόγραμμα του Ιουστινιανού Α’. 
Από το μισό του 9ου αιώνα τα τείχη αναστηλώθηκαν, όπως και οι παλαιοχριστιανικές βασιλικές. Ο σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός που ανακαλύφτηκε το 1906 ανάγεται στον 10ο αιώνα (terminus post quem με βάση τα νομίσματα που βρέθηκαν εκεί από τα χρόνια του Ρωμανού Α’). Τα γωνιαία διαμερίσματα τα οποία χωρίζονται με τοίχο και η τοιχοποιία από χοντρολαξευμένες πέτρες θυμίζει την αρχιτεκτονική της Μικράς Ασίας. 

Η γραμματοσειρά στην οποία βαφτίστηκε ο πρίγκιπας Βλαντιμίρ ο Απόστολος

Τα καινούρια τείχη στο λιμάνι της Χερσώνας οικοδομήθηκαν στα τελη 10ου-αρχές 11ου αιώνα.Ο σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός της Χερσώνας πιθανότατα του 10ου αι., καταστράφηκε από πυρκαγιά και οι τοίχοι του δεν σώζονται πια παρά μόνο σε ύψος ενός περίπου μέτρου.

Βασιλική στην Χερσόνησο

 Είναι σίγουρο ότι είχε τρούλο με αρκετά ψηλό τύμπανο, όπως δείχνουν τα ερείπια που βρέθηκαν στον κεντρικό χώρο του κτιρίου. Αξιοσημείωτο είναι ότι η σταυροειδής κάτοψη είναι πολύ συνηθισμένη στη Χερσώνα και χρησιμοποιείται ήδη από την παλαιοχριστινιακή περίοδο. Ένα χαρακτηριστικό του ναού είναι ότι δεν υπάρχουν θύρες στους πλάγιους τοίχους στα σημεία που περιβάλλουν τον σταυροειδή πυρήνα. Τα αρχιτεκτονικά μέρη γύρω από το κέντρο χτίστηκαν με έναν πυραμιδοειδή τρόπο που τον συναντάμε στη Μικρά Ασία, στην Τραπεζούντα αλλά και στη Αγία Σοφία στο Κίεβο. 
Βασιλική Uvarov
  Παρόμοια μικρά παρεκκλήσια όπως στη Χερσώνα εντοπίστηκαν στο Cernigov στο καθεδρικό ναό της Μεταμόρφωσης τον 11ο αιώνα και στο Smolensk τον 13ο αιώνα, στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου