Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Άγιος Φλωριανός,προστάτης των πυροσβεστών στην Δύση


Μαρτύρησε επί Διοκλητιανού(280-304).
Πληροφορίες για τον Άγιο Φλωριανό παίρνουμε από το Passio Floriani,γραμμένο(σε δύο εκδοχές)τον 8ο και τον 9ο αιώνα.
 
Ο άγιος ήταν λοχαγός, και του ανέθεσαν την διοίκηση μίας επίλεκτης πυροσβεστικής μονάδας .Γρήγορα πήρε τον βαθμό του στρατηγού και του ανέθεσαν την διοίκηση της περιοχής   Νόρικουμ (Αυστρία).
Βαπτίστηκε χριστιανός περίπου το 284 μ.Χ και δεν εφάρμοσε την αντιχριστιανική νονοθεσία παρά τις προτροπές του Διοκλητιανού και του διοικητού Ακυλίνου.
Όταν τον βασάνισαν δεν ήταν ενεργός στην υπηρεσία του(ίσως λόγω του ότι ήταν χριστιανός). Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι κατοικούσε στο Aelium Cetium (η σημερινή αυστριακή πόλη Sankt Pölten).

Όταν έμαθε ότι είχαν αρχίσει οι διωγμοί των χριστιανών και ότι συνέλαβαν 40 χριστιανούς πήγε από το Aelium Cetium στο Lauriacum (η σημερινή πόλη Lorch)για να τους υπερασπιστεί.

Τον συνέλαβαν,τον  χτύπησαν με βέργες,του έσπασαν την ωμοπλάτη,αλλά παρόλα τα βασανίστηρια δεν απαρνήθηκε την πίστη του

Οι βασανιστές του ήθελαν να τον κάψουν, αλλά ο άγιος τους είπε πως, ως πυροσβέστης, δεν θα καεί, αλλά θα ανέβει στον Θεό.
Οι προληπτικοί παγανιστές, τότε, τον έδεσαν σε μια μυλόπετρα (που την βλέπουμε στην εικόνα) και τον έπνιξαν στον ποταμό Enns. 
Μία ευλαβής γυνάικα,ονόματι Βαλέρια,βρήκε το σώμα του το όποιο φύλαγε ένας αετός για να μην το σκυλεύσουν και το έθαψαν στην πόλη Λίντς(Αυστρία)

To Αυγουστινιανό μοναστήρι του Αγίου Φλωριανού κοντά στο Λίντς της Αυστρίας

Πάνω από τον τάφο του κτίστηκε ένα μικρό παρεκκλήσι,ενώ αργότερα χτίστηκε στην θέση του ένα αβαείο η ύπαρξη του οποίου σημειώνεται για πρώτη φορά σε ένα έγγραφο δωρεάς του βασιλιά Άρνουλφ με ημερομηνία 1 Απριλίου 888.Εκεί γίνεται αναφορά για το ''monasterium sancti Floriani”

Το 1071 ο επίσκοπος Altmann de Passau το ανακαίνισε και ήταν ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της περιόδου επί αυστριακού εδάφους
Το σημερινό μοναστικό σύμπλεγμα κτίστηκε μεταξύ των ετών 1686-1751
Αυτός ο άγιος είναι παραγνωρισμένος στην Ανατολή, αλλά στην Δύση τον θεωρούν προστάτη των Πυροσβεστών. (Εμείς έχουμε τους Τρεις Παίδες εν Καμίνω).
Η μνήμη του τιμάται στις 4 Μαΐου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου