Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Αναγραφή του ίδιου του Μάρκου Μπότσαρη σε ηλικία μόλις 13 ετών !



Η αναγραφή βρέθηκε σε εξώφυλλο Μηναιων της Παναγίας Τζουμέρκων .
( Το «Μηναίον» ήταν εκκλησιαστικό βιβλίο με τις Ακολουθίες των σταθερών εορτών για κάθε μήνα ) .

«κανο θιμιση όπου μπήκε το ασκέρι με συμπούπουλο κι' έκαμαν από τα ευγά του Σεπτεμβρίου έως [...]βρίου, ο θεός να κάμι τα δικά του διότι εσταβρόθηκε άδικαν από την μπίνα, κι ο θεός να τους βγάλι [...] έως χριστουγενον εξαποφάσεως
μαρκομπότζιαρις 1803 νοεμβρίου 3»

Καθίσταται πλέον σαφές ότι ο Μάκρος έμαθε τα ελληνικά από το σπίτι του από μικρή ηλικία και έτσι αποδεικνύεται ότι οι Σουλιώτες είχαν ως κύρια γλώσσα τα ελληνικά .
Επίσης στην αναγραφή φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο Μάρκος ήταν γαλουχημένος με τις ιδέες της ορθόδοξης πίστης από πολύ μικρός και σε συνδυασμό με την αναφορά που είχε κάνει για «ελληνικό αίμα στις φλέβες»δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για την ελληνική συνείδηση και παιδεία των Σουλιωτών. (Αυτό είναι σημαντικό γιατί συχνά αμφισβητείται από διάφορους παραχαράκτες ότι οι Αρβανίτες είχαν ελληνική συνείδηση πριν από την ίδρυση του ελληνικού κράτους περιγράφοντάς την Επανάσταση του 21 ως πόλεμο απλά μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Έτσι καταρρίπτεται ένα ακόμη παραμύθι. Ο Μάρκος, οι Σουλιώτες και γενικά οι Αρβανίτες είχαν ελληνική συνείδηση από πάντα για τον απλούστατο λόγο ότι είναι Έλληνες.
ΠΗΓΗ


Αρχείο Εθνικού Ιστορικού Μουσείου ( ΕΙΜ 4541 )
Έκθεμα : Μουσείο αργυροτεχνίας Ιωαννίνων • Περιοδική έκθεση «Επανασυστασις 1821» , Πολιτιστικό ίδρυμα ομίλου Περαιώς ( ΠΙΟΠ ) και Εθνικού ιστορικού μουσείου ( ΕΙΜ )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου