«Παναγία η Μελισσού»
Η μέλισσα θεωρείται αποδεδειγμένα ως το πιο εργατικό έντομο, συλλέγοντας το νέκταρ και δίδοντας, αντιδωρίζοντας γλυκιά βαλσάμικη τροφή σε εμάς, το μέλι, το κερί για το θυμιατήρι, μελισσοκέρι για το εικόνισμα κι ως τέτοια η αποστολή του, παράδειγμα δίνει πώς να πράττουμε εργατικά κι ωφέλιμα κι εμείς οι χριστιανοί!
Κηρύθρα ζήτησε ως πρώτη τροφή μετά από την Ανάστασή του ο Κύριος μαζί με ψάρι, σε έναν συμβολικό για εμάς συσχετισμό ώστε εργατικοί σαν μέλισσες να είμαστε κι ανέγγιχτη από τις αμαρτίες η ψυχή μας ως σαν το ψάρι που ενώ βρίσκεται μες την πληθώρα αλατιού στις θάλασσες, δεν διαπερνά το σώμα του το αλάτι μήτε έχει γεύση αλμυρή.
Η μέλισσα η εργατική ιστορείται ως η σχεδιάστρια κτήτορας του Ναού της Αγίας Σοφίας, όταν παίρνοντας το αντίδωρο οδήγησε στην αποκάλυψη του σχεδιασμού του Ναού!
«Μελίσα ή Μελίσσα», ήταν το τοπωνύμιο του αρχαίου οικισμού στην Κύπρο μας, κοντά στο χωριό «Φλαμούδι», αποτυπωμένος σε παλαιούς χάρτες ως:
«Matisa, Natisa, Macisa», όπου σύμφωνα με την λαϊκή ζώσα παράδοση, στον οικισμό υπήρχε εξωκκλήσι αφιερωμένο στην Παναγία Μέλισσα, θυματοποιημένο συνεπεία των καταστροφικών επιδρομών από πειρατές αλλά κι από τις ανελέητες συνέπειες της Τουρκοκρατίας.
Ένα ολάκερο μελίσσι εισέβαλε ευλογημένα μες το Ιερό της Ιεράς μας Μονής Παναγίας Μακεδονιτίσσης και περιτρυγίριζε συλλειτουργώντας μαζί με τους ιερείς και τους ψαλτάδες της Ιεράς Μονής μα και μένοντας για ημέρες εγκατεστημένο στον τοίχο του Ιερού.
Στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου, στο χωριό Κατούσι Καρδίτσης, ένα μελίσσι είχε κτίσει την κυψέλη του μέσα σε ένα ντουλάπι εντός του Ιερού του Ναού, περνώντας από μία σχισμή στις πέτρες του τοίχου.
Οι μέλισσες ζούσαν εντός του Ιερού Ναού και πετούσαν πολλές φορές την ώρα της λειτουργίας, χωρίς όμως να ενοχλούν κανένα.
Τον Αύγουστο του 2007 επισκέφθηκε την Ιερά Μονή ο ιερομόναχος π.Αναστάσιος Τσικριτσάκης από την Ι.Μ. Μεταμορφώσεως των Βραγγιανών, ο οποίος γνωρίζοντας για την ύπαρξη των μελισσών, πρότεινε να φιλοτεχνηθεί μία εικόνα της Παναγίας που να έχει σχέση με την μέλισσα, αφού κι ο ναός ήταν αφιερωμένος εις το Γενέσιον της Θεοτόκου και να ονομαστεί
«Παναγία η Μελισσού»
Η συμβολική εργατικότητα της μέλισσας, καθιερώθηκε ως το έμβλημα της Ιεράς Βασιλικής Σταυροπηγιακής Μονής Κύκκου κι είναι ευδιάκριτο το τρισδιάστατο κομψοτέχνημα το οποίο κοσμεί την ΑγιοΚυψέλη στο θρονί της Παναγίας μας!
Στην αψίδα του Ναού του Αγίου Γεωργίου του κοντού, εικονίζεται το σώμα της εργατικής μέλισσας να πλαισιώνει το σώμα του δικέφαλου αετού!
Καλησπέρα. Πως μπορώ να έχω ένα αντίγραφο της εικόνας;
ΑπάντησηΔιαγραφή