Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

Εκκλησία Παναγίας Ιαματικής στην Κύπρο


  Στην ανατολική είσοδο της κοινότητας Αρακαπά και δυτικά της μικρής εκκλησίας της Παναγίας βρίσκεται ο μεγάλος ναός της κοινότητας, ο οποίος οικοδομήθηκε, σύμφωνα με επιγραφή που βρίσκεται στη δυτική είσοδο, το 1882. Είναι μονόκλιτος ναός με οξυκόρυφη καμάρα. Για την αποπεράτωσή του εργάστηκαν όλοι οι κάτοικοι για πολλά χρόνια. Τις μεγαλύτερες υπηρεσίες όμως πρόσφερε ο Μιχαήλ Γιαλιάς, ο οποίος κρατούσε μια μικρή εικόνα της Παναγίας και έκανε εράνους σε πάρα πολλές περιοχές της Κύπρου για τη συλλογή χρημάτων και την αποπεράτωση του ναού. Η εικόνα σώζεται και βρίσκεται στο Άγιο Βήμα του ναού.


Θαυμάσια έργα τέχνης είναι τα ξυλόγλυπτα που βρίσκονται στο ναό, το Εικονοστάσι, το Προσκυνητάρι, ο Άμβωνας και ο δεσποτικός θρόνος. Στον ιερό ναό βρίσκεται και η εικόνα της Παναγίας που παριστάνει τη Θεοτόκο σε στάση δέησης και είναι ζωγραφισμένη σε δέρμα ζώου. 


Τα εγκαίνια του ναού έγιναν από το Μητροπολίτη Κιτίου, Κύριλλο Α’, στις 22 Νοεμβρίου 1887. Η Παναγία η Ιαματική έκανε πολλά θαύματα αλλά και εξακολουθεί να κάνει σε όσους με πίστη επικαλούνται τη βοήθεια και τη μεσιτεία της στον Κύριο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που καθημερινά επισκέπτονται το ναό της και ιδιαίτερα στις 8 Σεπτέμβρη, μέρα που η εκκλησία μας τιμά το Γενέθλιο της Θεοτόκου και που πανηγυρίζει ο ναός.

Πηγή: Δημητρίου Καππαή, «Ιερός Ναός Παναγίας Ιαματικής Αρακαπά Λεμεσού»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου