Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

«ΓΙΑΤΙ ΕΣΥ, ΔΥΣΣΕΟ, ΔΕΝ ΠΕΘΑΝΕΣ ΚΙ ΟΥΤΕ ΔΙΚΙΩΘΗΚΕΣ.

                             

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ 
Από το βιβλίο του Μιχαήλ Περάνθη ''Ο ΔΑΙΜΟΝΑΣ''

 Μουσική/Ενορχήστρωση/Διεύθυνση: Γιάννης Ζουγανέλης Η μουσική και τα τραγούδια γράφτηκαν το καλοκαίρι του 1976, ηχογραφήθηκαν τον Ιανουάριο του 1977, στο στούντιο E.P.A. για την τηλεοπτική σειρά ''Ο Μεγάλος Ξεσηκωμός'' προβλήθηκε από τo κανάλι της ΥΕΝΕΔ.

  Σημείωμα του Μιχαήλ Περάνθη 
Το Εικοσιένα δεν έχει ανάγκη από μύθους. Είναι ήδη από μόνο του ένας μύθος. Ούτε από ψεύτικα σύμβολα έχει ανάγκη. Γιατί διαθέτει σύμβολα αληθινά. Κι ανάμεσα τους, ψηλότερος, πάμφωτος στο Πάνθεον της μεγαλουργίας, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος. Αυτός προσωποποιεί τον αγωνιστή λαό! Αυτός διερμηνεύει τους εθνικούς πόθους. Αυτός υλοποιεί τους μυθικότερους άθλους.
 Ο Δυσσέος στρατάρχης…Ο Δυσσέος πολεμιστής… πολιτικός… διπλωμάτης… γλωσσομαθής… οραματιστής… αρχαιοζυμωμένος!…
 Ο Δυσσέος πολυεδρικός, με τις πολλαπλές συνθέσεις προικισμάτων, ο ετοιμασμένος από την Πρόνοια, να κατευθύνει τα γκέμια του Μεγάλου Ξεσηκωμού.
 Ένας ομηρικός ήρωας που εισόρμησε στον Ιερό χώρο του Εικοσιένα και τον εδάμασε, και τον έπλασε, και τον γέμισε με την δυναμική του προσωπικότητα. Τούτο τον μεγάλο, οι καλαμαράδες βάλθηκαν με κάθε τρόπο να τον λεκιάσουν και να τον χαμηλώσουν. Τον τύλιξαν στα χαρτιά με υποψίες, και τον παρέδωσαν στην μνήμη με νοθευμένη τάχα συνείδηση. Τον σκότωσαν λίγο λίγο ηθικά, όπως τον σκότωσαν στο τέλος αποτρόπαια, ύστερα, από δεκατρείς δολοφονικές απόπειρες. Η μεγάλη Εβδομάδα, ενός τραγικού Εσταυρωμένου. Αλλά και η Ανάσταση του μέσα από τα ψεύδη και τις συκοφαντίες. 
Μου χρειάστηκαν πολύχρονες έρευνες και αναδιφήσεις να αποξέσω τις σκουριές και να αποστρακίσω τα ψεύδη. 
Τώρα ο Δυσσέος αναδύεται πάμφωτος. Ένα αστραφτερό μετέωρο μεγαλοσύνης. Μπορείς να πιάσεις με τα χέρια σου την ίδια την λάμψη του. Να ζεσταθείς από την λαχτάρα που τον έκαιγε για πατρίδα.
 Ένας Δυσσέος πελώριος! Μια στιβαρή δύναμη για σωφρονισμό! Ένα όνομα σύνθημα! Που ήταν, και μπορεί να ξαναγίνει, το αλώβητο λαϊκό σύμβολο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου