Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Αντίσταση..(Πραγματική....)


Στις 14 Σεπτεμβρίου 1943 ισχυρές γερμανικές δυνάμεις περικύκλωσαν το χωριό Σκαλούλα Δωρίδας, 7χλμ. νοτιοδυτικά του Λιδορικίου. Συγκέντρωσαν όλους τους κατοίκους του χωριού στην Εκκλησία και ξεκίνησαν τον εμπρησμό του χωριού.
Ωστόσο δεν πρόλαβαν. Ο Υπολοχαγός Γεώργιος Καϊμάρας "Αρχηγός Βορείου Γκιώνας" (μετέπειτα Αντιστράτηγος-φωτογραφία) με ένα λόχο ανταρτών του 5/42 Συντάγματος ειδοποιήθηκε εγκαίρως και επενέβη άμεσα. Η μάχη ήταν άγρια και σφοδρή. Οι Γερμανοί υποχώρησαν έχοντας σοβαρές απώλειες. Το χωριό σώθηκε ενώ μόλις 5-6 σπίτια του πρόλαβαν να καούν. Οι Γερμανοί που αν προλάβαιναν θα σκότωναν και τους κατοίκους του χωριού, δεν ξανατόλμησαν να επιτεθούν στο εν λόγω χωριό.
Τρεις μέρες αργότερα οι ίδιες δυνάμεις και πάλι υπό τον Λοχαγό Καϊμάρα αιφνιδίασαν τις γερμανικές δυνάμεις στη Γέφυρα του Τσακορέματος βάλλοντας εναντίον των Γερμανών από απόσταση 50-200 μέτρων. Ύστερα από μάχη έξι ωρών οι Γερμανοί υποχώρησαν προς Άμφισσα μετρώντας ακόμα και νεκρούς αξιωματικούς. Μετά τη νίκη του ο Καϊμάρας προήχθη από τη διοίκηση του 5/42 σε λοχαγό.

Έκανε ότι ακριβώς δεν έκαναν οι Κομμουνιστές, οι οποίοι έβλεπαν από ψηλά τα αντίποινα που επιχειρούσαν οι Γερμανοί και δεν έριχναν εναντίον τους ούτε μια σφαίρα.σ.σ.(όπως πάντα...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου