Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Βυζαντινός Ναός Αγίας Θέκλας


  Στον οικισμό Αγία Θέκλα, που βρίσκεται λίγο έξω από το Αυλωνάρι και κοντά στον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί στην Κύμη, είναι κτισμένος ο ομώνυμος ναός, ο οποίος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της υστεροβυζαντινής περιόδου στην Κεντρική Εύβοια. 
Ο μικρός ναός στέκει σε ένα όμορφο περιβάλλον γεμάτο ελιές και κυπαρίσσια, και είναι χαρακτηριστικό δείγμα της ευβοϊκής αρχιτεκτονικής ναοδομίας που αναπτύχθηκε στην περιοχή, καθώς είναι σταυρεπίστεγος.
 Η ανέγερσή του χρονολογείται στα τέλη του 13ου ή στις αρχές του 14ου αιώνα. Ωστόσο, ορισμένα αρχιτεκτονικά του στοιχεία δείχνουν ότι πιθανότατα είχε αρχικά οικοδομηθεί στα τέλη της πρώτης χιλιετίας με διαφορετική μορφή και στη συνέχεια μετασκευάστηκε.


Ο ναός φημίζεται για τις σημαντικές τοιχογραφίες του, πολλές εκ των οποίων αποτυπώνουν την τεχνοτροπία της εποχής των Παλαιολόγων. 
Εντυπωσιακή είναι η τοιχογραφία του Παντοκράτορα στην αψίδα του ιερού, ενώ μπροστά από το τέμπλο δεσπόζουν οι δύο υπερφυσικές μορφές του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Βασιλείου. 
Απαράμιλλης ομορφιάς είναι και η Αγία Τράπεζα, για την κατασκευή της οποίας έχει χρησιμοποιηθεί μαρμάρινη πλάκα που πιθανολογείται ότι προέρχεται από αρχαίο κτίσμα.Ο ναός γιορτάζει στις 24 Σεπτεμβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου