Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

«Στήν χο­ά­νη αὐ­τή, νά χω­νευ­θῆ­τε, ὦ πο­τα­μοί».


  6 Σεπτεμβρίου. Μνήμη του εν Χώναις θαύματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. 
Οι Χώναι (σήμερα Χονάζ), πόλη της Φρυγίας, στην επαρχία του Ντενιζλί, είναι χτισμένες 3 χλμ. από τις αρχαίες Κολοσσές (γνωστή από την προς Κολοσσαείς επιστολή του Παύλου), στη βόρεια πλαγιά του Χονάζ Νταγ που είναι το υψηλότερο βουνό της Δυτικής Μικράς Ασίας (2.571 μ.). 
 Σήμερα ο πληθυσμός της πόλης φτάνει τους 35.000 κατοίκους - το 1922 είχε 1.000 Έλληνες και 1.000 Τούρκους. 

 Οι Χώναι (όπως ονομάστηκαν από το θαύμα της χώνευσης στην γη των ποτάμιων υδάτων με την εκτροπή των οποίων οι ρωμαϊκές αρχές θέλησαν να βεβηλώσουν το τοπικό αγίασμα), συνδέονται και με μια συγκινητική ιστορία του καιρού μας που αφηγείται στο βιβλίο του «Emanet Çeyiz» [μεταφράστηκε στα ελληνικά με τον τίτλο "Μια προίκα αμανάτι"] ο καταγόμενος από εδώ δάσκαλος Kemal Yalçın. 
Ο Γιαλτσίν, εκπληρώνοντας την τελευταία επιθυμία του πατέρα του, αναζήτησε σε όλη την Ελλάδα την οικογένεια Μινόγλου, που καταγόταν από τις Χώνες, για να παραδώσει τα προικιά που η Ελληνίδα γειτόνισσα των παππούδων του είχε αφήσει στην γιαγιά του Αϊσέ φεύγοντας το 1922. Ο Γιαλτσίν μετά από έρευνες ετών τελικά εντόπισε απογόνους της οικογένειας Μινόγλου στον Βόλο και παρέδωσε τα ακριβά σύμβολα μιας ολόκληρης Ιστορίας.

 Στη χοάνη της Ιστορίας που ο κατακλυσμός του εικοστού αιώνα εκθεμελίωσε ανθρώπους και ιερά, χώνοντας παράλληλα και το αγίασμα που οι ποταμοί της φύσης δεν μπόρεσαν κάποτε να νοθεύσουν, τώρα μονάχα τα συναξάρια έμειναν για να θυμίζουν τα χαμένα μας σπίτια και την χαμένη μας Πίστη.
«Ὤφθης Μιχαήλ Νῶε σῷ ναῷ νέος,
Χώνῃ ποταμῶν τόν κατακλυσμόν λύων.
Ῥοῦν Μιχαήλ ποταμῶν χώνευσε, νόων ἀγός, ἕκτῃ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου