Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΙΝΑΣΣΙΤΙΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ


 Η Εικόνα της Παναγίας της Σινασσίτισσας προέρχεται από το ιδιόκτητο Εκκλησάκι της Οικογενείας τού Σωτηρίου Μαρσέλλου στη Σινασό της Καππαδοκίας. Τώρα φυλάσσεται με ευλάβεια σε ένα αντίστοιχο Εκκλησάκι της Οικογενείας στη Ρίζα Ξυλοκάστρου Κορινθίας.

 Η κωμόπολη Σινασός (σήμερα Μουσταφά-Πασά) βρίσκεται στο κέντρο της Μικράς Ασίας, στην Καππαδοκία, περίπου 250 χλμ. νοτιοανατολικά της Άγκυρας κ 50 περίπου χλμ. νοτιοδυτικά της Καισάρειας. Ο πληθυσμός της πριν από την ανταλλαγή πληθυσμών Ελλάδας-Τουρκίας, το 1924, ανερχόταν σε περίπου 3.000 Έλληνες κ 500 Τούρκους.

 Η Σινασός ήταν ένα από τα 4-5 Ελληνόφωνα χωριά της Καππαδοκίας κ οι Σινασίτες ήταν Χριστιανοί Ορθόδοξοι με υψηλό θρησκευτικό συναίσθημα αλλά κ με ισχυρό Εθνικό φρόνημα από την Ελληνική καταγωγή τους, που κράτησε ψηλά τον Ελληνισμό κ την Ορθοδοξία μέχρι την Ανταλλαγή του 1924.
Τ όνομά της, κατά την επικρατέστερη άποψη, το πήρε από τις λέξεις Σιν- που στα σημιτικά σημαίνει ήλιος κ το τελικό -ασσος, ενδεικτική κατάληξη τοπωνυμιών κ κυρίως πόλεων. Θα λέγαμε ότι Σινασός σημαίνει Ηλιούπολη.

Μετά το διωγμό των Ελλήνων, η Οικογένεια Μαρδέλλου έφερε στην Ελλάδα μαζί με την Εικόνα της Παναγίας της Σινασσίτισας και την Εικόνα του Προδρόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου