Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Ένας Μπρούτζινος ταύρος της Κωνσταντινούπολης με πολλούς θρύλους


Ο λεγόμενος ταύρος του Φάλαρι ήταν ένα αρχαίο ελληνικό όργανο βασανιστηρίων όπου τοποθετούσαν το θύμα εντός ενός μπρούτζινου ταύρου ενώ από κάτω έκαιγε φωτιά.
Από ότι φαίνεται ένα από τα χιλιάδες αγάλματα που είχε η Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη, ήταν ένας τέτοιος μπρούτζινος ταύρος.
Κύρια πηγή μας είναι το έργο «Παραστάσεις» που περιγράφει όλα τα αρχαία αγάλματα της Κωνσταντινούπολης με ημιμυθολογικές αναφορές ωστόσο.
Σύμφωνα με το έργο:
Τον ταύρο χρησιμοποιούσε ο αυτοκράτορας Ιουλιανός για να καίει Χριστιανούς ως πρόσχημα πως ήταν εγκληματίες.
Σε άλλο σημείο αναφέρεται πως το άγαλμα δημιούργησε ο Ουαλεντιανιανός ο πραιπόζιτος του αυτοκράτορα Κώνστα.
Το έργο «Notitia Constantinopolitanae»επιβεβαιώνει την ύπαρξη του αγάλματος στην πλατεία μπροστά από το λιμάνι του Νεωρίου. Εκεί βρισκόταν και η αγορά βοοειδών της πόλης.
Τέλος στο έργο «παραστάσεις» αναφέρεται επίσης ότι ο τελευταίος που κάηκε εντός του ταύρου ήταν ο αυτοκράτορας Φωκάς και πως ο Ηράκλειος μετά τον έλιωσε για δημιουργήσει νομίσματα και να πληρώσει τους στρατιώτες του.
Άλλη μια αναφορά για το άγαλμα κάνει ο Γεώργιος Κεδρηνός (11ος αιώνας): αναφέρει πως το έφεραν από την Πέργαμο και πως ήταν ο ταύρος μέσα στον οποίο μαρτύρησε ο Άγιος Αντίπας ο πολιούχος της Περγάμου.

Μικρογραφία με τον λόγιο Μανασσή εντός του Ταύρου (1250-1300), από Βυζαντινό χειρόγραφο.Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου