Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σλοβένσκαγια(Словенская)


 Η θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου βρέθηκε με θαυματουργό τρόπο στις 15 Μαΐου 1628 από κάποιον Τίτο Γκαβρίλοφ, κάτοικο του χωριού Sherstnevo, στην περιοχή Galich, στην επαρχία Kostroma.

 Ο θρύλος λέει ότι, έχοντας εμφανιστεί σε όραμα στον βαριά άρρωστο, παράλυτο και τυφλό Τίτο, η Υπεραγία Θεοτόκος τον διέταξε να πάει στον ποταμό Slovinka, που κυλούσε στο Kusskaya volost και στην ερειπωμένη, εγκαταλειμμένη εκκλησία πίσω από το βωμό, κάτω από ένα δέντρο που είχε μεγαλώσει μέσα από την κατεστραμμένη στέγη του ναού, και να βρεί την ιερή εικόνα Της.

Έχοντας συνέλθει, ο πλήρως θεραπευμένος Τίτος, χωρίς να διστάσει λεπτό, μαζί με τον τοπικό ιερέα Ευδοκιμο, ξεκίνησαν κατά μήκος του μονοπατιού που υπέδειξε στο όραμα η Παναγία.

 Σε ένα από τα χωριά  ζούσε ένας κυνηγός ονόματι Υάκινθος. Ήταν αυτός που τους οδήγησε  στην αρχαία εκκλησία, η οποία είχε εγκαταλειφθεί για περισσότερες από έξι δεκαετίες. Πίσω από τον θρόνο του ερειπωμένου ναού στεκόταν μια όμορφη εικόνα της Μητέρας του Θεού, που εξέπεμπε ένα εκτυφλωτικό φως. Ο Τίτος Γκαβρίλοφ θεώρησε τη θαυματουργή ανακάλυψη της θαυματουργής εικόνας σημάδι για τον εαυτό του και, αποφασίζοντας να μην επιστρέψει στο σπίτι, παρέμεινε στον τόπο εμφάνισης της εικόνας και αργότερα έγινε μοναχός. Από τότε άρχισαν να γίνονται πολλά θαύματα .

Με εντολή του Τσάρου Mikhail Feodorovich Romanov και με την ευλογία του Πατριάρχη Φιλάρετου, το 1635, στον τόπο της θαυματουργής εμφάνισης της ιερής εικόνας, ιδρύθηκε ένα μοναστήρι  το οποίο υπήρχε μέχρι το 1764. Μετά την κατάργηση του μοναστηριού, η θαυματουργή εικόνα μεταφέρθηκε σε μια ξύλινη εκκλησία (τώρα το χωριό Slovinka, περιοχή Antropovsky, περιοχή Kostroma).


Το ακριβές αντίγραφο της εικόνας ήταν στο χωριό. Novospassky, περιοχή Dmitrov, επαρχία Μόσχας.
Το 1806, δίπλα στον ξύλινο ναό, ανεγέρθηκε πέτρινη εκκλησία προς τιμή της θαυματουργής εικόνας της Θεοτόκου, που ξαναχτίστηκε το 1892 σε νέα, με τρεις βωμούς καθαγιασμένους προς τιμή της  εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου Σλοβένσκαγια, στο όνομα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και στο όνομα των Αγίων Ζωσιμά και Σαββατίου,των θαυματουργών του Σολοβέτσκι.

Και σήμερα η θαυματουργή εικόνα παρέχει παρηγοριά και ελεήμονα μεσιτεία σε όλους τους πιστούς που στρέφονται με θερμές προσευχές στη Βασίλισσα των Ουρανών.
 Η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου 
 Σλοβένσκαγια(Словенская)ε
ορτάζεται στις 23 Σεπτεμβρίου/6 Οκτωβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου