Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024

Ο κλήρος και η Κόκκινη Τρομοκρατία του 1943-44

Ioannis Bougas

«Μια ομάδα Ελληνων που πλήρωσε με πολύ αίμα την Κόκκινη Βία του 1943–44, ήταν οι ιερείς. Πανελληνίως, πάνω από 150 ιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, δολοφονήθηκαν από τον ΕΛΑΣ και την ΟΠΛΑ. 
Οι ιερείς της Πελοποννήσου υπέφεραν τα περισσότερα θύματα, αλλά σε καμία περιοχή δεν ήσαν ασφαλείς, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. 
Όμως και οι 130 περίπου ιερείς που εκτελέστηκαν από Ιταλούς και Γερμανούς, ουσιαστικά ήσαν θύματα του ΕΛΑΣ, αφού μαρτύρησαν είτε σε αντίποινα για δράσεις ανταρτών ή γιατί κατηγορήθηκαν ότι τους κάλυπταν. 
Αν στα ανωτέρω θύματα προστεθούν και οι 40 περίπου ιερείς που μαρτύρησαν στα χέρια των Βουλγάρων, έχομε ένα σύνολο πάνω από 320 ιερέων που μαρτύρησαν στην Κατοχή. (Βασική Πηγή για τους αριθμούς: «Ιερείς Μάρτυρες της Κατοχής», Γ.Δ. Κούβελας, Εκδόσεις Τηνος, Αθήνα, σελ. 70)
Iερομάρτυς Γεώργιος Σκρέκας σταυρωθείς από τους κομμουνιστές(Μεγ.Παρασκευή 1947)

Σε εκδήλωση της Εκκλησίας της Ελλάδος το 2000 για «εξαγνισμό της» από το ΚΚΕ, παρουσία της πολιτειακής, πολιτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας, ενώ έγινε αναφορά στα 170 θύματα των κατακτητών (ο αριθμός που αναφέρθηκε ήταν 168), ΑΠΟΣΙΩΠΟΥΝΤΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ τα 150 περίπου κρεουργειθέντα θύματα των κομμουνιστών το 1943-44.(!!!)
(Πηγή: άρθρο του Ρισζοσπάστη για την εκδήλωση –κατωτέρω)

Τρίτη 28 Νοέμβρη 2000
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Πράξη εξαγνισμού της επίσημης Εκκλησίας
Η προσφορά του λαϊκού κλήρου και ορισμένων ιεραρχών στον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης χρησιμοποιείται σήμερα ως άλλοθι για τη συνολική στάση της Εκκλησίας
Σε πράξη εξαγνισμού της επίσημης Εκκλησίας, για τη στάση της στα διάρκεια της γερμανικής κατοχής 1941-1944, αλλά και μετέπειτα, εξελίχθηκε η εκδήλωση για τη συμμετοχή της Εκκλησίας στην Εθνική Αντίσταση, που διοργάνωσε την Κυριακή στο Μέγαρο Μουσικής η Ιερά Σύνοδος. Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος χρησιμοποίησε τη συμβολή του λαϊκού κλήρου, αλλά και ορισμένων ιεραρχών στον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης, για να προσδώσει συνολικά στην Εκκλησία τέτοια χαρακτηριστικά, ενώ δε δίστασε να αναδείξει τους τότε αρχιεπισκόπους, Χρύσανθο και στη συνέχεια Δαμασκηνό, σε πρωτομάρτυρες της Εθνικής Αντίστασης, διαστρεβλώνοντας κατάφωρα τα ιστορικά γεγονότα.
Στην εκδήλωση έγινε παρουσίαση ειδικού αφιερωματικού τόμου με τίτλο «Μνήμες και μαρτυρίες από το '40 και την Κατοχή». Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν ο πρωτοπρεσβύτερος και καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Γεώργιος Μεταλληνός, ο Μ. Γλέζος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Μπαμπινιώτης, ο αρθρογράφος και σύμβουλος εκδόσεων Χρ. Πασαλάρης και ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Βλ. Φειδάς.

Ενα μεγάλο μέρος της ομιλίας του αρχιεπισκόπου, διάρκειας περίπου μιάμιση ώρας, αφιερώθηκε στους κατοχικούς αρχιεπισκόπους Χρύσανθο και Δαμασκηνό, ενώ αναφορά έκανε στην αντιστασιακή δράση, τόσο του Αυγουστίνου Καντιώτη, μετέπειτα Φλωρίνης, όσο και στον Ιερώνυμο, μετέπειτα αρχιεπίσκοπο της δικτατορίας. Ειδική αναφορά έκανε στους ΕΑΜίτες μητροπολίτες Κοζάνης και Ηλείας, για τους οποίους, όπως είπε, η Ιεραρχία, με πρόσφατη απόφασή της, «προέβη στην πλήρη ηθική αποκατάστασή τους». Ειδικότερα, σημείωσε: «Σε καμία χώρα της κατεχόμενης Ευρώπης δεν υπήρξαν ιεράρχες σαν τον Ηλείας Αντώνιο και τον Κοζάνης Ιωακείμ, που ανέβηκαν στο βουνό από την αγάπη προς την πατρίδα και προτίμησαν να συγκακοποιηθούν με τα αγωνιζόμενα παιδιά του λαού, κάτω από τη σημαία του αντιστασιακού ΕΑΜ που δρούσε στις περιοχές τους, ενθαρρύνοντας με την παρουσία τους τα μαχόμενα τέκνα της πατρίδας». Με την αναφορά του αυτή, ο αρχιεπίσκοπος, στον όρο «αντιστασιακό ΕΑΜ», μαζί με την επισήμανση που έκανε στη συνέχεια ότι «και οι δύο ανέβηκαν στο βουνό σε μια δύσκολη καμπή της εθνικής μας περιπέτειας, πάντως όμως στη διάρκεια της Κατοχής και πριν από την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων», άφησε να εννοηθεί ότι η Εκκλησία δεν αλλάζει τη στάση της για όσα ακολούθησαν στη συνέχεια.

Στην εκδήλωση, που κράτησε τέσσερις ώρες, παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου, ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρ. Σαρτζετάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Ράλλης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρ. Νιώτης. Παρευρέθηκαν επίσης ο αρχιεπίσκοπος ΚύπρουΧρυσόστομος και ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, καθώς και πολλοί ιεράρχες και κληρικοί. Στο τέλος της εκδήλωσης, έγινε απονομή τιμητικών διακρίσεων σε αντιστασιακούς κληρικούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στον τόμο που εκδόθηκε, 168 κληρικοί είτε έπεσαν σε μάχες είτε εκτελέστηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου