Ιερέας Χρήστος Γκότσης υπό κομμουνιστών σφαγιασθείς(+2 Οκτωβρίου 1944)

Ο π. Χρήστος Γκότσης του Νικολάου καταγόταν από τα Χαλκιά Τριφυλίας της Μεσσηνίας, από φτωχή οικογένεια. Είχε τελειώσει το Σχολαρχείο. Το 1925 χειροτονήθηκε Ιερέας και τοποθετήθηκε ως εφημέριος του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος στο Μουζάκι της Μεσσηνίας. Έγινε καλός κληρικός και καλός οικογενειάρχης. Τον διέκρινε αγάπη για μελέτη και πόθος καταρτισμού. Συχνά έκανε κηρύγματα. Συνετέλεσε πολύ στην πνευματική πρόοδο του χωριού του. Το φιλοπρόοδό του πνεύμα τον παρακίνησε να αναλάβει λογιστής στο Συνεταιρισμό του χωριού του, όπου εργάστηκε σαν πρωτοπόρος.
Το 1944, κατέφυγε στους Γαργαλιάνους, θέλοντας να αποφύγει την λαίλαπα που ένιωθε να έρχεται από το Ε.Α.Μ. εναντίον του και ελπίζοντας στην βοήθεια της Χωροφυλάκης. Μετά την μάχη όμως των Γαργαλιάνων φοβήθηκε και με πολλούς ενορίτες του κατέφυγε στην Πύλο. Οι Εαμίτες, όταν κατέλαβαν την Πύλο, έπιασαν και τον π. Χρήστο στις 23 Σεπτεμβρίου 1944.
Στις 2 Οκτωβρίου 1944, οι κομμουνιστές τον έσφαξαν με μαχαίρι. Οι δικοί του ανεζήτησαν το τίμιο λείψανό του αλλά δεν μπόρεσαν να το βρουν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου