Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2026

Η καθιέρωση της λιτανείας του Πρωτοκύριακου στην Κέρκυρα


  Στις 29 Οκτωβρίου 1673 οι Σύνδικοι ζητούν με έγγραφο τους προς την Βενετσιάνικη κυβέρνηση να καθιερωθεί η λιτανεία του σκηνώματος του αγίου Σπυρίδωνος της πρώτης Κυριακής κάθε Νοεμβρίου (Πρωτοκύριακο) εις ανάμνησιν της θαυματουργής επέμβασης του αγίου ενάντια στην πανώλη που μάστιζε το νησί το 1673. 
Η πρόταση έγινε ευμενώς αποδεκτή. Οι Σύνδικοι αυτοί της Μεγαλοπρεπούς Κοινότητος των Κορυφών ήταν οι: Πέτρος Μπασάν, Μπενέτος Διμάνης,Στάμος Λουπινάς και Γεώργιος Τριβόλης. 

Στο κείμενο της πρότασης αναφερόταν η εμφανής επέμβαση της θείας Δυνάμεως ,μέσω του Ιερού Σπυρίδωνος,στη κατάπαυση του λοιμού,ο οποίος είχε εμφανιστεί σε διάφορα μέρη του νησιού,της πόλης και των προαστείων Γαρίτσας και Μαντουκιού και πρότειναν ευσεβάστως ,εκφράζοντας τη γενική επιθυμία, να αποδοθεί η ευχαριστία πρός τη Θεία Μεγαλειότητα και να καθιερωθεί επίσημη λιτανεία του Ιερού Λειψάνου την προσεχή Κυριακή, η οποία συνέπιπτε με την 2 Νοεμβρίου. Πρότειναν ακόμη να κληθούν να συμμετάσχουν όλες οι Συντεχνίες (Scole) με επικεφαλής τα λάβαρα τους, ενώ τα μέλη τους θα κρατούσαν αναμμένα κεριά, καθώς επίσης και όλοι οι Κληρικοί.

Πηγή: Βιβλίο π..Αθ.Τσίτσα "ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΟ ΚΑΙ ΤΟ ΙΕΡΟ ΛΕΙΨΑΝΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου