Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Οι αρχές του Κιέβου γκρέμισαν τον Ναό της Δεκάτης(Κοιμήσεως της Θεοτόκου)



Το παρεκκλήσι της Δεκάτης της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (UOC) κατεδαφίστηκε τη νύχτα στο Κίεβο.
«Ο ναός, που καθαγίασε ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βλαδίμηρος και ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Ονούφριος , δεν υπάρχει πλέον». 
 Σύμφωνα με την UOC, το αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας, που φυλασσόταν στο παρεκκλήσι, σώθηκε.

Την Πέμπτη, ο δικηγόρος Nikita Chekman , ενεργώντας για λογαριασμό του UOC, ανέφερε ότι η Εκκλησία της Δεκάτης είχε αποκλειστεί από αστυνομικό και στρατιωτικό προσωπικό.

Το 2006 ο Μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος είχε φτιάξει ένα παρεκκλήσι στον τόπο όπου βρισκόνταν η αρχαία εκκλησια της Δεκάτης(Κοιμήσεως της Θεοτόκου)

Η Εισαγγελία του Κιέβου και το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας της Ουκρανίας ανέφεραν τον Φεβρουάριο του 2018 ότι θεωρούν τον ναό παράνομη κατασκευή . Το Υπουργείο Πολιτισμού έλαβε δικαστική απόφαση για κατεδάφιση. Οι ενορίτες του UOC προσέφυγαν στις αρχές της πόλης με αίτημα τη διατήρηση του ναού και άσκησαν έφεση στην απόφαση κατεδάφισής του. Ωστόσο, το Εφετείο του Κιέβου επιβεβαίωσε την απόφαση για διάλυση. Στις αρχές Μαΐου, οι εργασίες κατεδαφισης αναβλήθηκαν επ' αόριστον «για τεχνικούς λόγους».Σήμερα όμως 17 Μαΐου 2024 έγινε η κατεδάφιση του ναού!

Δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ



Πρώτος Ναός
Η Εκκλησία της Δέκατης ονομάστηκε έτσι επειδή τα δέκατα των εσόδων του πρίγκιπα Βλαδιμήρου χρησιμοποιήθηκαν για τη συντήρησή της. Ο Άγιος Πρίγκιπας Βλαδίμηρος ο Μέγας, όταν έβαλε τον ακρογωνιαίο λίθο παρουσία του Μητροπολίτη Λεοντίου , Ελλήνων και Ρώσων επισκόπων, βογιαρών και αμέτρητου λαού, είπε: «Δίνω στην εκκλησία αυτής της Παναγίας ένα δέκατο από το κτήμα μου και από τις πόλεις μου »
Η αρχή της ανέγερσης της Εκκλησίας της Δέκατης στον λόφο Starokievskaya χρονολογείται από το 989
Σε άλλα χρονικά, το έτος ίδρυσης του ναού ονομάζεται επίσης 990 και 991. Χτίστηκε από Ρώσους και Έλληνες αρχιτέκτονες.Την εποχή της κατασκευής του, ήταν ο μεγαλύτερος ναός του Κιέβου.Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η εκκλησία ήταν αφιερωμένη στην εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου . Εκεί βρισκόνταν τα λείψανα του αγίου μάρτυρα Κλήμη, Πάπα της Ρώμης , που πνίγηκε στο Κορσούν . Στην Εκκλησία της Δέκατης υπήρχε ένας πριγκιπικός τάφος, όπου θάφτηκε η χριστιανή σύζυγος του Βλαντιμίρ, η Βυζαντινή πριγκίπισσα Άννα , που πέθανε το 1011, και στη συνέχεια ο ίδιος ο Βλαδίμηρος, που πέθανε το 1015 . Επίσης, τα λείψανα της Αγίας πριγκίπισσας Όλγας μεταφέρθηκαν εδώ από το Vyshgorod
Το 1240, οι ορδές των Μογγόλων του Khan Batu , έχοντας καταλάβει το Κίεβο , κατέστρεψαν την Εκκλησία της Δέκατης - το τελευταίο οχυρό του λαού του Κιέβου.

Δεύτερος Ναός (1630 - 1828)
Με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Πέτρου Μογκίλα, τη δεκαετία του 1630, χτίστηκε μια μικρή εκκλησία στο όνομα της Γέννησης της Υπεραγίας Θεοτόκου πάνω από τη νοτιοδυτική γωνία του αρχαίου ναού



Τρίτος Ναός (1842-1928)
Στις 2 Αυγούστου 1828, εγκαινιάστηκε η έναρξη της ανέγερσης μιας νέας εκκλησίας, η οποία ανατέθηκε στον άλλο αρχιτέκτονα της Αγίας Πετρούπολης Βασίλι Στάσοφ . Ο ναός χτίστηκε σε ρωσοβυζαντινό ρυθμό και δεν επαναλάμβανε την αρχική αρχιτεκτονική της αρχαίας Εκκλησίας των Δεκατιανών
Επί Σοβιετικής κυριαρχίας, το 1928 , η  Εκκλησία του Δεκατιανού, όπως και πολλά άλλα μνημεία πολιτισμού και τέχνης, κατεδαφίστηκε και το 1936 τα λείψανά της διαλύθηκαν τελικά σε τούβλα
Επιμέλεια proskynitis.blogspot


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου