Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Ο διώκτης Ρίκτιος και η μεταστροφή του στον χριστιανισμό


 Ο Rictius Varus (Ρίκτιος Ούαρος ή Βάρος, στα ελληνικά), στρατιωτικός Βικάριος του Έπαρχου της Dioecesis Galliarum (Διοίκησης της Γαλατίας) στα τέλη του 3ου και στις αρχές του 4ου αιώνα, εμφανίζεται σε πάρα πολλά μαρτυρολογικά κείμενα ως ο κριτής που καταδίκασε σε θάνατο χριστιανούς της Γαλατίας κατά τον διωγμό του Διοκλητιανού (303-311). 
Τα γνωστά σήμερα ονόματα των χριστιανών της αρχαίας Γαλλίας και Γερμανίας που μαρτύρησαν με διαταγή του Ρίκτιου Ουάρου είναι: Βαλέριος και Ρουφίνος, Κουεντίνος, Κρισπίνος και Κρισπινιανός, Φουλκιανός, Γεντιανός και Βικτόρικος, Δονατιανός και Ρογατιανός. Στα Τρέβηρα (σημερινή Trier), έδρα του Πραίτορα της Διοίκησης της Γαλατίας, μαρτύρησαν με διαταγή του Ρίκτιου οι Μαξέντιος, Κωνστάντιος, Κρησκέντιος, Ιουστίνος και άλλοι, Παλμάτιος και η παρέα του και ο Επίσκοπος της πόλης, Αλέξανδρος.

Η παράδοση θέλει όμως τον διώκτη Ρίκτιο να μεταστρέφεται στον Χριστιανισμό από την μάρτυρα Λουκία από την Καμπανία και να μαρτυρεί μαζί της. Με τους δύο μάρτυρες αποκεφαλίστηκαν και άλλοι χριστιανοί: ο Αντωνίνος, ο Λουκιανός, ο Ισίδωρος, ο Δίωνας, ο Διόδωρος, ο Κουτόνις, ο Άρνοσος, ο Κάπικος, ο Σάτυρος και άλλοι, συνολικά 24. Ημέρα του μαρτυρίου τους είναι η 6η Ιουλίου.
Παρόλα ταύτα, η λαϊκή παράδοση θυμόταν για πολλούς αιώνες μετά την σκληρότητα του Ρίκτιου και θεωρούσε ότι δεν αναπαυόταν στον τάφο του, με αποτέλεσμα να στοιχειώσει το δάσος νότια της Τρίερ και να εμφανίζεται σαν Στοιχειωμένος Κυνηγός, κυνηγώντας τους ανθρώπους. Το δάσος αυτό πήρε το όνομά του: Varuswald ή Wareswald. Η αρχαιολογική έρευνα ανακάλυψε στην περιοχή το Vicus Wareswald, δηλαδή το Ρωμαϊκό στρατιωτικό χωριό, που έμενε ο Βικάριος της Διοίκησης (Vicus-Vicarius).


Σύγχυση επικρατεί με το όνομα Varus, επειδή στην περιοχή έδρασε 300 χρόνια πριν τον Βικάριο ένας Ρωμαίος στρατηγός με το ίδιο όνομα, ο οποίος αυτοκτόνησε αφού είδε ότι έχασε την μάχη στο δάσος Teutoburg με τις Γερμανικές φυλές. Όμως το Teutoburg βρίσκεται 400 χιλιόμετρα βόρεια από το Wareswald.

Φωτο 1η: Ο διαχωρισμός της Αυτοκρατορίας σε διοικήσεις. Διακρίνεται η Γαλλική.
Φωτο 2η: Η ανασκαφή στο Vicus Wareswald όπου ήταν Βικάριος ο Ρίκτιος.
+Ε. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου