Ο π. Σωτήριος (Σαμ) Γκουβέλλης αγωνίστηκε για τη φυλετική ισότητα μεταξύ λευκών και μαύρων στις Η.Π.Α. σε μια εποχή που ο ρατσισμός κυριαρχούσε στην κοινωνία των λευκών και η Κου Κλουξ Κλαν τρομοκρατούσε όσους η συνείδηση τους δεν τους επέτρεπε να κάθονται ήσυχα στο σπίτι τους χωρίς να ενδιαφέρονται για τον μαύρο αδελφό τους. Ο αγώνας τότε είχε κόστος, μπορούσε να στοιχίσει την ίδια τη ζωή τους. Ο π. Σωτήριος γεννήθηκε στην Πενσυλβάνια των Η.Π.Α. Ο πατέρας του καταγόταν από την Ήπειρο και η μητέρα του από τον Μελιγαλά. Χειροτονήθηκε ιερέας στο Μίσιγκαν και το 1961 μετετέθη στο Μπέρμιγχαμ.
Εκείνη την εποχή διενεργείτο ο αγώνας των μαύρων για ίσα δικαιώματα. Η Κου Κλουξ Κλαν έβαζε βόμβες, δολοφονούσε και τρομοκρατούσε όσους αγωνίζονταν για ισότητα και δικαιοσύνη.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα τρομοκρατίας, τον Απρίλιο του 1963 μια ομάδα ιερέων έστειλε επιστολή, την γνωστή ως «Κάλεσμα για ενότητα», στον κυβερνήτη της περιοχής και στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που ήταν τότε στη φυλακή. Ο π. Σωτήριος υπέγραψε την επιστολή προς τον κυβερνήτη. Άρχισε δε να μιλάει στην εκκλησία του για τον δίκαιο αγώνα των μαύρων πολιτών. Γι' αυτήν του τη στάση δέχθηκε την επίθεση των Ελλήνων μεταναστών. Έστελναν μάλιστα γράμματα στον αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο και ζητούσαν να τον διώξει από την πόλη. Οι Έλληνες μετανάστες, ήθελαν να ενταχθούν στην κοινωνία των λευκών. Έτσι στην πλειοψηφία τους έπαιρναν το μέρος των λευκών και τάσσονταν εναντίον των δικαιωμάτων των μαύρων συμπολιτών τους.
Ο π. Σωτήριος δεχόταν στο σπίτι του απειλητικά τηλεφωνήματα και κάθε πρωί πριν ξεκινήσει έψαχνε κάτω από το αυτοκίνητο του μήπως του είχαν βάλει βόμβα. Όμως παρά τις απειλές για τη ζωή του, συνέχισε να αγωνίζεται για ίσα δικαιώματα και συναντιόταν με λευκούς και μαύρους ιερείς της περιοχής, που έβλεπαν την αγάπη όχι σαν ένα ατομικιστικό συναίσθημα αλλά ως σχέση, με αναγκαίο αποτέλεσμα στην πράξη τη μάχη για δικαιοσύνη.
Τον Μάρτιο του 1965 ο π. Σωτήριος συμμετείχε στη μεγάλη πορεία που έγινε στη Σέλμα της Αλαμπάμα, μαζί με τον αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, δίπλα στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, η οποία ήταν καθοριστική για την έκβαση του δίκαιου αγώνα των μαύρων. Το 1971 μετετέθη στο Μίσιγκαν. Εκεί συνέχισε να αγωνίζεται για ισότητα μεταξύ λευκών και μαύρων μέχρι την ημέρα του θανάτου του, το 1988.
(από το περιοδικό ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ-ΤΕΥΧΟΣ 28-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ/ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2009
ΠΗΓΗ
5 σχόλια:
Ένας "ορθόδοξος" που συμμετείχε σε συμπροσευχές ή συμφωνούσε με τις συμπροσευχές του Ιακώβου,κάθε άλλο παρά Ορθόδοξος είναι...
Δε γνωρίζω το βίο του π.Σωτηρίου αλλά αυτό που γράφετε δεν αναιρεί κάτι από τα παραπάνω
Αγαπητέ Δημήτρη, ένας Ορθόδοξος που διψούσε για την δικαιοσύνη, που στάθηκε στο πλευρό των αδικουμένων,που προτείμησε την αγάπη του καλού Σαματίτη παρά την υποκρισία των φαρισαίων, ένας Ορθόδοξος που συμπροσευχήθηκε υπέρ της ισότητος πάντων των ανθρώπων, υπέρ των δικαιωμάτων των μαύρων που τους συμπεριφέρανε τότε οι "καλοί λευκοί" ωσαν σκουπίδια, υπέρ της αληθινής δικαιοσύνης και πάσης της ανθρωπότητος: εάν σε ενοχλεί αυτό, σε ρωτάω, τί έχεις κάνει εσύ, λατρευτή του τύπου? Τί είναι καλύτερο έμπροσθεν του Κυρίου, να φροντίσεις τον κακοποιηθέντα όπως έκαμε ο Σαματίτης ή να "αντιπαρέρχεσαι" όπως κάνανε οι "ορθοί" του νόμου και της φιλετικής "θρησκείας"? Κακός είναι άραγε ο αγόνας υπέρ της ενώσεως του σύμπαντος κόσμου? Μία συμβουλή ως χριστιανός Ορθόδοξος: Μή κρίνεις...ίνα μή κριθείς!
Ενα σχολιο μονο...το Γκουβέλης Μ ενα λ οχι δυο οπως το χετε γραψει! και επισης, η καταγωγη του ειναι απο τη Διβρη των ριζών, στη Σημερινη Βορεια Ηπειρο!!
Επίσης μετά το Μ πάει απόστροφος (Μ'ένα) ενώ το ριζών γράφεται με κεφαλαίο Ρ (Ριζών).Ευχαριστώ!
Δημοσίευση σχολίου