Ο άγιος ιερομάρτυρας Πέτρος, επίσκοπος Αλεξανδρείας, κατά την εποχή του αυτοκράτορα Μαξιμιανού (286-305 μ.Χ.) ήταν διδάσκαλος της αληθούς Πίστεως και οδηγός των χριστιανών στα ορθόδοξα Δόγματα.
Αγιος Πέτρος Αλεξανδρείας-Νόβγκοροντ,12ος αιώνας
Κατά το διωγμό του Διοκλητιανού (303 μ.Χ.) εστάλησαν στρατιώτες στην Αλεξάνδρεια, οι οποίοι τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στη Νικομήδεια. Εκεί τον φυλάκισαν με προσταγή του βασιλιά και επρόκειτο να τον αποκεφαλίσουν.
«Όραμα του Αγίου Πέτρου Αλεξανδρείας»
Μονή Γκρατσιάνιτσα-Σερβία
Το γεγονός αυτό το πληροφορήθηκε ο ιερέας Άρειος, ο οποίος είχε αφοριστεί από τον Άγιο, διότι δίδασκε ότι το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, δηλαδή ο Υιός, δεν είναι Θεός, αλλά τέλειο κτίσμα του Θεού. Τότε λοιπόν ο Άρειος θεώρησε κατάλληλη την ευκαιρία και έστειλε ιερείς και διακόνους να μεσιτεύσουν στον Άγιο να άρει τον αφορισμό και, ως φιλεύσπλαχνος, να του δώσει συγχώρηση.
«Όραμα του Αγίου Πέτρου Αλεξανδρείας»
Εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Άλατρο Λευκάδας
«Όραμα του Αγίου Πέτρου Αλεξανδρείας»
Άγιον Όρος 16ος αιώνας
Ο Άγιος όμως, επειδή γνώριζε τις πονηριές του Αρείου και ήταν βέβαιος ότι αυτός δεν είχε μετανοήσει στ’ αλήθεια και έμενε στην κακοδοξία του, δεν του έδωσε τη συγχώρηση που ζητούσε. Και όχι μόνο αυτό· απέπεμψε τους απεσταλμένους του ιερείς και διακόνους, λέγοντάς τους: «Ο Άρειος ας είναι αφορισμένος και χωρισμένος από τη δόξα του Χριστού, και στην παρούσα ζωή και στην αιώνια».
Είπε μάλιστα σ’ αυτούς ότι είδε σε όνειρο τον Κύριο ως νεογέννητο παιδί να αστράφτει περισσότερο από τον ήλιο και να φορεί ένα χιτώνα, που ήταν σχισμένος από το κεφάλι μέχρι τα πόδια. Από τον Κύριο δε, που στο όραμα είχε το σχήμα παιδιού νεογνού, έμαθε ότι εκείνος που του διέρρηξε (έσχισε) το χιτώνα ήταν ο Άρειος. Και βέβαια, είπε σ’ αυτούς συμπληρώνοντας, το όραμα αυτό υποδηλώνει τη διαίρεση και το χωρισμό του Υιού από τον Πατέρα και όλες τις άλλες κακοδοξίες του Αρείου.
«Όραμα του Αγίου Πέτρου Αλεξανδρείας»
Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Γορίτσας, 19ος αιώνας.
Ο άγιος ιερομάρτυρας Πέτρος, πατριάρχης Αλεξανδρείας, κατά την προσταγή του βασιλιά, ετελειώθη δι’ αποκεφαλισμού.
«Όραμα του Αγίου Πέτρου Αλεξανδρείας»
-Τοιχογραφία στον Αγιο Γερμανό της Πρέσπας
«Όραμα του Αγίου Πέτρου Αλεξανδρείας»
Παναγίας Ρασσιώτισσα Καστοριάς
Η παράσταση του οράματος του Πέτρου Αλεξανδρείας στο Ιερό Βήμα
του καθολικού της Ι.Μ. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κάτω Πεδινών Ζαγορίου, 18ος αιώνας.
(Γεωργίου Δ. Παπαδημητρόπουλου, Με τους Αγίους μας-Συναξαριστής Νοεμβρίου, εκδ. Αποστ. Διακονία, σ.215-216)