Ὁ Ὅσιος Τύχων τοῦ Μεντὺν καὶ τῆς Καλούγκα ἔζησε κατὰ τὸν 15οαἰώνα μ.Χ. στὴ Ρωσία καὶ ἔγινε μοναχὸς στὴ μονὴ Χούντωφ τῆς Μόσχας την οποία έχτισε ο Άγιος Αλέξιος μητροπολίτης Μόσχας.Κατά την κουρά του πήρε το όνομα του Αγίου Τύχωνος επισκόπου Αμαθούντας. Κινούμενος ἀπὸ ἀγάπη πρὸς τὴν ἡσυχία καὶ τὴν ἐρημικὴ ζωή, ἀσκήτεψε σὲ ἀπομονωμένο τόπο τοῦ Μαρογιαροσλάβλ καὶ μέσα στὴν κοιλότητα μιᾶς βελανιδιᾶς κοντὰ στὶς ὄχθες τοῦ ποταμοῦ Βεπρίκα.Εκεί επιδόθηκε σε πολύ σκληρό ασκητικό αγώνα τρεφόμενος με φρούτα του δάσους και δεχόμενος άγριες δαιμονικές επιθέσεις.Σιγά-σιγά άρχισαν να μαζεύονται γύρω του και αυτοί που έγιναν οι πρώτοι μαθητές του.
Μια μέρα πέρασε από εκεί ο πρίγκηπας Γιάροσλαβ,στον οποίον ανήκαν όλες αυτές οι εκτάσεις.Μόλις είδε τους μοναχούς τους ζήτησε να φύγουν.Μάλιστα σήκωσε το μαστίγιό του για να χτυπήσει τον άγιο.Το χέρι του όμως κοκκάλωσε στον αέρα.Μετά από αυτό το θαύμα ο πρίγκηπας μετανοημένος τους ζήτησε να χτίσουν μια εκκλησία εκει και τους προσέφερε κάθε βοήθεια.
Ἐκεῖ ἀνήγειρε τὴ μονὴ τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου, τὴν ὁποία καὶ κατεύθυνε πνευματικὰ μέχρι τὴν ἡμέρα τῆς κοιμήσεώς του, τὸ 1492.
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΟΥΓΚΑ
Η ξύλινη εκκλησία που είχε φτιάξει ο Άγιος Τύχων καταστράφηκε κατά την Πολωνο-Λιθουανική εισβολή και αποκαταστάθηκε από τους τσάρους κατά τον 17ο αιώνα.Σύμφωνα με την παράδοση εκεί βρισκόνταν θαμμένο το λείψανο του Αγίου,το οποίο μεταφέρθηκε σε άλλον ναό.Το 1838 στον χώρο που υπήρχε η βελανιδιά του Αγίου χτίστηκε ένας ναός.
Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα ήταν μια από τις πιο διάσημες μονές ολόκληρης της Ρωσίας.Το μοναστήρι είχε πολύ στενές πνευματικές σχέσεις σχεδόν με όλους τους αγίους στάρετς της Όπτινα..Το 1918 η μονή καταστράφηκε από τους μπολσεβίκους.Το 1992 με την ευκαιρία του εορτασμού των 500 ετών από την κοίμηση του Αγίου Τύχωνος άρχισε η ανακατασκευή της μονής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου