Γνωρίζουμε όλοι ότι κάθε άγιος τον όποιο εορτάζουμε ή ένα θρησκευτικό γεγονός, αποτελεί για μας μία αφορμή να προσδώσουμε την ανήκουσα δόξα πρωτίστως εις τον Θεόν και εν συνεχεία στον έορταζόμενο άγιο αλλά ακόμη να ωφεληθούμε από το παράδειγμα, την ζωή και την δράση των αγίων μας.
Ή Ύπεραγία Θεοτόκος χαρακτηρίζεται από τον υμνογράφο,στον οίκο του Ακάθιστου ύμνου με πάρα πολλά κοσμητικά επίθετα.Ένα άπ' αυτά είναι το «Χαΐρε αγία αγίων μείζων», δηλαδή, προσφέρουμε τον χαιρετισμό στην Παναγία μας, ή όποια είναι ή πρώτη μεταξύ των άγιων και ή μεγαλύτερα άπ' όλους τους άγιους.
Στήν φράση την οποία είπα λίγο πρίν, χαρακτηρίζεται ως δέντρο καρποφόρο ή Παναγία μας, πού έχει πλήθος καρπών πνευματικών, από τους όποιους έμείς μπορούμε να λάβουμε και τους οποίους καρπούς απέκτησε ή Παναγία μας σε άριστο βαθμό κατ' άνθρωπο. Όσο ήταν δυνατόν ό άνθρωπος να αποκτήσει το ποσόν και την έκταση των αρετών. Ή Παναγία μας έγινε δοχείο του Υιού καί Λόγου του Θεού κι έφερε στον κόσμο τον Λυτρωτή. Επομένως έχομε πλήθος αρετών πού παρουσιάζει ή Παναγία μας.
Καί πάνω στο άγλαόκαρπο αυτό δένδρο έχομε πρώτη και βασική αρετή, την αρετή της ταπεινοφροσύνης. Δεν μπορεί, αγαπητοί μου, κανείς ποτέ να αποκτήσει οποιαδήποτε άλλη αρετή καί να επιτύχει στον αγώνα του σ' αυτή τη ζωή, εάν δεν έχει τοποθετήσει σαν θεμέλιο την ταπεινοφροσύνη, ή όποια θεωρείται από τους δήθεν προοδευτικούς καί «προοδευμένους» ανθρώπους σαν άμαρτία, και σαν ανοησία, κάτι το κατώτερο και απόβλητο γι' αυτούς.
Ή ταπεινοφροσύνη, είναι ή αρετή εκείνη, ή όποια απαιτεί την μεγαλύτερη δύναμη για να την αποκτήσει ό άνθρωπος. Το μόνο εύκολο εϊναι να εκφράσει κανείς τον εγωισμό του, να αντιδράσει εγωιστικά, να επιτεθεί, να κάνει τα πάντα. Το δύσκολο όμως είναι το να μπορεί ό άνθρωπος να συγκρατήσει τον εαυτό του, να ταπεινωθεί, να αναγνωρίσει την πραγματική ψυχική του κατάσταση, να ζητήσει το έλεος του Θεοϋ. Αυτό απαιτεί δύναμη, την όποια προσφέρει μόνο ό Θεός.
Ή Ύπεραγία Θεοτόκος απέκτησε και αυτήν την αρετή της αυτογνωσίας και ταπεινοφροσύνης στον άριστο κατ' άνθρωπον βαθμό, Γι' αυτό, λέει εκείνον τον ωραίούμνο: «Μεγαλύνει ή ψυχή μου τον Κύριον και ήγαλλίασε το πνεύμα μου επί τω θεώ τω σωτήρι μου, ότι έπέβλεψεν επί την ταπείνωσιν της δούλης αύτού».
Ό Θεός δέχθηκε να εισέλθει στην Ύπεραγία Θεοτόκο, διότι ήταν ταπεινή, είχε την αρετή της ταπεινοφροσύνης, αλλά κι άλλες αρετές, την αρετή της αγάπης, την αρετή της ευσπλαχνίας. Ποιος προστρέχει στην Παναγία μας και δεν παίρνει το δώρο, το όποιο ζητάει με πίστη πολλή και πολλές φορές, οι νέοι άνθρωποι, οί όποιοι έχουν περισσότερα προβλήματα και οί όποιοι πολλές φορές δεν μπορούν να τύχουν της κατάλληλης αντιμετωπίσεως από εμάς τους μεγάλους στην ηλικία; Τρέχουν λοιπόν στην Παναγία μας: Παναγία μου, βοήθησε με σε παρακαλώ σ' αυτό το θέμα, βοήθησε με στο δεύτερο, στο τρίτο, στο τέταρτο.
Ή Παναγία μας προστρέχει και σε διάφορες παθήσεις, οί όποιες παρουσιάζονται, εϊτε σωματικές,είτε ψυχικές,είτε πνευματικές,είτε σε προβλήματα ατομικά, οικογενειακά, κοινωνικά, παγκόσμια, προστρέχει ή Παναγία μας εις βοήθειαν, γιατί; Έχει παρρησία ενώπιον του Υιού και Λόγου του Θεού.
'Ετσι ή Παναγία μας είναι, το «άγλαόκαρπον δέντρον εξ ου τρέφονται πιστοί». Πραγματικά, άπ' αυτό το άγλαόκαρπο δέντρο τρέφονται οί πιστοί, γιατί αν πει κανείς ότι ό Ιησούς Χριστός είχε αυτές κι εκείνες τις αρετές κι έκανε θαύματα, κ.λ.π., αμέσως ακούμε την δικαιολογία: Ό Χριστός είναι Θεός, εγώ δεν είμαι Θεός.
Ή Παναγία μας δεν είναι Θεός, είναι όμως ό γνήσιος και ό πιο βασικός εκπρόσωπος του ανθρωπίνου γένους, δίπλα στον θρόνο του Θεού. 'Ανθρωπος και ή Πανάγια μας, με τις ίδιες σάρκες,τα ίδια οστά, με την ψυχή την ανθρώπινη. Εκείνο ομως πού την χαρίτωσε ήταν ή βαθειά σύνδεση με τον Θεό, ή συνεχής καί όλόθερμη προσευχή, ή συνεχής εμβάθυνση στην μελέτη της Άγιας Γραφής. Ή ταπείνωση, ή αγάπη, όλα αυτά αποτελούν μερικούς από τους πάμπολλους καρπούς πού παρουσιάζει το άγλαόκαρπο δέντρο της Παναγίας μας. Άλλα είναι άγλαόκαρπο δέντρο και για έναν άλλο λόγο, διότι έφερε στον παρόντα κόσμο τον Υίόν καί Λόγον του Θεού ως Θεάνθρωπο και Λυτρωτή του ανθρωπίνου γένους.
Με βαθιά συγκίνηση αγάπη καί πίστη απευθυνόμενοι στην Ύπεραγία Θεοτόκο ας την υμνήσουμε λέγοντες: «Χαίρε δένδρον άγλαόκαρπον έξ' ου τρέφονται πιστοί».
πρωτ.Θωμά Παπαδόπουλου «Ο Λόγος του Θεού-Ομιλίες στους Χαιρετισμούς της Παναγίας»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου