ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή 13 Αυγούστου 2023

Ο ΡΩΣΟΣ ΑΓΙΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

Αν στο Όρος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ μπείτε στις πύλες του Eλληνο-Ορθόδοξου μοναστηριού «Μικρή Γαλιλαία» ή όπως αλλιώς λέγεται «Άνθρωποι της Γαλιλαίας» και στη συνέχεια προχωρήσετε προς την αριστερή πλευρά ανάμεσα στα στρέμματα του χαμηλές ελιές , κοντά στο παρεκκλήσι που χτίστηκε στο μέρος όπου, σύμφωνα με τη παράδοση , η Υπεραγία Θεοτόκος έλαβε από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ την είδηση ​​της επικείμενης Μετάστασής Της στη Βασιλεία των Ουρανών, βλέπετε ένα μικρό τετράγωνο νεκροταφείο.

Στη νότια γωνία του, μεταξύ του φράχτη και του τοίχου του Ιερού , υπάρχει ένας πολύ λιτός και όχι πάντα περιποιημένος τάφος του μακαριστού μεγαλόσχημου της Μονής του Αγίου Νικολάου της Κριμαίας  Σεραφείμ Kuznetsov. Κάτω από τον Ορθόδοξο Σταυρό, σε μια κιτρινορόζ μαρμάρινη πλάκα, είναι σκαλισμένο το εξής :
" Ο Τάφος του Ηγουμένου Ρώσου ιερέα Σεραφείμ " .

Στην κορυφή του Όρους των Ελαιών, στη Μικρά Γαλιλαία, όχι μακριά από το ναό που χτίστηκε στη θέση όπου, σύμφωνα με το μύθο, υποδέχτηκε η Υπεραγία Θεοτόκος από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ τα νέα της επικείμενης επανεγκατάστασής Της στο Βασίλειο των Ουρανών - μια ταφική πλάκα με την επιγραφή:
Ο ΡΩΣΟΣ ΑΓΙΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ,
ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΣΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ
ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ PERM, ( ΚΡΙΜΑΙΑ )
ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΦΕΡΕΡΟ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ
ΜΑΡΤΥΡΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΟΥΚΙΣΣΑΣ ΕΛΙΣΑΒΕΘΑ ΦΙΟΝΤΟΡΟΒΝΑ
ΣΤΗΝ JERUSALIN .
1875-1959 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ .



  Πολλοί μοναχοί στην Ιερουσαλήμ έχουν ακούσει για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο ηγούμενος π. Σεραφείμ, καταδιωκόμενος από τους ίδιους μπολσεβίκους, ο οποίος το 1919 πέρασε τα Ρωσο-Κινεζικά σύνορα με τα λείψανα της Μεγάλης Δούκισσας Αγίας Ελισάβετ Φεοντόροβνα και της μοναχής Αγίας Βαρβάρας και τον Ιανουάριο του 1921 τους παρέδωσε στη Γεθσημανή στην Ι.Μονή της αγίας Μαρίας Μαγδαληνής .

  Με αυτή την ηρωική πράξη, ο Ρώσος ασκητής άφησε για πάντα μια καλή ανάμνηση του εαυτού του στους Αγίους Τόπους, παρά τις θεμελιώδεις αλλαγές που σημειώθηκαν στη στάση του απέναντι στις λεγόμενες «λευκές» και «κόκκινες» Ρώσικες εκκλησίες. 
Εμπνευσμένος από το νικηφόρο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για την ΕΣΣΔ, ο ηγούμενος, προς έκπληξη πολλών που τον γνώριζαν, το 1945 άρχισε να συμπάσχει με το Πατριαρχείο Μόσχας και αρνήθηκε κατηγορηματικά να ενταχθεί στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Εκτός Ρωσίας (ROCOR) που είχε τότε όλα τα προσκύνήματα στους Αγίους Τόπους .

Ο Ηγούμενος π. Σεραφείμ εκδιώχθηκε από το μοναστήρι της Γεθσημανή και στερήθηκε για πάντα την παρηγοριά της παραμονής στον τόπο ανάπαυσης της Μεγάλης Δούκισσας Αγίας Ελισάβετ. Σε όλους εκείνους τους έκπληκτους που δεν γνώριζαν στην Ιερουσαλήμ τα κίνητρα της εκδίωξης του διάσημου Ρώσου ηγούμενου από τη «λευκή εκκλησία», εξήγησαν εν συντομία: «Για τη μεταφορά του π. Σεραφείμ υπό του Πατριαρχείου Μόσχας». Μέχρι τις τελευταίες μέρες της ζωής του, ο ηγούμενος έμεινε στο Ελληνικό μοναστήρι στο Όρος των Ελαιών, όπου και πέθανε στις 22 Φεβρουαρίου/7 Μαρτίου 1959. Την επόμενη μέρα μετά τον θάνατό του, με την ευλογία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Βενέδικτου (Παπαδόπουλου), το σώμα του Ηγουμένου Σεραφείμ ετάφη στο έδαφος της Μονής Μικρής Γαλιλαίας .


  Το 1903 ο Γεώργιος όπως ήταν το όνομά του έγινε ο μοναχός Σεραφείμ και ένα χρόνο αργότερα ήταν ήδη στον κατάλογο των ιεροδιακόνων. Λίγο μετά την αγιοποίηση του Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου , ο μοναχός Σεραφείμ ίδρυσε τη σκήτη Serafimo-Aleksievsky προς τιμήν του Αγίου Σεραφείμ και της γέννησης του κληρονόμου των Τσάρων Αλεξίου του Αγίου .

  Ήδη από τα νιάτα του, ο πατήρ Σεραφείμ έγινε γνωστός στην αυτοκρατορική οικογένεια και στους μοναρχικούς κύκλους της Ρωσίας για τα δημοσιογραφικά του φυλλάδια πατριωτικού περιεχομένου, όπου κατά τη διάρκεια της επαναστατικής αναταραχής υπερασπίστηκε με ζήλο το τσαρικό σύστημα. Ευρέως γνωστό στη Ρωσία ήταν το άρθρο του «Ένα κάλεσμα για την ενίσχυση της Πίστεως, του Τσάρου και της Πατρίδος» . Η ίδια η αυτοκράτειρα Alexandra Feodorovna εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στον συγγραφέα του. Μέλη της βασιλικής οικογένειας γνώριζαν επίσης τις θέσεις των ομιλιών του Ιερομόναχου Σεραφείμ .
Μερικοί ιστορικοί έχουν γράψει ότι κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Μόσχα το 1909 ο πατέρας Σεραφείμ, ως ειδικός στην οργάνωση της θεσμικής ζωής των μοναστηριακών μοναστηριών, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Μεγάλη Δούκισσα Αγία Ελισάβετ και είναι εκείνος που με δική της παράκληση έχτιση την Ι. Μονή των Αγίων Μάρθας και Μαρίας .


  Την παραμονή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η πριγκίπισσα Ελισάβετ επισκέφτηκε τον ηγούμενο π. Σεραφείμ και έγινε ο πνευματικός της. Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα των συγχρόνων, ο ηγούμενος Σεραφείμ βρισκόταν συχνά κοντά στη Μεγάλη Δούκισσα και τη συνόδευε σε ξεχωριστά ταξίδια. Η πριγκίπισσα είχε επανειλημμένα εμπιστευτικές συνομιλίες με τον πατέρα Σεραφείμ και του παρουσίασε το πορτρέτο της, υπογεγραμμένο και πλαισιωμένο με ένα στέμμα.
Οι ιστορικοί σημειώνουν ότι η πνευματική του φιλία με την πριγκίπισσα Ελισάβετ συνεχίστηκε ακόμη και μετά τα γεγονότα του 1917. Υπάρχουν ενδείξεις ότι κατά την τελευταία συνάντηση στη Μόσχα την άνοιξη του 1917, ο πατέρας Σεραφείμ πρόσφερε στην πριγκίπισσα να κρυφτεί από τους Μπολσεβίκους στα Ουράλια, σε μια από τις απρόσιτες σκήτες των " Παλαιών Πιστών " η πριγκίπισσα Ελισάβετ δεν συμφώνησε με αυτό, ζητώντας το μόνο από τον πατέρα Σεραφείμ να την θάψει με Χριστιανικό τρόπο.

Οι ιστορικοί και οι συγγραφείς της εκκλησίας το αποκαλούν «προνοητικό» το γεγονός ότι ήταν ο ηγέτης Σεραφείμ που έγινε ο μοναδικός εκτελεστής της επιθυμίας της Αγίας πριγκίπισσας. Μετά τη θηριωδία στο Alapaevsk, το σώμα της δεν έμεινε σε έναν ασήμαντο τάφο για βεβήλωση των πονηρών Μπολσεβίκων. Παραδόθηκε στους Αγίους Τόπους, στην εκκλησία της Αγ. Μαρίας Μαγδαληνής, , ένα μέρος που συνδέεται γι' αυτήν με αναμνήσεις από την πιο ευτυχισμένη εποχή και το ταξίδι του 1888 , έγινε μαζί με τον σύζυγό της, Μέγα Δούκα Σεργκέι Αλεξάντροβιτς.


 Εξετάζοντας το πτώμα της πριγκίπισσας Ελισάβετ και ανοίγοντας το δέρμα της, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι «στην κοιλότητα του κεφαλιού βρέθηκαν μώλωπες: στο μετωπιαίο μέρος, στο μέγεθος της παλάμης ενός παιδιού και στην περιοχή του αριστερού βρεγματικού οστού, στο μέγεθος του παλάμη ενός ενήλικα, μώλωπες στον υποδόριο ιστό, στους μύες και στην επιφάνεια του κρανιακού θόλου. Τα οστά του κρανίου είναι άθικτα ... Στη μήνιγγα στην κορυφή του στέμματος, παρατηρούνται μώλωπες. Η Αγία μάρτυς πέθανε με τρομερή ταλαιπωρία από δίψα και πείνα και σοβαρά τραύματα που έλαβε όταν έπεσε στο ορυχείο με τα σίδερα μέσα. Τα φέρετρα τοποθετήθηκαν στην εκκλησία του κοιμητηρίου και στις 18 Οκτωβρίου η νεκρώσιμος ακολουθία τελέστηκε από τον καθεδρικό ναό ναό της Αγίας Τριάδας του Alapaevsk. μεταξύ των οποίων 13 αρχιερείς και ιερείς. Μεταξύ των κληρικών ήταν και ο ηγούμενος Σεραφείμ

 Τα τίμια λείψανα των Ρομανώφ μεταφέρθηκαν σε κρύπτη αποδείχθηκε ότι ήταν μόνο ένας προσωρινός τόπος ταφής για τους μάρτυρες Alapaevsk - από τον Οκτώβριο του 1918 έως τον Ιούλιο του 1919. Οι μάρτυρες δεν βρήκαν μόνιμη ανάπαυση στην κρύπτη του καθεδρικού ναού: οι Κόκκινοι άρχισαν σύντομα να προελαύνουν, οπότε τα λείψανα έπρεπε να μεταφερθούν σε ασφαλέστερο μέρος.
Τον Ιούνιο του 1919, ο π. Σεραφείμ, βρισκόμενος με τους αδελφούς της εκκενωμένης σκήτης στο Αικατερινούπολη αποφάσισαν να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος .

Ο τρόπος μετακίνησης των λειψάνων των μαρτύρων Alapaevsky καταγράφεται σε πλήθος εγγράφων και δημοσιεύσεων. Την 1/14 Ιουλίου, 8 φέρετρα στάλθηκαν στην Κίνα . Έχουν διατηρηθεί αρχεία του αββά Σεραφείμ, όπου αναφέρεται ότι ταξίδεψε «μόνος σε ένα αυτοκίνητο με φέρετρα για 10 ημέρες, διατηρώντας το ινκόγκνιτο του» .

 Ο ηγούμενος ταξίδευε «χωρίς έγγραφα για το δικαίωμα διέλευσης», έπρεπε να τα αφήσει. Τότε ο πατέρας Σεραφείμ έλαβε «ένα ανοιχτό σεντόνι για την άμαξα, όπως και για στρατιωτικό φορτίο», με το οποίο ήταν ήδη πιο εύκολο γι 'αυτόν να προχωρήσει περισσότερο και να διατηρήσει το ινκόγκνιτο του. Στο Όμσκ, όλα τα βαγόνια επιθεωρήθηκαν, αλλά το «βαγόνι του ηγούμενου» διέφυγε τον έλεγχο. Στην Ιαπωνία , όπου έφτασαν στα τέλη Αυγούστου, οι επιτιθέμενοι οργάνωσαν μια σύγκρουση, αλλά «το αυτοκίνητο σώθηκε με τη χάρη του Θεού».

Τα ξύλινα φέρετρα άρχισαν να διαρρέουν τα υγρά , αλλά «δεν υπήρχε ιδιαίτερη μυρωδιά πτώματος». Στα απομνημονεύματα της μοναχής Σεραφείμ (Putyatina), που δημοσιεύθηκαν στο Παρίσι στα μέσα της δεκαετίας του '60 , η μοναχή έγραψε από τα λόγια του αββά Σεραφείμ ότι το βαγόνι με τα φέρετρα κινούνταν μαζί με το μπροστινό μέρος. Ήταν συνεχώς απαγκιστρωμένς και μετά κολλούσε σε διαφορετικά τρένα. Από τις ρωγμές των πέντε φέρετρων έτρεχε συνεχώς υγρό. Όταν το τρένο σταμάτησε στη μέση του γηπέδου, ο ηγέτης Σεραφείμ μάζεψε γρασίδι και σκούπισε τα φέρετρα με αυτό, και , « το υγρό που έτρεχε από το φέρετρο της Μεγάλης Δούκισσας Ελισάβετ ήταν ευωδιαστό και το μάζευε προσεκτικά ως ιερό σε μπουκάλια » .


 Τα αρχεία του Ηγούμενου Σεραφείμ μαρτυρούν ότι με τη βοήθεια των ιαπωνικών στρατιωτικών αρχών, τα φέρετρα μεταφέρθηκαν με βαθιά μυστικότητα στο Μοναστήρι της Μεσολάβησης της Υπεραγίας Θεοτόκου , όπου αναπαύθηκαν για αρκετούς μήνες σε ένα κελί όπου κάτω από το ξύλινο πάτωμά του σκάφτηκε ένας ρηχός τάφος. Οκτώ φέρετρα τοποθετημένα στη σειρά ήταν πασπαλισμένα από πάνω με ένα μικρό στρώμα χώματος. Σε αυτό το κελί, όπου «τελέστηκε η προσευχή, βγήκαν πίδακες ευωδίας θυμιάματος και ένα καντήλι τρεμόπαιξε και σε αυτό έμενε και ο ίδιος ο π. Σεραφείμ.

Πολύ αργότερα, είπε στους μοναχούς στους Αγίους Τόπους πώς, κατά τη διάρκεια ολόκληρου του δύσκολου ταξιδιού, η πριγκίπισσα η Αγία Ελισάβετ «εμφανίστηκε σε αυτόν περισσότερες από μία φορές και μάλιστα κατεύθυνε τις ενέργειές του .
Η ομάδα έρευνας και πέρασε αρκετές νύχτες σε ένα μεγάλο παλτό απλωμένο στο πάτωμα στο ίδιο κελί όπου έμενε ο πνευματικός πατέρας τους και προσευχόταν ο π. Σεραφείμ.

 Σύντομα, χάρη στις προσπάθειες των πιο στενών συγγενών της πριγκίπισσας Αγίας Ελισάβετ, ο ηγούμενος Σεραφείμ έλαβε την άδεια να μεταφέρει τα λείψανα της πριγκίπισσας και μοναχής Βαρβάρας στους Αγίους Τόπους. Ο πατέρας Σεραφείμ έφυγε από το Πεκίνο με δύο φέρετρα στις 17 Νοεμβρίου 1920. Οι ταφές των λειψάνων άλλων μαρτύρων παρέμειναν στην κρύπτη της Ρωσικής Εκκλησιαστικής Αποστολής στο Πεκίνο μέχρι το 1947 στο τείχος φρουρίου του Πεκίνου.
Λίγες δεκαετίες αργότερα, αυτό το νεκροταφείο εκκαθαρίστηκε και μετά το 1988, στο έδαφός του κατασκευάστηκε ένα μητροπολιτικό πάρκο, όπου κάποτε υπήρχε ένα οικόπεδο με τους χώρους ταφής των Αγίων μαρτύρων. Η περαιτέρω διαδρομή του Ηγουμένου Σεραφείμ ήταν η εξής: . Υπήρξε μια μικρή στάση στη Σαγκάη - μέχρι τις 2/15 Δεκεμβρίου 1920. Από τη Σαγκάη, ο δρόμος για την Παλαιστίνη, μακριά από τις κινεζικές ακτές, βρισκόταν δια θαλάσσης στην αιγυπτιακή πόλη Πορτ Σάιντ, όπου έφτασαν με ατμόπλοιο στις 13/26 Ιανουαρίου 1921.
Τα φέρετρα, ντυμένα με μαύρο ύφασμα, στα καπάκια των οποίων ήταν στερεωμένα με μεγάλους χάλκινους Ορθόδοξους Σταυρούς, τοποθετήθηκαν σε ένα μικρό παρεκκλήσι μιας από τις τοπικές Ελληνικές εκκλησίες του Πορτ Σάιντ. Στο κεφάλι κάθε φέρετρο, ένα κερί έκαιγε και στο κρανίο της πριγκίπισσας ήταν στερεωμένη σε ένα απλό πλαίσιο από ξύλο τικ η φωτογραφία της με την ενδυμασία της αδερφής της και ένα χάλκινο στέμμα από πάνω της. Το φέρετρο της μοναχής Αγίας Βαρβάρας ήταν χωρίς πορτρέτο. Στις 14/27 Ιανουαρίου, τα φέρετρα τοποθετήθηκαν σε ειδικό βαγόνι εμπορευματικής αμαξοστοιχίας που διέσχιζε τη διώρυγα του Σουέζ.

Στις 15/28 Ιανουαρίου 1921, τα σώματα των δύο μαρτύρων, αχώριστα μέχρι τέλους, συνοδευόμενα από τον ηγούμενο Σεραφείμ, έφτασαν με τρένο στον μικρό σιδηροδρομικό σταθμό της Ιερουσαλήμ. Τους υποδέχτηκαν πανηγυρικά ο Ελληνικός, ρώσικος και αραβικός κλήρος, η πριγκίπισσα Βικτώρια, εκπρόσωποι των βρετανικών αρχών, η μεγάλη ρωσική διασπορά, κάτοικοι της περιοχής και προσκυνητές.

Μετά το μνημόσυνο , τα φέρετρα τοποθετήθηκαν σε αυτοκίνητα στολισμένα με λουλούδια. Η πομπή κινήθηκε προς τη Γεθσημανή, όπου την υποδέχθηκνα οι μοναχές των μοναστηριών του Όρους των Ελαιών και της Αναλήψεως .
Στις 16/29 Ιανουαρίου στην Ι. Μονή της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνςή τελέστηκε η Θεία Λειτουργία και η Πανιχίδα. Στις 17/30 Ιανουαρίου ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Δαμιανός τέλεσε λειτουργία και ανέγνωσε δέηση στους κεκοιμημένους μάρτυρες. Μετά τη λειτουργία τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ταφή των λειψάνων των Αγίων Ελισάβετ Φεοντόροβνα και της μοναχής Αγίας Βαρβάρας στην κρύπτη του ναού που ονομαζόταν από εκείνη την εποχή στους ρωσικούς κύκλους « Βασιλική ».
Υπάρχει δίπλα επίσης επίσης ο τάφος της Ρωσίδας μοναχής Σεργίας κατά κόσμον Ιρίνα Τροφίμοβα .

Aγιογράφος με τη χάρη του Θεού, με μεγάλο έργο τους Αγίους Τόπους έζησε δίπλα στον Ηγούμενο Σεραφείμ για 38 χρόνια μετά την άφιξή της στην Ιερουσαλήμ. Ζωή μυστική και μυστηριακή για το πώς εμφανίστηκε στους Αγίους Τόπους και όλοι οι Έλληνες και Ρώσοι θυμούνται την Σεργία , ως έναν επίγειο άγγελο, έναν λαμπρό άγγελο, ο οποίος διαμόρφωσε με πολλούς τρόπους την εικόνα μιας Ρωσίδας μοναχής του 20ού αιώνα που υπέμεινε πολλά με τα χέρια τους στους ώμους τους, στο διάστημα μεταξύ του 1917 μέχρι το τέλος του πολέμου .Η παράδοσις λέει ότι αγιογράφησε επίσης το ιερό Σινδόνι της Παναγίας μας που με πομπή πλήθος κλήρου και λαού απ' όλο το κόσμο από το Μετόχι της Ιερουσαλήμ κατεβαίνει με προσευχές στη Γεθσημανή για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου .

Μαζί με την αδελφή της μοναχή Αναστασία, έζησε για πολλά χρόνια υπό την ηγεσία του Ηγουμένου Σεραφείμ πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της με τη μικρότερη αδερφή της στην Ι. Μονή Γκόρνι ( της Συναντήσεως - Ορεινή ) , όπου αναπαύθηκε ειρηνικά το 1968. Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, η Μοναχή Σεργία θεωρούνταν μία από τις καλύτερες αγιογράφους των Αγίων Τόπων. Πολλές εικόνες της έχουν διατηρηθεί στις Ρωσικές και Ελληνικές εκκλησίες των Αγίων Τόπων.
Στους τοίχους της υπόγειας εκκλησίας του τάφου της Υπεραγίας Θεοτόκου υπάρχουν πολλές εικόνες ζωγραφισμένες από τη μοναχή Σεργία, η εικόνα του Αγ. Νικόλαου υπογεγραμμένη από τη Μοναχή Σεργία αναφέροντας ότι η εικόνα ζωγραφίστηκε μετά από "μια φοβερή πλημμύρα το 1955" , η εικόνα " Δέησις " η εικόνα του Αγίου Πρωτομάρτυρος Αρχιδιάκονου Στεφάνου, «Ο Τελευταίος Ευαγγελισμός» στη Μικρή Γαλιλαία κ.α.

Στην εικόνα του Αγίου Νικολάου υπάρχει μια επιγραφή που εξηγεί τις συνθήκες συγγραφής του: «Έγραψα μετά τη φοβερή πλημμύρα επί Μητροπολίτη Σεργίου. 1956 » . Συμμετείχε επίσης ενεργά στην αποκατάσταση πολλών εικόνων στον τάφο της Υπεραγίας Θεοτόκου μετά από τις ισχυρές βροχοπτώσεις το 1955 .
Πιό κάτω τα βίντεος για το μικρό, αλλά μεγάλο αυτό προσκύνημα της Αγίας Γης των Ιεροσολύμων που έχει τόση μεγάλη χάρη και ευλογία που έχει ευλογηθεί από τα βήματα και τη παρουσία της Υπερευλογημένης Δεσποίνης Ημών Θεοτόκου που θα μεταφερθούμε νοερά και πνευματικά για να προσκυνήσουμε και μεις απόντες και αοράτως μαζί με όλo τον Ορθόδοξο κόσμο το: " Απόστολοι εκ περάτων " και την Θεία Μετάστασή της Υπεραγίας Θεοτόκου , Αμήν !
Χρόνια πολλά και ευλογημένα ! Ας έχουμε τις ευλογίες των ! Καλή Παναγιά με υγεία και χαρά !

Δεν υπάρχουν σχόλια: