ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Σάββατο 23 Μαΐου 2026

«Μη με αφήσεις να σκληρύνω»

Από την σελίδα στο Facebook του Manos Lambrakis


Μανώλη μου,δεν ξέρω αν αυτό που κάνω λέγεται γράμμα ή εξομολόγηση. Εδώ στο χωριό, όταν περνά η ώρα μετά τις έντεκα, τα πράγματα αλλάζουν όνομα. Το σπίτι γίνεται βάρος. Η σιωπή δεν γίνεται ήχος που σου τρώει το κεφάλι. Και η νύχτα είναι ένας διάδρομος που πρέπει να τον περπατήσεις μέχρι να ξημερώσει χωρίς να τρελαθείς. Σου γράφω από την κουζίνα, με το μικρό φως πάνω από τον νεροχύτη αναμμένο, γιατί φοβάμαι να ανάψω το μεγάλο. Το μεγάλο φως δείχνει πολύ καθαρά ποιος λείπει.

Από τότε που χάσαμε το παιδί, το σπίτι σταμάτησε ακριβώς εκείνη την ώρα. Σαν να κόπηκε το ρεύμα μέσα στον χρόνο. Ακόμα ακούω καμιά φορά μηχανάκι να ανεβαίνει από τον κάτω δρόμο και σηκώνομαι χωρίς να το καταλάβω. Μέχρι να θυμηθώ. Αυτό το «μέχρι να θυμηθώ» είναι όλη μου η ζωή πια. Το μπουφάν του κρέμεται ακόμα πίσω από την πόρτα. Τα παπούτσια του είναι κάτω από το κρεβάτι. Το ποτήρι του στο ντουλάπι. Δεν τα πειράζω. Νιώθω πως αν τα μετακινήσω, θα είναι σαν να παραδέχομαι ότι δεν θα ξαναγυρίσει. Κι υπάρχουν μέρες που ακόμα περιμένω να ανοίξει η πόρτα και να μπει μέσα βρίζοντας για τη βροχή, πεινασμένος, ζωντανός.

Ο Γιώργος χειροτερεύει. Η σκλήρυνση κατά πλάκας τον σβήνει λίγο λίγο, αλλά το χειρότερο είναι πως το καταλαβαίνει. Κάποτε ήταν άνθρωπος που έφτιαχνε μόνος του σκεπές, μάντρες, ποτίστρες. Τώρα δυσκολεύεται να κουμπώσει ένα κουμπί. Τον γυρίζω στο κρεβάτι σαν παιδί. Του δίνω τα φάρμακα. Του κόβω το ψωμί μικρά κομμάτια γιατί τρέμουν τα χέρια του. Κι αυτός κάθεται στο παράθυρο και κοιτάει τον στάβλο σαν εξόριστος άνθρωπος που βλέπει από μακριά τη ζωή του χωρίς να μπορεί να την πλησιάσει. Δεν κλαίει ποτέ μπροστά μου. Μόνο τα βράδια, όταν νομίζει ότι κοιμάμαι, τον ακούω να λέει μέσα από τα δόντια του το όνομα του παιδιού μας. Σαν προσευχή. Σαν τιμωρία.

Τα άλλα δύο παιδιά είναι στο εξωτερικό. Η Μαρία στη Γερμανία, ο μικρός στην Ολλανδία. Μου τηλεφωνούν κάθε Κυριακή. Με ρωτούν αν έφαγα, αν πήρα τα φάρμακά μου, αν είναι καλά ο πατέρας τους. Τους λέω ψέματα. Τους λέω «καλά είμαστε». Τι άλλο να πω; Ότι άφησα απλήρωτη τη ΔΕΗ για δεύτερο μήνα; Ότι ήρθε χαρτί για διακοπή νερού; Ότι μετράω τα κέρματα πριν πάω στο φαρμακείο; Ότι καμιά φορά ανοίγω το ψυγείο και το κοιτάω άδειο χωρίς να στεναχωριέμαι πια; Η ξενιτιά είναι κι αυτή μια μορφή πένθους, Μανώλη μου. Τα παιδιά φεύγουν για να σωθούν και στο τέλος μιλάνε στη μάνα τους σαν να της τηλεφωνούν από άλλο πλανήτη.

Κάθε μέρα σηκώνομαι πριν ξημερώσει και πάω στον στάβλο. Τα πρόβατα είναι οι μόνοι ζωντανοί οργανισμοί που δεν φοβούνται τη δυστυχία σου. Οι άνθρωποι, μόλις δουν πολύ πόνο, κάνουν πίσω. Τα ζώα όχι. Σε κοιτάνε όπως είσαι. Καθαρίζω, αρμέγω, κουβαλάω νερό, ζωοτροφές, λάσπες. Η μέση μου έχει σπάσει αλλά συνεχίζω γιατί φοβάμαι ότι αν σταματήσω μία μέρα, δεν θα ξανασηκωθώ ποτέ. Η δουλειά εδώ δεν είναι εργασία. Είναι τρόπος να κρατιέσαι από τη ζωή χωρίς να την αγαπάς πια ιδιαίτερα.

Άκουγα τις προάλλες στην τηλεόραση ότι «η χώρα προχωράει», ότι «έρχονται επενδύσεις», ότι «η οικονομία αντέχει». Και κοίταξα το τραπέζι μου: λογαριασμούς, χάπια, ειδοποιήσεις, αποδείξεις, χρέη. Και σκέφτηκα πως εδώ το μόνο που προχωράει είναι οι ημερομηνίες λήξης. Το παιδί μου σκοτώθηκε σε έναν δρόμο που τον είχαν εγκαινιάσει τρεις φορές. Τρεις φορές κορδέλες, παπάδες, φωτογραφίες, υπουργοί, μεγάλα λόγια. Και τώρα κάθε φορά που βλέπω ανθρώπους με κοστούμια να μιλάνε για ανάπτυξη, σκέφτομαι πως ίσως αυτή η χώρα έμαθε να χτίζει πρώτα τις κάμερες και μετά τους δρόμους.

Ξέρεις τι πονάει περισσότερο; Ότι όλα συνεχίζουν. Τα καφενεία ανοίγουν, οι άνθρωποι γελάνε, τα σχολεία κάνουν γιορτές, τα αυτοκίνητα περνάνε γρήγορα έξω από το σπίτι μας. Η άνοιξη ήρθε και φέτος στα βουνά σαν να μη συνέβη τίποτα. Μόνο εγώ έμεινα καρφωμένη σε μια συγκεκριμένη μέρα και ώρα. Υπάρχουν στιγμές που ζηλεύω τους ανθρώπους που συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους. Μετά ντρέπομαι γι’ αυτή τη σκέψη και ανάβω το καντήλι.

Κάθε βράδυ προσεύχομαι στην Παναγία. Όχι όπως παλιά. Δεν έχω πια μεγάλα λόγια. Της μιλάω σαν γυναίκα κουρασμένη σε άλλη γυναίκα που ξέρει τι θα πει να βλέπεις το παιδί σου να οδηγείται στον θάνατο και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα. Της λέω μόνο: «Μη με αφήσεις να σκληρύνω». Γιατί αυτό φοβάμαι πια. Όχι τη φτώχεια. Όχι τη μοναξιά. Φοβάμαι μήπως μια μέρα συνηθίσω τόσο πολύ τον πόνο ώστε πάψω να αισθάνομαι.

Και ξέρεις κάτι που δεν έχω πει ποτέ σε κανέναν; Καμιά φορά εύχομαι να κοπεί το ρεύμα. Να βυθιστεί όλο το σπίτι στο σκοτάδι και να μη χρειαστεί να πληρώσω άλλον λογαριασμό, να μη δω άλλη ειδοποίηση, άλλο ποσό, άλλο χαρτί. Να κάτσουμε ήσυχα εγώ, ο άρρωστος άντρας μου και οι φωτογραφίες των παιδιών μέσα σε ένα σπίτι που θα μοιάζει επιτέλους με αυτό που πραγματικά έγινε: ένα σπίτι που επέζησε των ανθρώπων του.
Μόνο τα πρόβατα θα ακούγονται απ’ έξω μέσα στη νύχτα.

Ίσως τότε, μέσα σ’ αυτό το βαθύ σκοτάδι, να μοιάζει ολόκληρη η χώρα όπως πραγματικά είναι: κουρασμένη, χρεωμένη, γονατισμένη, κι όμως να συνεχίζει ακόμα να ανάβει ένα μικρό καντήλι και να προσεύχεται να ξημερώσει.

Σου γράφω γιατί κάπου θέλω να ακουστεί αυτή η ζωή. Όχι για λύπηση. Η λύπηση κρατά πέντε λεπτά και μετά ο καθένας γυρίζει στο σπίτι του. Σου γράφω γιατί υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που ζουν έτσι, αθόρυβα, με χρέη, με αρρώστιες, με νεκρούς μέσα στα δωμάτια, και όμως το πρωί φοράνε τις γαλότσες τους και συνεχίζουν. Δεν ξέρω αν αυτό λέγεται δύναμη ή απλώς συνήθεια του πόνου.
Να προσεύχεσαι κι εσύ λίγο για μας.

6 σχόλια:

Aristidis είπε...

Δύσκολο να βρει κάποιος λόγια για να παρηγορήσει ένα αδελφό που έχασε παιδί. Όλοι έχουμε παιδιά, εγγόνια, και μόνο η σκέψη τρομάζει.
Μόνο ο Κύριος μπορεί να βοηθήσει σε τέτοιες δύσκολες στιγμές, γι'αυτό το μόνο που μπορώ να ευχηθώ σε αυτή την μητέρα, να μην χάσει ποτέ την ελπίδα της στον Κύριο, να μην σταματήσει ποτέ την προσευχή.
Καί ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός να ελεήσει αυτούς τους πονεμένους ανθρώπους, με τις πρεσβείες των Αγίων της ημέρας.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω πόση αλήθεια κρύβει η ιστορία. Ένα μέρος της ωστόσο βρίσκεται σε κάθε σπίτι. Μακάρι τα βράδια οι προσευχές όλων μας να ενώνονται και ο ένας έτσι να προσέχει τον άλλο!

Χρήστος είπε...

Διαβάζουμε στον τίτλο αυτής της συγκινητικής ιστορίας:

«Μη με αφήσεις να σκληρύνω»

Πράγματι πριν την έλευση του αντιχρίστου οι άνθρωποι θα σκληρύνουν πάρα πολύ, θα ψυχρανθεί η αγάπη των πολλών.
Ο καθένας θα κοιτάει μόνο την πάρτη του και θα αδιαφορεί πλήρως για τον πλησίον.

Ο Άγιος Παΐσιος μας λέει:
Θα αγαπάτε πρώτα τον Θεό.
Μετά θα αγαπάτε τους ανθρώπους που είναι Εικόνες του Θεού.
Και όσοι αγάπη σας μένει θα αγαπάτε και τα ζώα που είναι πλάσματα του Θεού.

Ευαισθησία, πόρωση ,διαστροφή.
Σήμερα έχουμε φτάσει στο τρίτο στάδιο.
Την διαστροφή.

Αγαπάμε πρώτα τα ζώα.
Λίγο τους ανθρώπους.
Και καθόλου το Θεό.

Στεναχωριόμαστε αν το σκυλάκι ή το γατάκι μας δεν έφαγε την κονσέρβα και αδιαφορούμε αν η πολύτεκνη οικογένεια δίπλα μας, έχει φαΐ για τα παιδάκια τους.
Πόσο δε μάλλον θα ενδιαφερθούμε αν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς.
Και ας είναι με κομμένο το ρεύμα.

Η ανέχεια αυτής της γυναικός ήταν παλιά η μειοψηφία στην Ελλάδα .
Σήμερα δυστυχώς είναι η πλειοψηφία, για να μην πω και η συντριπτική πλειοψηφία.
Όλα γίνονται βάση σχεδίου.
Να παλεύουν οι άνθρωποι από το πρωί μέχρι το βράδυ για την επιβίωσή τους και να μην τους μένει καθόλου χρόνος για να στρέψουν τα μάτια τους προς τον ουρανό.
Καταντήσαμε από άνθρωποι, μηχανές.
Και τώρα βλέπουν ότι ήρθε και ο κατάλληλος καιρός για να μας αριθμοποιήσουν.
Από εικόνες Θεού δηλαδή Πρόσωπα να γίνουμε ένας αριθμός δηλαδή να γίνουμε μάζα.

Σε κάποιο άλλο άρθρο θα αναφερθώ εκτενώς σε αυτό το θέμα.

Θα συνεχίσω με το πνευματικό κομμάτι αυτής της ιστορίας.

Γιατί είναι όντως πραγματικότητα ότι όσοι δεν πιστεύουν στο Θεό φαινομενικά τους πάνω όλα καλά και όλα ωραία.
Με λίγα λόγια έχουν μία ζωή χαρισάμενη θα το ξαναπώ, φαινομενικά όμως, βλέποντας τα μόνο με κοσμικά μάτια.

Και όσοι πιστεύουν στον Χριστό, η ζωή της είναι γεμάτη από θλίψεις και δοκιμασίες, στεναγμούς και δάκρυα.

Θα συνεχίσω..

Χρήστος είπε...

Το ποτήρι των θλίψεων

Μια χάρη ζήτησαν από τον Χριστό δύο αγαπημένοι Μαθητές Του, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης, λίγο πριν το Πάθος Του.

-Διδάσκαλε, του είπαν, θέλουμε αυτό που θα σου ζητήσουμε να μας το κάνεις.
-Τί θέλετε να κάνω για σας; ρώτησε Εκείνος.
-Όταν θα εγκαταστήσεις την ένδοξη Βασιλεία Σου, του αποκρίθηκαν, βάλε μας να καθίσουμε ο ένας στα δεξιά Σου και ο άλλος στα αριστερά Σου.
-Δεν ξέρετε τί ζητάτε, τους είπε τότε ο Ιησούς. Μπορείτε να πιείτε το ποτήρι των παθημάτων που θα πιω Εγώ και να βαπτιστείτε με το βάπτισμα με το οποίο θα βαπτιστώ Εγώ;
-Μπορούμε, του λένε.

Και ο Ιησούς τους απάντησε:

-Το ποτήρι που θα πιω Εγώ θα το πιείτε, και με το βάπτισμα των παθημάτων μου θα βαπτιστείτε. το να καθίσετε όμως στα δεξιά μου και στα αριστερά μου δεν μπορώ να σας το δώσω Εγώ, αλλά θα δοθεί σ' αυτούς για τους οποίους έχει ετοιμαστεί.
( Μάρκ. 10: 35-40).

Ο ΠΟΝΟΣ, σωματικός ή ψυχικός, από τις δοκιμασίες και τα βάσανα τούτης της ζωής είναι το αναπόφευκτο πικρό ποτήρι του ανθρώπου.
Ο πόνος είναι η ίδια η ζωή του.
Θάνατοι, αρρώστιες, κατατρεγμοί, διαμάχες, φτώχεια, αποτυχίες, μοναξιά, φοβίες, αγωνίες, πειρασμοί...
Πολύς και ποικίλος πόνος, που ορθώνει αμείλικτα ερωτήματα στις ψυχές και προσδίδει απύθμενη τραγικότητα στην ανθρώπινη ύπαρξη.

Δεν τον δημιούργησε ο Θεός τον πόνο, αλλά μπήκε στη ζωή των ανθρώπων μετά την πτώση των Πρωτοπλάστων, εξαιτίας της αμαρτίας.
Ο νέος Αδάμ όμως, ο Θεάνθρωπος Ιησούς, σήκωσε στους ώμους Του μαζί με την αμαρτία και τον πανανθρώπινο πόνο.
Έτσι μεταμόρφωσε τον εξουθενωτικό χαρακτήρα του πόνου σε σωτήριο φάρμακο και ανέδειξε τις θλίψεις ως κατ' εξο­χήν οδό θεραπείας, εξαγιασμού και τελειώσεως του ανθρώπου.

Ο Χριστός, ο Λυτρωτής των καταδικασμένων ανθρώπων, έφερε στη γη, στους πεσμένους και εξορίστους, το δικό Του ποτήρι, το ποτήρι της σωτηρίας.
Η πίκρα του ποτηριού Του εξαφανίζει από την καρδιά τη θανάσιμη και αμαρτωλή ηδονή.
Η ταπείνωση, που ξεχειλίζει από το ποτήρι Του, θανατώνει το υπερήφανο σαρκικό φρόνημα.
Όποιος πίνει τούτο το ποτήρι με πίστη και υπομονή, αποκτά πάλι την Αιώνια Ζωή, που τη στερηθήκαμε εξαιτίας της γεύσης του απαγορευμένου καρπού.

Λέγε κι εσύ το ίδιο, για να παρηγορήσεις και να δυναμώσεις την ψυχή σου, όταν οι συμφορές σε περικυκλώνουν: «Να μην πιω το ποτήρι που όρισε ο Πατέρας για μένα;».

Πικρό είναι το ποτήρι. Μια μόνο ματιά αν του ρίξει ο άνθρωπος, χάνει τη λογική του. Εσύ, όμως, στη θέση της λογικής βάλε την Πίστη και πιες με γενναιότητα το πικρό ποτήρι.
Σου το προσφέρει ο Πατέρας σου, ο πανάγαθος και πάνσοφος Πατέρας σου.

Δεν σου το ετοίμασαν ούτε οι Φαρισαίοι ούτε ο Καϊάφας ούτε ο Ιούδας!
Δεν σου το δίνουν ούτε ο Πιλάτος ούτε οι στρατιώτες του!

«Να μην πιω το ποτήρι που όρισε ο Πατέρας για μένα;».

Θα συνεχίσω..

Χρήστος είπε...

Το ποτήρι του Χριστού είναι, στ' αλήθεια, δώρο του Θεού. «Σ' εσάς», έγραφε ο μέγας Παύλος στους χριστιανούς των Φιλίππων, «δόθηκε το χάρισμα όχι μόνο να πιστεύετε στον Χριστό, αλλά και να υποφέρετε γι' Αυτόν» (Φιλιπ. 1:29).

Το ποτήρι φαινομενικά το παίρνεις από χέρια ανθρώπινα.
Τί σημασία έχει για σένα αν σου, το δίνουν δίκαια ή άδικα;
Εσύ οφείλεις να φερθείς σωστά, όπως ταιριάζει σ' έναν ακόλουθο του Ιησού Χριστού.

Όποιος πίνει το ποτήρι με ευγνωμοσύνη προς τον Θεό και με ευχές προς τους αδελφούς που του το προσφέρουν, αυτός έφτασε στην αγία ανάπαυση, στη χάρη της ειρήνης του Χριστού, και από τώρα κιόλας απολαμβάνει τον πνευματικό Παράδεισο του Θεού.

Τα πρόσκαιρα βάσανα αυτά καθεαυτά είναι ασήμαντα. Εμείς τα θεωρούμε σημαντικά, επειδή είμαστε κολλημένοι στη γη και στα φθαρτά, επειδή είμαστε ψυχροί απέναντι στον Χριστό και την αιωνιότητα.

Όσες θλίψεις κι αν δοκιμάζουμε στην παρούσα ζωή, αυτές δεν μπορούν να συγκριθούν με τα αγαθά που μας περιμένουν στην αιωνιότητα, αλλά ούτε και με την παρηγοριά που από εδώ κιόλας μας χαρίζει το Άγιο Πνεύμα.

«Αυτά που τώρα υποφέρουμε», λέει ο απόστολος, «δεν ισοσταθμίζουν τη δόξα που μας επιφυλάσσει ο Θεός στο μέλλον» (Ρωμ. 8:18).

Οι ψυχές που δοκιμάζουν διάφορες θλίψεις, είτε φανερές, από τις ενέργειες μοχθηρών ανθρώπων, είτε αφανείς, από την επανάσταση αισχρών λογισμών μέσα στον νου, ή υποφέρουν από σωματικές ασθένειες, αν υπομείνουν ως το τέλος, θα αξιωθούν να στεφανωθούν όπως οι μάρτυρες και ν' αποκτήσουν όση κι εκείνοι παρρησία ενώπιον του Θεού.

Υπομένεις την πικρή και αηδιαστική γεύση των φαρμάκων.
Υπομένεις τον τόσο οδυνηρό ακρωτηριασμό και καυτηριασμό κάποιου μέλους σου.
Υπομένεις το μακροχρόνιο βάσανο της πείνας και την επίσης μακροχρόνια απομόνωση στο δωμάτιό σου, λόγω σοβαρής αρρώστιας.
Υπομένεις τα πάντα, για να αποκατασταθεί η κλονισμένη υγεία του σώματός σου, το οποίο, και καλά να γίνει, οπωσδήποτε θα ξαναρρωστήσει, οπωσδήποτε θα πεθάνει και θα λιώσει.

Υπόμενε, λοιπόν, και την πίκρα του ποτηριού του Χριστού, που θα φέρει τη θεραπεία και την αιώνια μακαριότητα στην αθάνατη ψυχή σου.

Το ποτήρι σου φαίνεται ανυπόφορο, θανατηφόρο;

Τότε, αν και ονομάζεσαι Χριστιανός, δεν ανήκεις στον Χριστό.
Για τους αληθινούς μαθητές του Χριστού το ποτήρι Του είναι ποτήρι χαράς.
Γι' αυτό ακριβώς και οι Άγιοι Απόστολοι, μετά τον ξυλοδαρμό τους μπροστά στο συνέδριο των πρεσβυτέρων των Ιουδαίων, «έφυγαν χαρούμενοι, επειδή ο Θεός τους αξίωσε να κακοποιηθούν για χάρη του Χριστού» (Πράξ. 5:41).

Πικρές ειδήσεις άκουσε ο δίκαιος Ιώβ.
Η μια μετά την άλλη ερχόταν κι έπεφτε βαριά πάνω στην ακλόνητη καρδιά του.
Απ' όλες πιο βαριά ήταν η τελευταία: Όλοι του οι γιοί κι όλες του οι κόρες έχασαν ξαφνικά τη ζωή τους με θάνατο βίαιο και τραγικό (βλ. Ιώβ 1:13-19).
Από τη μεγάλη του θλίψη ο δίκαιος Ιώβ ξέσκισε τα ρούχα του κι έριξε στάχτη στο κεφάλι του.
Ύστερα, όμως, δείχνοντας τη ζωντανή του Πίστη, έπεσε καταγής, προσκύνησε τον Κύριο και είπε:
«Εγώ γυμνός βγήκα από την κοιλιά της μάνας μου, γυμνός και θα φύγω από τον κόσμο τούτο. Ο Κύριος τα έδωσε όλα, ο Κύριος και τα πήρε πίσω.
Όπως φάνηκε καλό στον Κύριο, έτσι κι έγινε.
Ας είναι δοξασμένο το όνομα του Κυρίου σ' όλους τους αιώνες!» (Ιώβ 1:21).

Και θα κλείσω με αυτό..

Χρήστος είπε...

Είσαι μαθητής του Ιησού, ακόλουθος του Ιησού, υπηρέτης του Ιησού. Εκείνος είπε: «Όποιος θέλει να με υπηρετεί, ας ακολουθεί τον δικό μου δρόμο, κι όπου είμαι εγώ, εκεί θα είναι κι ο δικός μου υπηρέτης» (Ιω. 12:26).
Ο Ιησούς πέρασε την επίγεια ζωή Του με μαρτύρια.
Ήταν κατατρεγμένος από τη γέννησή Του ως τον τάφο.
Στον καιρό των συμφορών μη ζητάς βοήθεια από ανθρώπους.
Μη χάνεις πολύτιμο χρόνο, μη σπαταλάς τις ψυχικές σου δυνάμεις γυρεύοντας αυτή την ανίσχυρη βοήθεια.
Από τον Θεό να περιμένεις βοήθεια.
Με δική Του εντολή, όταν πρέπει, θα έρθουν οι άνθρωποι να σε βοηθήσουν.

Στ' αχνάρια του Κυρίου βαδίζοντας όλοι οι εκλεκτοί Του, διάβηκαν από τον δρόμο των πρόσκαιρων βασάνων στη μακάρια αιωνιότητα.

Μαζί με τις σαρκικές απολαύσεις δεν είναι δυνατό να υπάρχει και πνευματική κατάσταση.

Να γιατί ο Κύριος δεν παύει να προσφέρει το ποτήρι Του στους αγαπημένους Του: Επειδή μ' αυτό τους κάνει νεκρούς για τον κόσμο και ικανούς για τη ζωή του Πνεύματος.
«Έτσι δείχνει ο Θεός την πρόνοιά Του για έναν άνθρωπο, με το να του στέλνει διαρκώς θλίψεις», λέει ο αββάς Ισαάκ ο Σύρος.

Όταν προσεύχεσαι, ζήτα από τον Θεό να απομακρύνει από σένα κάθε συμφορά, κάθε πειρασμό.
Δεν πρέπει να ρίχνεσαι με αυτοπεποίθηση και απερίσκεπτη τόλμη στη δίνη των θλίψεων.
Σ' αυτή την αυτοπεποίθηση κρύβεται η υπερηφάνεια. Όταν, όμως, οι θλίψεις έρχονται από μόνες τους, μην τις φοβάσαι.

Μη νομίζεις πως ήρθαν τυχαία, από τη συνδρομή των περιστάσεων.
Όχι. Από την ανεξιχνίαστη πρόνοια του Θεού παραχωρήθηκαν.

Όταν μας κυκλώνουν οι θλίψεις, πρέπει να πυκνώνουμε τις προσευχές, για να ελκύουμε πιο ισχυρά τη χάρη του Θεού.
Γιατί μόνο με τη βοήθεια της χάριτος μπορούμε να ξεπεράσουμε όλες τις πρόσκαιρες επίγειες συμφορές.

Όταν πάρεις το ουράνιο δώρο της υπομονής, να προσέχεις άγρυπνα τον εαυτό σου, για να διατηρήσεις τη χάρη του Θεού.
Διαφορετικά, η αμαρτία θα γλιστρήσει στην ψυχή ή στο σώμα σου και θα διώξει μακριά σου τη χάρη.
Τότε η θλίψη, που παραχωρήθηκε από τον Κύριο για τη σωτηρία σου και την τελείωσή σου, θα πέσει πάνω σου βαριά και θα σε συντρίψει με τη λύπη, την ακηδία και την απελπισία, επειδή στο δώρο του Θεού δεν έδειξες την ευλάβεια που του πρέπει.

Ο νους που καθαρίστηκε με το ποτήρι του Χριστού, γίνεται θεατής πνευματικών οραμάτων.
Αρχίζει να βλέπει την αόρατη στον σαρκικό νου πρόνοια του Θεού, που αγκαλιάζει τα πάντα, να βλέπει τον νόμο της φθοράς σ' όλα τα φθαρτά, να βλέπει την ασύλληπτη αλλά τόσο κοντινή σε όλους αιωνιότητα, να βλέπει τον Θεό στα μεγάλα Του έργα, στη δημιουργία και την αναγέννηση του κόσμου.
Η επίγεια ζωή του φαίνεται σαν ένα σύντομο ταξίδι, τα γεγονότα της του φαίνονται σαν όνειρα και τα αγαθά της του φαίνονται σαν πρόσκαιρες οφθαλμαπάτες, σαν φευγαλέες αλλά ολέθριες πλάνες του νου και της καρδιάς.

Αγίου Ιγνατίου Μπριαντσανίνωφ