Άρχισαν σήμερα οι λατρευτικές εκδηλώσεις στο Όρος Γκραμπάρκα, που είναι περισσότερο γνωστό ως το Άγιον Όρος της Πολωνίας, για την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, κατά το παλαιό ημερολόγιο. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις έχουν ως επίκεντρο την ομώνυμη Ιερά Μονή, που αριθμεί 25 μοναχές.
Η πανήγυρη της Ιεράς Μονής Γκραμπάρκα αποτελεί πανπολωνικό προσκύνημα, στο οποίο συμμετέχουν ετησίως 70.000-90.000 πιστοί, που μεταβαίνουν επί τόπου με κάθε διαθέσιμο μεταφορικό μέσο. Μάλιστα, εκατοντάδες πιστοί προσέρχονται πεζοί, περπατώντας πολλές ημέρες και διανύοντας μέχρι και 150 χιλιόμετρα με τα πόδια και διανυκτερεύοντας στο ύπαιθρο. Αποτελεί μάλιστα παλαιό έθιμο να κουβαλούν και να τοποθετούν ξύλινους σταυρούς, με αποτέλεσμα να αντικρύζει κανείς ένας δάσος από σταυρούς κάθε μεγέθους.
Κατά καιρούς στην ετήσια πανήγυρη της Γκραμπάρκα έλαβαν μέρος αρκετοί Προκαθήμενοι Ορθοδόξων Εκκλησιών, όπως οι μακαριστοί Αλεξανδρείας Πέτρος και Αθηνών Χριστόδουλος, ενώ πέρυσι των εορτών προέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.
Μεγάλο γεγονός για τα τοπικά δεδομένα αποτελεί η συμμετοχή στην εφετινή πανήγυρη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Πολωνίας, εξοχοτάτου κ. Bronislaw Komorowski. H συμμετοχή του πρώτου πολίτη της χώρας αποκτά μεγάλη σημασία, όχι μόνο επειδή είναι η πρώτη στην ιστορία της Ορθόδοξίας στην Πολωνία αλλά και διότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας είναι μειονοτική, αριθμώντας μόλις το 3% του πληθυμού της χώρας, που στη μεγάλη της πλειοψηφία είναι ρωμαιοκαθολική Πηγή(με φωτογραφίες)
Το ιστορικό της μονής(από o-nekros.blogspot)
Το Άγιο Όρος Grabarka (Święta Góra Grabarka στα πολωνικά) είναι η πιο ιερή τοποθεσία των Ορθόδοξων Χριστιανών στην Πολωνία. Εκεί βρίσκεται ο ναός της Μεταμόρφωσης του Κυρίου και το μοναστήρι των αγίων Μάρθας και Μαρίας. Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα του τόπου είναι το δάσος των σταυρών που περιβάλλει το ναό, σταυρών που μεταφέρθηκαν εκεί σταδιακά από τους προσκυνητές, σύμφωνα με τοπικό έθιμο.
Η ιστορία του Όρους αρχίζει το 13ο αιώνα μ.Χ., όταν, κατά την εισβολή των Τατάρων, μια εικόνα του Ιησού Χριστού από την εκκλησία της Mielnik μεταφέρθηκε στα δάση του Grabarka για να κρυφτεί και να σωθεί από τη λεηλασία και την καταστροφή.
Το 1717 μια επιδημία χολέρας σκορπούσε το θάνατο στην περιοχή κι ένας γέρος έλαβε αποκάλυψη από το Θεό να οδηγήσει το λαό στο Grabarka, για να προσευχηθούν. Μετά από αυτή την παλλαϊκή προσευχή, η επιδημία έληξε σχεδόν αμέσως. Τότε οι κάτοικοι από ευγνωμοσύνη οικοδόμησαν μια μικρή εκκλησία, ενώ μια νέα οικοδομήθηκε γύρω στα 1890.
Το 1947 ιδρύθηκε η μονή των αγίων Μάρθας και Μαρίας, που στελεχώθηκε κατά βάσιν με άστεγες μοναχές, από μονές που είχαν κλείσει ή που είχαν εγκλωβιστεί στην Πολωνία λόγω των μεταπολεμικών πολιτικών & κοινωνικών συνθηκών. Το 1956 οικοδομήθηκε ναός αφιερωμένος στη θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου"Πάντων θλιβομένων η Χαρά" (μια από τις πιο αγαπημένες για τους Ρώσους εικόνες της Παναγίας, που τιμάται στις 24 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση θαύματος που έγινε το 1688).
Η μονή αναπτύχθηκε περνώντας διάφορες περιπέτειες, με πιο πρόσφατη την πυρκαϊά του 1990 που κατέστρεψε το ναό της Μεταμόρφωσης, λιώνονας ακόμα και τις καμπάνες! Αμέσως βέβαια άρχισαν οι εργασίες για την αναστήλωσή του.
Από το 18ο αιώνα ο τόπος αποτελεί μεγάλο προσκύνημα των Ορθοδόξων. Ιδιαίτερα στη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα (6 Αυγούστου) συρρέουν πάνω από 10.000 άνθρωποι, πολλοί με τα πόδια και μεταφέροντας ξύλινους σταυρούς, τους οποίους αφήνουν εκεί (πράγμα που μάλλον έγινε πρώτη φορά στην επιδημία της χολέρας τοη 1717).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου