ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Ένας Αργυμουριανός εθνομάρτυρας-Αγαθάγγελος ιερομόναχος(+1943)

Η Αντίσταση του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΟΠΛΑ στους Γερμανούς!
Βασανίζει και δολοφονεί με φρικτό τρόπο έναν μοναχό από την Κρήτη σε ένα από τα μοναστήρια της επαρχίας Καλαβρύτων, παρουσία της αδελφής του!



  Το παρακάτω κείμενο που δίνει στοιχεία της ζωής του και της θυσίας του μοναχού –κράτησα την ορθογραφία του- το έλαβα πριν αρκετό καιρό ιδιωτικά, από έναν συμπατριώτη του θύματος. Ερεύνησα διάφορες ημιτελείς καταστάσεις θυμάτων αλλά δεν βρήκα πουθενά το όνομά του. Από το συνειμμένο κείμενο και τη φωτογραφία όμως προκύπτει ότι κάποιοι συμπατριώτες του τον θυμούνται στην Κρήτη.
Η Κόκκινη Τρομοκρατία του 1943-44 στοχοποίησε πολλούς ιερείς και μοναχούς και τα θύματα μεταξύ αυτών ήταν μερικές εκατοντάδες, πολύ περισσότερα από τις δεκάδες θύματα που είχαν από τους Γερμανούς!
Ο τόπος καταγωγής του, το ΑΡΓΥΡΟΜΟΥΡΙ, είναι γειτονιά του χωριού Εξώπολη στον δήμο Αποκορώνου Χανίων.

Ακολουθεί το κείμενο που μου εστάλη.

«ΕΝΑΣ ΑΡΓΥΡΟΜΟΥΡΙΑΝΟΣ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΑΣ !!!

Ο Ιερομοναχος Αγαθαγγελος ( Δημητριος Εμμ. Κουρκουνακης ) γεννηθηκε το 1910 στο Αργυρομουρι. Ακολουθησε το παλιο ημερολογιο και εγηνηκε καλογερος μαλλον στο μοναστιρι Αγκαραθο Ηρακλειου.

Υστερα επηγε στα Καλαβρυτα σε ενα μοναστιρι. Πρην την κατοχη επηγε η αδερφη του η Αθηνα ( υστερα εγινηκε και ευτη καλογρε και ονομαστηκενε Αγαθαγγελη και εκαμε και ενα μοναστηρι στη Παρνηθα - αλλη ωρα θα γραψω για αυτην - ) να τον εδει και την επιασε ο πολεμος εκια.
Το 43 το Φλεβαρη που εγεινουντανε οι αναμπουμπουλες με τσοι κουμμουνιστες τον επιασανε οι εθνοπροδοτες γιατι δεν ητονε τση ιδιας ιδεολογιας και τον εδεσανε σε ενα στυλο ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΓΑΛΑΝΕ ΜΙΑ -ΜΙΑ ΤΣΟΙ ΤΡΙΧΕΣ ΜΑΛΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΑ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ - ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΑΝΕ ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΘΕΟ - ΤΟΥ ΒΓΑΛΑΝΕ ΤΑ ΑΝΥΧΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΝΤΑΝΑΓΙΑ !!!!!!
ΥΣΤΕΡΑ ΤΟΝ ΕΒΑΛΑΝΕ ΣΕ ΕΝΑ ΛΑΚΚΟ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗΣ ΔΕΝ ΕΧΩΡΙΕ ( ΓΙΑΤΙ ΗΤΟΝΕ ΨΗΛΟΣ ) ΤΟΥ ΚΟΨΑΝΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ !!!!!! ΟΥΛΑ ΤΟΥΤΑΝΑ ΤΑ ΘΩΡΙΕ Η ΑΔΕΡΦΗ ΝΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΗΓΟΥΝΤΑΝΕ !!!!!!!

{Ο πατερας μου τον ειχενε βαφτησμενο ( Αντρουλιδης ) και ητονε κρεμαστος ( ψηλος ) μπλαβαματης ( γαλαζια ματια ) και ξαθης ( ξανθος ) ομορφος απου δε ητονε αλλος στο χωριο , οντεν επηγε στρατιωτης ητονε στο ιππικο , ηρθε μια φορα με αδεια και ηρθε στο σπιτι να δει το πατερα μου και εφοριε τη στολη και ελαμπενε ο κακομοιρης.
Υστερα επηγε καλογερος στον Αγκαραθο και αποεις επηγε απανω απου τον εφαγανε.
Μαρτυρια Αννας συζ. Ιωαννου Ξενακη - Αντρουλιδοπουλας 1917 - 2016 }.

Ελπίζω να βρω σε κάποια στιγμή το μοναστήρι στο οποίο μόναζε. Το γεγονός ότι έμεινε μαζί του η αδελφή του, που αποκλείστηκε εκεί από τον πόλεμο, μάλλον σημαίνει ότι πρόκειται για κάποιο από τα πολλά μικρά μοναστήρια της επαρχίας Καλαβρύτων

Δεν υπάρχουν σχόλια: