ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Ώσπερ ούτος ο …Φαρισαίος

Νώντα Σκοπετέα
Αποτέλεσμα εικόνας για fariseu si vames ipocrit
  Σίγουρα κάποιοι ήδη μας διορθώνουν με τούτο τον τίτλο ! Μα,ευλόγως θα πούν , δεν λέει έτσι στο Ευαγγέλιο της πρώτης Κυριακής του Τριωδίου ! …ὁ Θεός, εὐχαριστῶ σοι ὅτι οὐκ εἰμὶ ὥσπερ οἱ λοιποὶ τῶν ἀνθρώπων, ἅρπαγες, ἄδικοι, μοιχοί, ἢ καὶ ὡς οὗτος ὁ τελώνης(Λουκ. ιη΄11)….έτσι δεν είναι το σωστό ; 
  Δίκιο έχουν, μα εμείς εξακολουθούμε τούτον τον τίτλο , τούτην την παραλλαγή να έχουμε! Την συναντάμε τόσο συχνά στους λεγομένους πνευματικούς χώρους –κύκλους . 
 Ο γνωστός μας αυτός Φαρισαίος,που δεν παραλείπει Κυριακολείτουργο,δεν απουσιάζει ποτέ του από το κήρυγμα,συχνάζει έξω από το εξομολογητήρι,πλησιάζει το Άγιο δισκοπότηρο, ανεβαίνει και στο ψαλτήρι , κάνει μεγάλους Σταυρούς …Νόμιζε πως θα μου ξεφύγει ! 
 Τον ξέρουμε δα,τον έχω δεί σε κρεοπωλείο και σε χασαποταβέρνα μεγάλη Τεσσαρακοστή ,έχω ακούσει ότι έχει αδικήσει τα αδέλφια του στην μοιρασιά , ότι είναι βίος και πολιτεία!Οπότε, επειδή εγώ αρέσκομαι και πολύ επαναπαύομαι στο να συγκρίνομαι με τέτοιους Φαρισαίους,τον κουβαλάω πάντα μαζί μου. Και όποτε η τρισευλογημένη συνείδηση ,αυτό το Θεόσδοτο δώρο,με ελέγχει για τα δικά μου τα αλειτούργητα τα αλιβάνιστα και όλα τα στερητικά της Πατρικής αγκάλης , όποτε ντρέπομαι για τον Χριστό μπροστά σε όλους και όχι για όλα μπροστά στον Χριστό, όπως έλεγε και ο Άγιος Νικόλαος ο Βελιμίροβιτς και δεν κάνω ένα Σταυρό ή αρκούμαι σε ένα όλο βιάση ανακάτεμα του αέρα (γιατί εγώ δεν κάνω μεγάλους Σταυρούς όπως αυτός ο Φαρισαίος), όποτε προσέχω μόνο τα εξερχόμενα, γιατί τα εισερχόμενα δεν βλάπτουν , ( το είπε εξάλλου και ο Χριστός αυτό),τότε γίνεται ούτος ο Φαρισαίος το βόλεμά μου,το ξέγνοιασμα και η ψεύτικη χαρά μου ! 
 Πράξεις καλές να κάνεις,να αγαπάς,καλός να είσαι …καλός ! Μα για στάσου αδελφέ μου,ταλαίπωρε εαυτέ μου,είσαι στ αλήθεια σίγουρος για όσα βλέπει ο νους σου ; 
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν αυτός ο ναι πρώην έκλυτος έχει μετανοήσει ,έχει εξομολογηθεί ,έχει μεταλάβει και το σπουδαιότερο έχεις μάθει ότι από τότε δεν έπαψε ποτέ του όλα αυτά να τα πράττει ; 
 Όχι βέβαια , γιατί τούτες οι πράξεις του σε ελέγχουν ! Εσύ τον καταδικάζεις ως Φαρισαίο και υποκριτή, μα ο πνευματικός του ξέρει και του έχει αποταμιεύσει κάθε ένα από τα αμέτρητα διαμάντια που κύλησαν πάνω στο πετραχήλι του ! Γνωρίζεις άραγε πως αυτός ο τρόπος που κάνει τον Σταυρό του είναι ο σωστός ; Ναι,γιατί ο Σταυρός για να τον τρέμει ο διάβολος και να ναι όπλο πρέπει να ναι μεγάλος ! Να ακουμπά η διπλή φύση της Αγίας Τριάδας σε Ουρανό και Γη , στα δεξιά και στα αριστερά του Δικαιοκρίτη !Εσένα σου είπαν λοιπόν ότι αδίκησε,ότι τον είδαν … 
 Κάποτε, έλεγε ο Κυρ Δημήτρης ο Παναγόπουλος, μπήκε με έναν Ιερέα σε ένα
μαγέρικο να φάνε.Μεσημέρι καθημερινής ήταν μέσα σε μεγάλη Τεσσαρακοστή . Παραγγείλανε να φάνε αλάδιαγο φαγητό, ό,τι βρισκόταν! Όσο περίμεναν ,ο ιερέας διέκρινε έναν ρασοφόρο στο βάθος του μαγαζιού να τρώει . 
–Βρε τον ευλογημένο,με σκανδάλισε,με κόλασε σήμερα !Σαν δεν ντρέπεται άγιες μέρες ! 
Τι συμβαίνει πάτερ μου ; ρώτησε ο Κυρ Δημήτρης που καθόταν με την πλάτη στον …σκανδαλοποιό .
 -Είναι ένας με ράσα εκεί απέναντι στο βάθος ! Και τρώει Δημήτριε,κεφαλάκι από κατσίκι ! Δεν μπορεί ,μήπως κάνεις κάποιο λάθος πάτερ μου ; Και αναγκάστηκε με διάκριση ο κυρ Δημήτρης να ρωτήσει τον γνωστό του σερβιτόρο για το τι έτρωγε ο πάτερ στο βάθος ! Και ήταν φρούτα και οι φλούδες τους αυτά που ο συνδαιτημόνας του διέκρινε ως μεζέ εκλεκτό ! Έλεγε ο Κυρ Δημήτρης πως ο διάβολος έχει μαγαζί με οπτικά! Μας φοράει ότι ζευγάρι γυαλιά θέλει , να μας θαμπώσει την αλήθεια !

  Μα εγώ τον είδα θα μου πείς να βρίσκεται και έξω από διαφθορείο ! Πήγαινε στο συναξάρι αδελφέ μου,ταλαίπωρε εαυτέ μου ! 11 του Ιανουαρίου γιορτάζει ο Άγιος Βιτάλιος που ξημεροβραδιαζόταν σε πορνεία γονατιστός και προσευχόμενος για την ψυχούλα,αφού πρώτα πλήρωνε την γυναίκα για όλην την νύχτα ! 
Θυμήσου και τον Άγιο Πορφύριο ανήμερα Θεοφανείων να μπαίνει σε κακόφημες αυλές ! 
 Εσύ είδες,σου είπαν όσοι άκουσαν και είπαν,απ όσους άκουσαν και είπαν, σε μια αλυσίδα κατάκρισης , διαστρέβλωσης , συκοφαντίας …Μα και έτσι να μην είναι, γίνεσαι εσύ κριτής αλλότριου ικέτη.Γίνεσαι εσύ εκείνη την ώρα Φαρισαίος και εκείνος Τελώνης που κραυγάζει το ιλάσθητι ! Και εκείνος δικαιώνεται εξ Ουρανού, ενώ εσύ απλά αυτοδικαιώνεσαι και αυτοκαταδικάζεσαι πέφτοντας στην παγίδα του μισόψυχου.
 Μεγάλη αυτή η παγίδα,μεγάλη και η αρετή του αγαθού λογισμού.
Μάστιγα η κατάκριση , η καταλαλιά με την επικάλυψη μιας ψευδώνυμης δικαιοσύνης ! Μόνο σε θέματα πίστης μπορούμε με διάκριση να διατυπώνουμε κρίση και μόνο για να επαναφέρουμε όποιον λοξοδρομεί .Το μην κρίνετε ίνα μην κριθείτε,περί βίου εστίν, ού περί πίστεως έλεγε ο Ιερός Χρυσόστομος.  
Σε θέματα βίου , ας είμαστε προσεκτικοί ! Αν μπορέσεις να πεις κάτι με διάκριση και αγάπη για να βοηθήσεις και μόνο , όχι για να αυτοδικαιωθείς ! Όχι λοιπόν ώσπερ ούτος ο Φαρισαίος ! Κάθε αδελφός,ένας συναμαρτωλός συνοδίτης προς τον κοινό προορισμό.Πολλές οι μορφές του Φαρισαϊσμού !Πολλές και οι διδαχές ως προς το πώς πρέπει να προσευχόμαστε ή καλύτερα να πολιτευόμαστε με τρόπο ευάρεστο στον Χριστό μας .
  Όσες πρώτες Κυριακές Τριωδίου και αν μας δωρίσει ακόμα η μακροθυμία του Θεού θα υπάρχει μια νέα πτυχή , ένα νέο μήνυμα να καταδείξει το δέον , μα και ότι ακόμα αρχή σωτήρια δεν βάλαμε ! Ένα άλλο Τριώδιο να ξεκινήσει και όχι άλλο ένα ! Καλή μετάνοια!
Αποσπάσματα από ομότιτλη εκπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: