ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Ένας ναός μεταφερόμενος στα χρόνια του Μεγ.Κωνσταντίνου!

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ στην εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου (312-337), ο όποιος ήταν ό πρώτος αυτοκράτορας του Βυζα­ντίου. Στό χρονικό διάστημα πού διεύθυνε το κράτος από τη μια μεριά, ασχολήθηκε με τη δημιουργία πολλών και μεγάλων έργων, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, και από την άλλη με την αντιμετώπιση των περιφερειακών εχθρών της αυτοκρα­τορίας, από τους οποίους ο δυνατότερος ήταν αυτονόητα οί Πέρσες.
Από το έργο του ιστορικού Εύσεβίου Εις τον Βίον Κων­σταντίνου του Βασιλέως δηλώνεται το ένδιαφέρον του αυτο­κράτορα του Βυζαντίου να πολεμήσει, εναντίον των Περσών και να τους νικήσει. Ή απόφαση αυτή βεβαιώνεται από το γεγονός ότι, παράλληλα με το σταυρό, κάλεσε και επισκόπους για να συντρέξουν στον αγώνα, ενώ ζήτησε να φτιάξουν σκηνή σε σχήμα ναού, ή οποία να μεταφέρεται .
Ή πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε επίσης από το γνωστό ιστορικό Σωκράτη στο έργο του ''Εκκλησιαστική Ιστορία''. Το σχετικό κείμενο αναφέρει:Τόσο μεγάλη ήταν λοιπόν ή αγάπη του βασιλιά για. το χριστια­νισμό, ώστε ακόμα κι όταν επρόκειτο να έκστρατεύσει για τον περσικό πόλεμο, κατασκεύασε σκηνή με ποικιλμένη όψη ώστε να μοιάζει και, να χρησιμεύει ως εκκλησία [...] .
Άλλα και ό επόμενος ιστορικός, πού ονομάζεται Σωζομενός, ακολούθησε στο θέμα μας την ίδια πληροφορία 
''και σκηνή μορφοποιημένη σαν εκκλησία περιέφερε παντού όπου κι αν εκστράτευσε εναντίον εχθρών, ώστε να μην στερούνται ίερού οίκου ούτε όταν αυτός η ο στρατός διέρχονται από ερημιές· γιατί εκεί ταιριάζει να υμνεί κανείς το Θεό και να προσεύχεται, όπως και να μετέχει των μυστηρίων''
με μόνη τη διαφορά ότι επιπλέον ή Ίδια πράξη επεκτεινόταν και στα τάγματα των Ρωμαίων, πού καθένα κατασκεύασε δική του σκηνή .
Τέλος, ό Γελάσιος Κυζίκου μας πληροφορεί στην "Ιστορία του το έξης για το θέμα μας:Θα παραθέσω κι άλλη μια απόδειξη σ' αύτη την εκκλησιαστική ιστορία της πίστεως προς τον των όλων Θεό του ίδιου θεοφι­λέστατου αυτοκράτορα [Κωνσταντίνου, Σ.τ.Σ.]. Τόσο μεγάλη ήταν ή αγάπη του και ό ζήλος του για τον Χριστό, ώστε, ακόμα κι όταν σκεφτόταν τους Πέρσες, για χάρη των χριστιανών πού θα πήγαιναν εκεί διέταξε να κατασκευστεΐ σκηνή με ποικιλμένη όψη ώστε να χρησιμεύει ως εκκλησία, όπως και ό Μωυσης έκανε στην έρημο, ώστε να μεταφέρεται στο δρόμο για να έχει στις ερημιές ευπρεπή ευκτήριο οίκο, όπου να μπορεί να αναπέμπει τις προσευχές στο Θεό .
*ΕΤΣΕΒΙΟΣ Καισαρείας, Εις τον Βίον Κωνσταντίνου τον Βασίλειος, Δ',LVΙ   ΒΕΠ 24, 194 7- 
*ΣΩΚΡΑΤΗΣ, Εκκλησιαστική Ιστορία, Α', ΙΗ' Ι ΡG 67,124Β-C.
*ΣΩΖΟΜΕΝΟΣ,Εκκλησιαστική Ιστορία,Α,Η/PG67,88 B-C
*ΓΕΛΑΣΙΟΣ Κυζίκου,Εκκλησιαστική Ιστορία,Γ,10/GCS 28
Από το βιβλίο του Ηλία Βουλγαράκη''Καθημερινές ιστορίες αγίων και αμαρτωλών στο Βυζάντιο''εκδ''Μαίστρος''
μεταφορά στο διαδικτυο  /www.proskynitis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: