ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΩΡ ΟΝΟΥΦΡΙΟΥ 16Ος ΑΙΏΝΑς
Οι σπουδαίοι αγιογράφοι από το 14ο αιώνα μέχρι σήμερα
Η Εθνική Πινακοθήκη θα ανοίξει αύριο την τακτική έκθεση για τη φετινή καλλιτεχνική σεζόν που έχει θέμα « Η αλβανική Εικονογραφία».
Η έκθεση παρουσιάζει τα καλύτερα έργα της αλβανικής εικονογραφίας και γίνεται σε συνδυασμό από το Εθνικό Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης της Κορυτσάς και του Εθνικού Μουσείου «Onufri» του Μπεράτι σε μια επιλογή του επιμελητή RubensShima.
«Τα ζωγραφικά έργα αρχίζουν χρονολογικά από τον 14ο αιώνα και απεικονίζουν την ιστορία της εικονογραφίας στη χώρα μας από ανώνυμους καλλιτέχνες του 14ου αιώνα έως τα έργα του Σπύρου Τζέγκα του 1920.
» Η έκθεση περιλαμβάνει έργα του Ονούφρι Νικόλα (Onufri, Nikolla), υιού του Ονούφριου, του Ονούφερ Κυπριότι (Onufër Qiprioti), του Κωνσταντίνου Σπαταράκου (Kostandin Shpataraku), Κωνσταντίνου Ιερομονάχου (Kostandin Jeromonaku), Κωνσταντή και Αθανασίου Ζωγράφου(Kostandi και Athanas Zografi), του Ιωάννη Τσετίρι (Johan Çetiri), του Βαγγέλη Τζένγκου (Vangjel Zengo), του Σπύρου Τζέγκα (Spiro Xega) και άλλων ανώνυμων δημιουργών.
Τέμπλο και εικόνες που αφαιρέθηκαν από εκκλησία σε μουσείο |
Η Αλβανία κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην εικονογραφία των Βαλκανικών χωρών.
Η καλλιτεχνική ζωγραφική άκμασε μετά τη μεταβυζαντινή περίοδο και τερματίστηκε το 1964 με την κατάργηση των θρησκευτικών πρακτικών στη χώρα μας», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.
Η μετάφραση του αλβανικού δημοσιευματος εγινε απο το © Βαλκανικό Περισκόπιο/αντιγραφή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου