ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Σκόπια: Αποκατάσταση τοιχογραφίας των Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων της Τιβεριούπολης


Το υπουργείο Πολιτισμού των Σκοπίων στο πρόγραμμα του 2018 προβλέπει την προστασία και την αποκατάσταση μιας από τις παλαιότερες τοιχογραφίες, όχι μόνο της πόλης  της Στρώμνιτσας, αλλά των Βαλκανίων, που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της εκκλησίας των «Αγίων 15 Μαρτύρων Τιβεριουπολιτών» και χρονολογείται από τον ένατο αιώνα.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός πολιτισμού Ρόμπερτ Αλαγιοζόφσκι, ο οποίος βρίσκεται  σε επίσκεψη στην πόλη της Στρώμνιτσας.

Η τοιχογραφία απεικονίζει τους Πεντεκαίδεκα Μάρτυρες  και βρίσκεται στο κέντρο της κρύπτης ή στο κέντρο του τάφου της μεσαιωνικής εκκλησίας, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.
Η διατήρηση και συντήρηση της γίνεται για να διατηρηθεί το μνημείο για τις επόμενες γενιές, σύμφωνα με την σλαβική εφημερίδα 'Βέτσερ'.

Μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει αποκατάσταση  της τοιχογραφίας, αφού η τοιχογραφία απεικονίζει τους χριστιανούς μάρτυρες της Τιβεριούπολης (Πρώην Άστραιον και κατόπιν Τιβεριούπολις και αργότερα Στρώμνιτσα- Στρούμιτσα), πριν ακόμη τον εκχριστιανισμό των Σλάβων που ήρθαν στα εδάφη αυτά.
Οι Πεντεκαίδεκα Μάρτυρες  είναι πολιούχοι της πόλης Κιλκίς και τιμούνται από το 1913 με τον ερχομό των προσφύγων ομογενών από τη Στρώμνιτσα, όταν αυτή επιδικάσθηκε, τότε, στη βουλγαρική επικράτεια, πριν ενσωματωθεί, τελικά, στη Νοτιοσλαβία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: