ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Άγιος Ρωμανός,ο πρίγκηπας(+3 Φεβρουαρίου)

Sf Roman, cneaz de Uglici 1.1


Ήταν γιός του ηγεμόνα Βλαδιμήρου και της Φωτεινής του Ούγκλιτς και ανηψιός του Αγίου Βασιλείου του Ροστώβ(+4 Μαρτίου).
Γεννήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 1235 και από μικρός είχε κλίση προς την προσευχή,την υπ;ακοή προς τους γονείς και την ανάγνωση της Αγίας Γραφής.
Μετά τον θάνατο του πατέρα του το 1248 και του αδελφού του το 1261,έγινε ηγεμόνας του Ούγκλιτς,σε ηλικία 26 ετών.Έδειχνε πατρική αγάπη προς όλους τους υπηκόους του και έχτισε πολλά άσυλα,νοσοκομεία και άλλα ευαγή ιδρύματα.Στα 24 χρόνια της ηγεμονίας του έχτισε 15 ναούς.Επίσης έχτισε την πόλη Ρομανώβ(σήμερα Τουτάεβ)κοντά στον Βόλγα.Δεν έλειπε ποτέ από τις ακολουθίες και πάντα συμβουλευόνταν φωτισμένους πατέρες.
 Μετά την κοίμηση τς συζύγου του Αλεξάνδρας το 1280 αφιερώθηκε και πιο πολύ στην νηστεία,την προσευχή και τις καλές πράξεις.
Sf Roman, cneaz de Uglici 3
Εκοιμήθη στις 3 Φεβρουαρίου 1285 και τον έθαψαν στον ναό της Μεταμορφώσεως του Ουγκλιτς.Το 1486 το σώμα του Αγίου Ρωμανου βρέθηκε άφθαρτο και μεταφέρθηκε στον νέο Καθεδρικό Ναό της Μεταμορφώσεως.Το 1595,ο πατριάρχης Ιώβ ευλόγησε την αγιοκατάταξη του Αγίου Ρωμανου,λαμβάνοντας υπ'όψιν τα πολυάριθμα θαύματά του τα οποία είχε σημειώσει ο μετέπειτα πατριάρχης Μόσχας (Άγιος)Ερμογένης.
Το 1609 κατα την πολωνική επιδρομή το λείψανο του αγίου κάηκε μαζί με τον ναό.

.


Δεν υπάρχουν σχόλια: