ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

O Ναός των Αγίων Αποστόλων στα Σφακιά- H ιστορία με το κοτσύφι




  O ναό των Αγίων Αποστόλων, που για αιώνες ήταν ο πιο µεγαλοπρεπής στη Χώρα Σφακίων, ορατός από πολύ µακριά, από τους επισκέπτες που ερχόντουσαν από την ανατολική πλευρά του νησιού ή από τη θάλασσα µεκαράβι.

  Ήταν κτισµένος πάνω ψηλά, στη ράχη του βουνού, εκεί που χωρίζει το Σφα-κιανό φαράγγι από το φαράγγι που τελειώνει µέσα στη Χώρα Σφακίων και φαινόταν καθαρά από όλες τις κατευθύνσεις.

 Ο ναός αυτός είναι του 15ου αιώνα και σήµερα είναι σε κίνδυνο καταρρεύσεως. Το καµπαναριό είναι της εποχής του 1900. Όπως αναφέρεται από τον Σφακιανό ιστορικό Παπαδοπετράκη, ο ναός κτίστηκε από τους κατοίκους του Πατσιανού, οι οποίοι αρχικώςαδιαφόρησαν για την απόφαση όλων των Σφακιανών να κτίσουν εκκλησίες στη νέα πρωτεύουσα της επαρχίας, αλλά όταν είδαν όλες τις άλλες εκκλησίες αποφάσισαν και αυτοί να κτίσουν µια αλλά διαφορετική, πιο ωραία από τις άλλες ..
 Έτσι κτίστηκε ο ναός των Αγίων Αποστόλων σε ρυθµό βυζαντινό Αναφέρεται επίσης στη συµφωνία του 1435 µεταξύ των Σκορδίληδων και των Βαλεριανών . Ο ναός παρουσιάζεται επίσης και στις τέσσερις χαλκογραφίες-σκίτσα από τις αρχές του 17ου αιώνα (βλέπε σελ. 90-96). Είναι παράξενο όµως ότι δεν αναφέρεται στη βενετική απογραφή ναών του 1637.Ο Παπαδοπετράκης στην “Ιστορία των Σφακίων” (σελ. 26-27) µας περιγράφει ένα γεγονός που συνέβη σε ένα πανηγύρι αρκετά χρόνια µετά την ανέγερση του ναού.
  Ένα κοτσύφι πέταξε και κάθισε πάνω στον τρούλο του ναού. Μερικοί από τους παρευρισκοµένους τράβηξαν τις πιστόλες τους να πυροβολήσουν τον κότσυφα. Άρχισαν να µαλώνουν ποιος θα πυροβολούσε πρώτος. Κάποιος πυροβόλησε και άλλοι που δεν πρόλαβαν άρχισαν να πυροβολούνται αναµεταξύ τους και έγινε φοβερό µακελειό.Πτώµατα παντού γύρω από το ναό. Όταν είδαν οι ιδιοκτήτες του ναού αυτή την τροµερή καταστροφή, εγκατέλειψαν το ναό για πάντα.
  Το ναό τον ανέλαβε κάποιος ιεροµόναχος Ιωαννίκιος από τη συνοικία αυτή και τον αφιέρωσε στην Μονή τηςΑγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων, στο Ακρωτήρι. Ο Ηγούµενος και οι πατέρες της Μονής έρχονταν ετησίως να γιορτάσουν την εκκλησία, µέχρι το 1821. Αλλά µετά την επανάσταση αυτή, ο ναός εγκαταλείφθηκε και από αυτούς. Ο ναός κατέρρευσε κάποτε πριν από το 1940 και αναστηλώθηκε µετά την Κατοχή από τον παπα-Βοτζάκη. Ο ναός χρειάζεται ξανά αναστήλωση διότι υπάρχει άµεσος κίνδυνος να καταρρεύσει. Πρόσφατη προσπάθεια των κατοίκων να τον αναστηλώσουν διακόπηκε από την υπηρεσία Βυζαντινών αρχαιοτήτων, η οποία έχει την ευθύνη για αυτούς τους ναούς, αλλά δυστυχώς χρηµατοδότηση για αυτή τη δουλειά δεν υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: