ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Αγ.Σέργιος του Ράντονεζ.Η μάχη του Κουλίκοβο και η θαυματουργή πηγή


  Το 1380, ο μέγας ηγεμών της Μόσχας άγιος Δημήτριος Ιβάνοβιτς , προτού αντιμετωπίση τον χαγάνο (δηλαδή τον αρχηγό των Τατάρων/Μογγόλων) Μαμάη, που είχε αποφασίσει να κατακυριεύση την γη της Ρωσίας, πήγε να συμβουλευθή τον όσιο Σέργιο του Ραντονέζ. 

Εκείνος του προείπε την νίκη, τον ευλόγησε και του έδωσε ως συντρόφους δύο από τους μοναχούς του. Η  τελική αναμέτρησις των Ρώσων με την απειράριθμη ταταρική στρατιά έγινε στην πεδιάδα του Κουλίκοβο, νοτίως του ποταμού Όκα, στις 8 Σεπτεμβρίου 1380.


Κατά την διάρκεια της μάχης ο όσιος προσευχόταν στην λαύρα του με τους αδελφούς.
Με τους διορατικούς οφθαλμούς του έβλεπε την αισία έκβαση των μαχών και έως την τελική κατατρόπωσι του εχθρού πληροφορούσε τους αδελφούς, κατονόμαζε ένα-ένα τους πεσόντας και προσευχόταν για την ανάπαυση της ψυχής τους. Η περίφημη αυτή νίκη του Κουλίκοβο απετέλεσε την απαρχή της απελευθερώσεως της Ρωσίας από τον ταταρικό ζυγό και έπαιξε καθοριστικό ρόλο για το μέλλον της χώρας.



 Σύμφωνα με ιστορικές πληροφορίες και θρύλους, κατά τη διάρκεια της μεγάλης αντιπαράθεσης μεταξύ του ρωσικού λαού και των Τατάρων - όταν όλος ο λαός ξεσηκώθηκε για να πολεμήσει τους ξένους εισβολείς - ήταν ο Σέργιος που έσκαψε ένα πηγάδι με τα χέρια του για να ξεδιψάνε οι στρατιώτες. Λένε ότι αφού ήπιαν το κρύο νερό, οι πολεμιστές απέκτησαν σθένος και θάρρος και συνέχισαν την πορεία τους προς τον εχθρό με διπλάσια δύναμη. Μετά τη νίκη της μεγάλης μάχης του Kulikovo, πλούσιοι κάτοικοι του Petrovskoye και των γύρω χωριών έχτισαν ένα παρεκκλήσι για προσευχή. 




Το 2010 κατεδαφίστηκε το παλιό παρεκκλήσι και στη θέση του ανεγέρθηκε νέο.

Οι κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι η πηγή όχι μόνο παρέχει καθαρό και δροσερό νερό, αλλά θεραπεύει και πολλές ασθένειες. Όσοι πάσχουν από δερματικές παθήσεις, οφθαλμικές και καρδιακές παθήσεις, ψυχικές και νευρικές διαταραχές τείνουν να έρχονται εδώ....

Δεν υπάρχουν σχόλια: