ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Η Μονή Παναγίας Ντουραχάνης


  Η Μονή Παναγίας Ντουραχάνης βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Μιτσικέλι κοντά στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας απέναντι από την πόλη των Ιωαννίνων. Το μοναστήρι κρύβει μια πολύ ιδιαίτερη ιστορία.

  Σύμφωνα κτίστηκε το 1434 από τον Τούρκο Μπεηλέρμπεη της Ρούμελης Ντουραχάν Πασά, ο οποίος είχε εκστρατεύσει από τη Θεσσαλία προς το Αργυρόκαστρο προκειμένου να καταπνίξει την εξέγερση του Αλβανού τοπάρχη Αριανίτη Σπάτα Κομνηνού. Κοντά στη θέση του μοναστηριού έκανε στάση σε ένα εικονοστάσι. Ο Ντουραχάν μη γνωρίζοντας ότι η λίμνη ήταν παγωμένη και συνεπώς μπορούσε να σπάσει πέρασε μαζί με τον στρατό του από πάνω της. Μετά τη νικηφόρα έκβαση της εκστρατείας έμαθε για τον κίνδυνο που διέτρεξε όταν πέρασε πάνω από τη παγωμένη Παμβώτιδα και διέταξε να κτιστεί ένα μοναστήρι στη θέση του εικονοστασίου, καθώς θεώρησε πως η Παναγία τον προστατεύσετε και τον βοήθησε να νικήσει. Ο Ντουραχάν μαρτυρείται πως ήταν εξισλαμισμένος χριστιανός. 

 Σήμερα όλα τα κτίρια του μοναστηριού είναι του 19ου αιώνα, καθώς καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά το 1825 και το 1830 με αποτέλεσμα να ανοικοδομηθεί από την αρχή. Το μοναστήρι είχε πάψει να λειτουργεί στο διάστημα 1933-1974.

Δεν υπάρχουν σχόλια: