ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

...."τήν ὑπερκόσμιον Ἀνάστασιν ὑπεζωγράφησε"...


Την 21η Σεπτεμβρίου συμπίπτει η Απόδοση της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού με την εορτή του προφήτη Ιωνά.
 Λέμε "συμπίπτει", διότι μία από τις Καταβασίες της Υψώσεως (η 6η) είναι αφιερωμένη στον προφήτη Ιωνά.

«Νοτίου θηρός ἐν σπλάχνοις, παλάμας ᾿Ιωνᾶς, σταυροειδῶς διεκπετάσας, τό σωτήριον πάθος προδιετύπου σαφῶς· ὅθεν τριήμερος ἐκδύς, τήν ὑπερκόσμιον ᾿Ανάστασιν ὑπεζωγράφησε, τοῦ σαρκί προσπαγέντος Χριστοῦ τοῦ Θεοῦ, καί τριημέρῳ ἐγέρσει, τόν κόσμον φωτίσαντος».

  Στην Καταβασία αυτή ο ιερός υμνογράφος θεωρεί ότι ο Ιωνάς, απλώνοντας σε σχήμα σταυρού τις παλάμες του μέσα στα σπλάχνα του κήτους το οποίο τον είχε καταπιεί, "προδιετύπου σαφῶς" ("σχημάτιζε από πριν / προδιατύπωνε με σαφήνεια") το σωτήριο πάθος του Σταυρού. 
Στη συνέχεια της Καταβασίας αυτής παραλληλίζεται η τριήμερη βύθιση του Ιωνά προς την τριήμερη ταφή του Ιησού και την Ανάστασή Του.

 Για μία ακόμη φορά, εκφράζεται η θεολογική αλήθεια ότι ο Σταυρός είναι στενά ενωμένος με την Ανάσταση του Χριστού. Στη συγκεκριμένη, μάλιστα, Καταβασία η αναφορά στην Ανάσταση είναι μεγαλύτερης έκτασης από την αναφορά στον Σταυρό, για δε τον Ιωνά αναφέρεται ότι "τήν ὑπερκόσμιον Ἀνάστασιν ὑπεζωγράφησε", ενώ η κατάληξη της Καταβασίας έχει να κάνει με τον παγκόσμιο φωτισμό που προέκυψε από την Ανάσταση ("τριημέρῳ ἐγέρσει τόν κόσμον φωτίσαντος [Χριστοῦ τοῦ Θεοῦ]").

Δεν υπάρχουν σχόλια: