ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Άγιος Αρσένιος ο εν Πάρω.Πώς εκδίωξε τους άγριους… βόες!


 Εις την θέσιν Λαγκαδά, εις τα κτήματα της Μονής του Αγίου Γεωργίου και άλλων γειτόνων εχόντων αγροικίας και κτήματα συνορευόμενα μετά των κτημάτων της Μονής, παρετήρησαν οι εν ταις αγροικίαις κατοικούντες, ότι κατά τας νύκτας εισήρχοντο άγριοι βόες εις τα κτήματα και επροξένουν ζημίας.
Όταν το αντελαμβάνοντο οι εν ταις αγροικίαις οικούντες, έτρεχον να τους εκδιώξουν και οι φαινόμενοι εκείνοι άγριοι βόες, αντί να εξέλθουν από την είσοδο των κτημάτων, κατήρχοντο από τινας απότομους κρημνώδεις τόπους· τρέχοντες δε οι άνθρωποι να τους φθάσουν διά να τους εκβάλουν από την είσοδο, εκινδύνευον να κρημνισθώσιν και φονευθώσι.

 Μετέβησαν και ανήγγειλαν τούτο εις τον Άγιον, διαμένοντα τότε εις την Μονήν, ος τους παρηγόρησε και τους ενεθάρρυνεν ειπών εις αυτούς:
-Μη φοβείσθε τέκνα, έχετε θάρρος. Εγώ θα έλθω να εκδιώξω τους αγρίους αυτούς βόας. Να ηξεύρετε, δε ότι δεν είναι αληθινοί βόες, αλλά φθονεροί δαίμονες εις την μορφήν των βοών, διά να σας πειράξουν. Όταν έλθωσιν ειδοποιήσατέ με να έλθω να τους εκδιώξω.

Νύκτα τινά σεληνοφώτιστον, εισήλθον οι φαινόμενοι βόες εις τα κτήματα και ήρχισαν την ζημίαν. Έτρεξαν ευθύς οι άνθρωποι και ειδοποίησαν τον Όσιον εις την Μονήν. Ο δε Άγιος, λαβών εις χείρας τον Τίμιον Σταυρόν, έσπευσεν εις τον τόπον.
Σταυρώσας τον τόπον εκείνον, και ειπών:
Σταυρός ο φύλαξ πάσης της οικουμένης…
Σταυρός Αγγέλων η δόξα και των δαιμόνων το τραύμα· πλησίασε αφόβως, οι δε φαινόμενοι άγριοι βόες έμειναν ως νεκροί.

Λαβών δε ένα από το ωτίον και ακολουθούντων των λοιπών έφθασαν εις το πλησίον σπήλαιον, το λεγόμενον Καλαμπάκα, το οποίο είναι μέγα και βαθύτατο, και λέγει εις τους δαίμονας:
-Σας προστάσσει ο Κύριος εκείνος όστις σας εκρήμνισεν ως αστραπήν εκ του ουρανού, δι’ εμού του αναξίου και ελαχίστου δούλου Του Αρσενίου, και κατέλθητε εις το βάθος τούτου του σπηλαίου, και να μην εξέλθητε και αδικήσητε τινά έως να έλθη ο Κύριος κατά την Δευτέραν Παρουσίαν, να σας ρίψη εις το πυρ το της γεέννης, όπου ο σκώληξ ου τελευτά, και το πυρ ου σβέννυται.

Από το βιβλίο του Γέροντα, Αρχιμανδρίτη Φιλοθέου Ζερβάκου, «Βίος και θαύματα του οσίου πατρός ημών Αρσενίου του νέου του εν τη νήσω Πάρω ασκήσαντος», έκδοση Ιεράς Μονής Χριστού Δάσους, Πάρος 1996

Δεν υπάρχουν σχόλια: