ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Οι Άγιοι Νεομάρτυρες Αλεξάνδρα μοναχή και Ιωάννης(Zolotov)


Η κατά τον κόσμον Maria Afanasyevna Chervyakova , γεννήθηκε το 1873 στην πόλη του Kursk . Ο πατέρας της κατείχε τη θέση του οικονομολόγου στη Συνέλευση των Ευγενών της πόλης του Κουρσκ. Έλαβε «κατώτερη» εκπαίδευση.

Δεν είναι γνωστό σε ποιο μοναστήρι εκάρη μοναχή αφού στις αρχές της δεκαετίας του 1920, πολλά μοναστήρια ήταν ήδη ερειπωμένα και οι μοναχοί ήταν διασκορπισμένοι σε πόλεις και χωριά της Σοβιετικής Ρωσίας, Κτά την κουρά πήρε το όνομα Αλεξάνδρα προς τιμήν του Αγίου Πρίγκιπα Αλεξάνδρου Νιέφσκι . Εκείνη την εποχή, η μοναχή Αλεξάνδρα ήταν ήδη γίνει γνωστή στους Ορθοδόξους κύκλους για την ευσέβεία της

Όλα τα τελευταία χρόνια της ζωής της ήταν βαριά άρρωστη, σχεδόν τυφλή, μπορούσε συχνά να αναγνωρίσει αυτούς που της έρχονταν μόνο από τη φωνή τους και υπέμεινε όλες τις ασθένειες και τους πειρασμούς με τη μεγαλύτερη ταπεινοφροσύνη.Η μακροθυμία της και η αδιαμαρτύρητη και ταπεινή αποδοχή του σταυρού του Χριστού ήταν παράδειγμα για τους πιστούς. Πολλοί άνθρωποι- μοναχοί και ιερείς των εκκλησιών της Μόσχας, ευσεβείς λαϊκοί.-ερχόνταν στο σπίτι όπου είχε εγκατασταθεί στην Μόσχα για να την συνβουλεύτούν και να ζητήσουν τις προσευχές της.Όσοι ζούσαν σε άλλες πόλεις της έγραφαν γράμματα, της έκαναν ερωτήσεις, ζητούσαν ευλογίες και προσευχή. Πολλοί ιερείς που επέστρεφαν από την εξορία έμεναν στο διαμέρισμά της και έτσι σχηματίστηκε μια μικρή μοναστική κοινότητα όπου τελούνταν η Θεία Λειτουργία

Οι πιστοί την βοηθούσαν οικονομικά, αλλά ό,τι λάμβανε το έστελνε σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη, όπως αποδεικνύεται από πολλές επιστολές ανθρώπων που εξέφραζαν βαθιά ευγνωμοσύνη και εκτίμηση

Στις 26 Αυγούστου 1937 συνελήφθη και φυλακίστηκε στις φυλακές Butyrka της Μόσχας.
Η μοναχή Αλεξάνδρα κατηγορήθηκε ότι «συμμετέχει ενεργά σε αντεπαναστατική εκκλησιαστική-μοναρχική ομάδα και ότι εξέφραζε τρομοκρατικά και φασιστικά αισθήματα και έπειθε τους θαυμαστές της να αποδεχτούν τον κρυφό μοναχισμό.

Στις 8 Οκτωβρίου, η τρόικα της NKVD στην περιοχή της Μόσχας την καταδίκασε-σύμφωνα με το άρθρο. 58-10 του Ποινικού Κώδικα της RSFSR- σε θάνατο για «συμμετοχή σε αντεπαναστατική εκκλησιαστική-μοναρχική ομάδα» μαζί με τον Ιερομόναχο Ιλαρίωνα (Γκρόμοφ) , τη μοναχή Μιχαΐλα (Ιβάνοβα) τον Ιβάν Ζολότοφ ,τον Nikolai Gusev [ΕΔΩ] , την Apollinaria Tupitsyna [ΕΔΩ] , Matrona (Stepanova) .

Στις 13 Οκτωβρίου 1937 ,πυροβολήθηκε στο  Butovo κοντά στη Μόσχα και θάφτηκε σε έναν άγνωστο ομαδικό τάφο.


Ο μάρτυς Ivan Pavlovich Zolotov γεννήθηκε το 1897 στο χωριό Kupriyanovo, στην περιοχή Dmitrov, στην επαρχία της Μόσχας, σε οικογένεια αγροτών. Υπηρέτησε στο ταχυδρομείο και το 1919-1922 ως στρατιώτης στον Κόκκινο Στρατό.

Με τον καιρό, μετακόμισε στη Μόσχα, παντρεύτηκε και γεννήθηκε ένας γιος στην οικογένεια. Ο Ιβάν Πάβλοβιτς εργαζόταν ως πυροσβέστης και ήταν βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος. To 1932 δέχτηκε στην κατοικία του και το 1932 προσωρινά και την μεγαλόσχημη μοναχή Alexandra (Chervyakova),μαζί με την οποία συνελήφθη στις 26 Αυγούστου 1937 και στάλθηκε στη φυλακή Butyrka. Ο Ιβάν Πάβλοβιτς κατηγορήθηκε ότι ήταν «μέλος μιας αντεπαναστατικής εκκλησιαστικής-μοναρχικής ομάδας... παρέχοντας μεγάλη υλική βοήθεια στους απελαθέντες μοναχούς και κληρικούς».

Ο Ιβάν Παβλόβιτς Ζολότοφ καταδικάστηκε σε θάνατο μαζί με άλλους πιστούς της «εκκλησιαστικής-μοναρχικής ομάδας» και εκτελέστηκε στις 9 Οκτωβρίου 1937 στο Μπούτοβο κοντά στη Μόσχα. Είναι θαμμένος σε άγνωστο κοινό τάφο.

Η αγιοκατάταξή τους έγινε στις 7 Μαΐου 2003,

Δεν υπάρχουν σχόλια: